Home Actualitate Englezii ne ajuta sa-i acceptam printre noi pe infractorii nerecidivisti

Englezii ne ajuta sa-i acceptam printre noi pe infractorii nerecidivisti

DISTRIBUIŢI

Institutia probatiunii sau de reintegrare sociala si supraveghere este o modalitate de sanctionare cu fundament socio-pedagogic, caracterizata printr-o combinatie intre supraveghere si asistenta. Ea este aplicata in comunitate delincventilor selectionati, in functie de personalitatea lor criminologica, scopul principal fiind acela de a-i oferi infractorului posibilitatea de a-si modifica atitudinea fata de viata in societate si de a se reintegra in mediul social, la libera sa dorinta si fara riscul de a incalca din nou legea penala.

In Romania, cu ajutorul unor consultanti englezi, infractorii condamnati la pedepse cuprinse intre 1 si 12 ani de inchisoare si care nu sunt recidivisti pot beneficia de consiliere de reintegrare sociala.

Presiunile societatii

Perspectivele de dezvoltare a sistemului de probatiune in Romania au fost dezbatute, intr-o conferinta de presa, organizata de Directia de Reintegrare Sociala si Supraveghere (DRSS) din Ministerul Justitiei, la care a participat si Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Richard Ralph.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti a sustinut ca aceasta probatiune va fi acceptata greu de catre cetateni, dar aceasta este foarte importana pentru societatea romaneasca. -Infractorii au nevoie sa fie reabilitati, reintegrati, iar presiunile societatii sunt foarte mari-, a spus Richard Ralph, adaugand ca reprezentantii tarii sale ii vor sprijini pe consilerii romani.

De fapt, in Romania, institutia de reintegrare sociala si supraveghere s-a implementat cu ajutorul ofiterilor de probatiune din Marea Britanie, in cadrul proiectului -Parteneriat pentru Justitie-, care au organizat un centru-pilot in anul 1997, la Arad (unde au lucrat voluntari romani). Succesul inregistrat la Arad a determinat infiintarea unor centre similare in alte orase ale tarii.

Instantele cer, deja, referatele de evaluare a unor inculpati

In prezent, in Romania exista centre de probatiune in 28 de judete, cu 102 consileri, urmand ca anul acesta numarul lor sa creasca pana la 200, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Justitiei Doru Trifoi, prezent la conferinta de presa. In Bucuresti, sunt opt consileri care lucreaza in cadrul Serviciului de reintegrare sociala si supraveghere de la Tribunalul Capitalei.

Secretarul de stat Doru Trifoi a declarat ca, in ultima perioada, instantele de judecata solicita referate de evaluare a unor inculpati din partea serviciilor de probatiune. Astfel, 2.200 de cazuri sunt, in prezent, in atentia consilierilor, in 1.846 eliberandu-se referate de evaluare.

Potrivit directorului DRSS, Mariana Croitoru, referatele de evaluare sunt doar consultative, pe care instantele le pot lua in considerare sau nu, la fel ca in cazul expertizelor financiar-contabile.

Consilierii au statut de functionar public si sunt platiti de catre Ministerul Justitiei, salariile lor fiind cuprinse intre 2,5 milioane de lei si 3,2 milioane de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.