In ziua de 12.12.2001, la ora 8.05, Biroul Reclamatii din cadrul Sectiei Verificari Instalatii al Sucursalei Bucuresti a fost sesizat elefonic de domnul Marinescu (locatar al imobilului) de producerea unei explozii in imobilul din Calea Victoriei nr. 212.
Imediat, la fata locului s-a deplasat formatia de lucru condusa de maistrul Vlasceanu Viorel si formata din instalatorii Radulescu Nicolae si Nicola Marin, pentru luarea primelor masuri.
La cercetarea eefctuata, s-a constatat ca pe scara II (scara de serviciu), la etajul 1, s-a produs o explozie cu epicentrul in hol. Pe acest hol s-a gasit o instalatie de utilizare cu doi robineti (un robinet cana si un robinet sfera) si un portfurtun ????1/2- (la fata locului nu s-a gasit nici un aparat de utilizare sau furtun).
Din declaratiile unui ofiter de pompieri, in unitatea locativa, formata din doua camarute si un hol, s-ar fi aflat in momentul producerii exploziei sapte tineri (studenti); dintre acestia, patru au necesitat transportarea la Spitalul de Urgenta Floreasca. In urma controlului medical efectuat, Negrescu Cristian (26 de ani) a fost retinut pentru investigatii; Ionescu Alin (20 de ani) si Butucelea Adrian (25 de ani) au fost trimisi si internati la Spitalul de Arsi cu arsuri de 5% pe maini si pe fata; cea de-a patra persoana, Constantinescu Aurelia (24 ani, studenta), nu a necesitat spitalizare.
Din cercetarile efectuate la fata locului, la care au participat si organele Sectiei 1 Politie, se presupune ca explozia s-a produs datorita acumularii de gaze in hol. Se sustine acest lucru prin pozitia, la inaltimea de circa 80 cm, a ansamblului robineti-portfurtun, prevazut cu manete, functionarea foarte usoara a acestora si latimea mica a holului (stramt); ansamblul robineti-portfurtun se afla amplasat langa tocul usii, fapt ce putea permite deschiderea accidentala. In acest hol exista tablou electric si sonerie situate deasupra usii, dispozitive ce ar fi putut declansa explozia. Faptul ca explozia nu a fost urmata de incendiu demonstreaza o cantitate mica de gaze acumulata in spatiul respectiv, de aproximativ 5-6%. Se efectueaza in continuare probele de presiune cu aer la instalatia de utilizare, care pot indica locul scaparilor de gaze.
Pagubele materiale sunt numeroase, tinand cont de rezistenta mica a cladirii (vechime mare): pereti despartitori si plansee fisurate, usi, ferestre dislocate, mobilier deteriorat.
Instalatia de utilizare a imobilului nu a fost deteriorata, gazul a ramas inchis, de la robinetii de bransament, pana la noi dispozitii.
Reteaua de distributie din zona a fost controlata si nu s-au evidentiat scapari de gaze.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane