– Parchetul General de pe langa CSJ trebuia sa-l cerceteze pe SOV pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual
– Controversatul om de afaceri a intermediat ilegal -celebrele- certificate de proprietate, hartii care, dupa propriile spuse, i-au adus, zilnic, chiar si un milion de dolari
Daca autoritatile statului si-ar fi facut datoria, cursa -nebuna- a lui Sorin Ovidiu Vintu prin economia romaneasca putea fi oprita inca de la inceputul anului 1995, an de care se leaga nasterea FNI – cea mai mare escrocherie financiara petrecuta vreodata in Romania. Documente incendiare, aflate in posesia noastra, arata ca inca din 1995 – cand SOV tranzactiona de zor, ilegal, celebrele certificate de proprietate -Vacaroiu- (hartii care i-au adus, zilnic, sume chiar de un milion de dolari!!!) – controversatul om de afaceri ar fi putut infunda puscaria daca autoritatile statului si-ar fi facut doar datoria.
Conform unor dosare trimise de Garda
Financiara la Parchetul General de pe langa Curtea Surpema de Justitie, SOV a fost prins, la finele anului 1994, ca, in calitate de administrator al BURSA GELSOR SA, savarsise infractiunea de fals intelectual. Desi prejudiciul retinut de Garda Financiara in sarcina lui SOV echivala, la acea vreme (n.r. – finele anului 1994), cu peste 140.000 de dolari, nimeni nu a avut indrazneala de a-l deranja pe -celebrul- speculant. De ce oare? Doar prietenii stiu! Si ne-au soptit ca daca ne ghidam dupa declaratiile televizate ale lui SOV – in care a recunoscut nonsalant ca -prin natura afacerilor mele, prin natura a ceea ce stiu eu sa fac (n.r. – oare ce?) cunosc foarte multi oameni politici- – avem si raspunsul la intrebarea -De ce dosarele lui SOV au fost ingropate?-. Sa fie oare o coincidenta faptul ca SOV a scapat de acuzatiile mentionate mai sus exact in perioada in care Nicolae Vacaroiu (personaj care avea sa devina peste cativa ani presedintele Bancii de Investitii si Dezvoltare) era primul-ministru al Romaniei, Florin Georgescu – care a fost coleg de actionariat la (BID)onul creat de SOV din banii furati de la FNI – era ministrul finantelor, iar alti -cunoscuti- de-ai parintelui FNI se aflau la Putere? Poate ca da, poate ca nu…
Conform unor documente publicate in exclusivitate de -Curentul-, Garda Financiara Centrala a cerut Parchetului General de pe langa Curtea Suprema de Justitie, inca de la inceputul anului 1995, ca Sorin Ovidiu Vintu sa fie cercetat deoarece in 1994, in calitate de administrator al SC BURSA GELSOR SA, savarsise infractiunea de fals intelectual, inregistrand inexact, cu buna stiinta si omitand tot cu stiinta anumite date contabilile in scopul denaturarii rezultatelor financiare ale firmei la care era administrator. Mai mult, SOV fusese prins ca intermedia ilegal celebrele certificate de proprietate -Vacaroiu- – hartii despre care chiar SOV declara ca in vremurile bune i-au adus zilnic chiar si 1.000.000 de dolari.
Desi Garda Financiara sesizase Parchetul General ca SOV a inselat statul cu echivalentul a peste 140.000 de dolari (n.r. – la cursul mediu leu-dolar din 1994, de 1.655,09 lei/USD), totusi controversatul om de afaceri nu a fost deranjat de nimeni pentru a da socoteala. Alaturi de SOV, raportul Garzii Financiare il mentioneaza si pe omul de afaceri Dan Fischer (fost colaborator al parintelui FNI, plecat din Romania la Monte Carlo), care, in calitate de administrator al SC INVESCO CAPITAL SRL, nu a putut justifica echivalentul a peste 3,4 milioane dolari SUA (!!!).
Interesant este ca desi acuzatiile aduse lui SOV erau deosebit de grave, totusi Parchetul General l-a lasat in pace pe controversatul om de afaceri, deoarece acesta era prea -ocupat- cu punerea in scena a escrocheriei FNI. Va intrebati de ce a scapat SOV? Prietenii stiu de ce. Care prieteni? Primul-ministru de atunci Nicolae Vacaroiu – cel care avea sa devina peste cativa ani presedintele Bancii de Investitii si Dezvoltare, ministrul finantelor de la acea vreme, Florin Georgescu – coleg de actionariat la (BID)onul creat de SOV din banii furati de la FNI etc etc.
Garda Financiara sesizeaza Parchetul
-Va trimitem alaturat doua dosare cuprinzand procesele verbale, cu anexe, incheiate de Garda Financiara la SC BURSA GELSOR SA Bacau – Filiala Bucuresti (p.v. nr. 79053/4.11.1994) si la SC INVESCO CAPITAL SRL Bucuresti (p.v. nr. 79141/11.11.1994), pentru a dispune efectuarea cercetarilor in legatura cu faptele care consideram ca intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de fals intelectual-, se scria in 1995 in nota trimisa de Garda Financiara Parchetului General de pe linga Curtea Suprema de Justitie.
In continuare va prezentam constatarile Garzii Financiare:
Filiala din Bucuresti a SC BURSA GELSOR SA Bacau (p.v. nr. 79053/14.11.1994), are sediul declarat in Bucuresti, Splaiul Unirii nr. 6, sector 4, bloc B.3.A si isi desfasoara activitatea curenta la Hotelul Dorobanti in apartamentele 202 si 203, avand ca administrator pe Vantu Sorin Ovidiu, iar ca obiect de activitate declarat -intermedieri cu titluri de valoare (cumparare-vanzare de titluri de valoare sau drepturi derivand din acestea si activitati conexe) si activitati de garantare a tranzactiilor…-, activitati desfasurate sub formele prevazute la art. 21 lit. a, d si e din Ordonanta Guvernului nr. 18/26.08.1993.
Activitatea desfasurata in perioada iunie-octombrie 1994 de Filiala Bucuresti a SC BURSA GELSOR SA Bacau a constat in operatiuni de intermediere cu certificate de proprietate, majoritatea acestor certificate provenind de la SC INVESCO CAPITAL SRL Bucuresti (39.779 carnete cu certificate de proprietate preluate de la INVESCO CAPITAL in luna iulie 1994 si 101.242 carnete preluate in lunile august-octombrie 1994 – p.v. pag. 5 fila 56), fapt pentru care trimitem impreuna dosarele de control de la cele doua societati activitatile acestora avand o stransa legatura cu cauzalitatea.
Venituri neinregistrate in profitul societatii
In aceiasi nota de control se mai arta ca: -In perioada iunie-octombrie 1994 Filiala Bucuresti a SC BURSA GELSOR SA, in urma operatiunilor de preschimbare sau vanzare la diversi clienti a certificatelor de proprietate, a incasat de la acestia comisioane in suma de 158.636.000 lei care nu au fost inregistrate la venituri si respectiv in profitul societatii: 7.580.000 lei in luna iunie 1994 (p.v. pag. 5 fila 55) si 151.058.000 lei in lunile iunie si august 1994 (p.v. pag. 7 fila 54).
In acelasi timp, filiala a inregistrat pe cheltuieli suma de 75.938.160 lei, fara suport legal, neexistand nici o documentatie de justificare a acestei cheltuieli (p.v. pag. 7, fila 54).
Operatiunile de mai sus, cu consecinte de denaturarea rezultatelor financiare, reflectate si in balantele de verificare, constituie fapta prevazuta si sanctionata de art. 40 din legea contabilitatii nr. 82/1991, raspunderea revenind administratorului Vantu Sorin Ovidiu.Subliniem ca aceasta fapta a fost savarsita in contextul in care activitatea de intermediere cu certificate de proprietate s-a desfasurat fara temei legal, deoarece in conformitate cu prevederile art. 25 din Regulamentul – ANEXA II – aprobat prin HG nr. 758/1993, intermedierea avand ca obiect instrumentele financiare de tipul certificatelor de proprietate emise de Fondurile Proprietatii Private se realizeaza in regimul si cu efectele stabilite printr-un regulament elaborat de catre Fondurile Proprietatii Private, avizat de AVM (n.r. – Agentia Valorilor Mobiliare) si supus spre aprobare Guvernului, regulament care nu a fost inca elaborat (a se vedea si autorizarile provizorii date de AVM, filele 25 si 26).
SOV acuzat de activitate comerciala ilicita
Activitatea de intermediere a certificatelor de proprietate efectuata cu incalcarea art. 2, lit. a, art. 20, art. 22 alin. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 18/1994, art. 3 alin. 1, art. 10 si art. 25 din Regulamentul aprobat prin HG nr. 788/1993, constituie activitate comerciala ilicita prevazuta de art. 1 lit. a din Legea nr. 12/1990 republicata (n.r. – privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite) si sanctionata cu amenda prevazuta de art. 2 lit. c din aceeasi lege (n.r. – inchisoare contraventionala de la 3 luni la 6 luni sau amenda de la 30.000 lei la 60.000 lei) , sanctiune aplicata prin procesul verbal de constatare sanctionare a contraventiilor nr. 0187090/2.11.1994 (anexa fila 52). Prin acelasi proces verbal s-a dispus preluarea la buget in baza art. 6 alin. 2 din legea nr. 12/1990 republicata, a sumei de 235.997.000 reprezentand beneficiul obtinut ilicit (p.v. pag. 7 fila 54).
De la consulting la tranzactii financiare
SC INVESCO CAPITAL SRL Bucuresti (p.v. nr. 79141/11.11.1994), inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului Bucuresti sub nr. J40/14851/4.08.1994, cod fiscal 6135392/5.90.1994 are ca asociat unic si administrator pe Fischer Dan, cetatean german cu domiciliul in New York, SUA str. 720, pasaport seria 324405457 eliberat de Consulatul German din New York. Capitalul social de 10.000 dolari SUA a fost despus la BRCE de asociatul unic Fischer Dan, iar obiectul de activitate declaratin statut este -Consulting in sectorul de management in investitii si in afaceri imobiliare si mobiliare-. In fapt, activitatea societatii s-a concretizat in cumparareea de catre Fischer Dan a unui numar de 131.242 carnete cu certificate de proprietate care au fost depuse la SC INVESCO CAPITAL SRL din care 101.242 carnete au fost valorificate in lunile august si septembrie 1994 prin Filiala Bucuresti a SC BURSA GELSOR SA, care le-a vandut la diversi clienti ai sai (p.v. pag. 6 fila 75), operatiuni care nu se regasesc in obiectul de activitate prevazut in statutul SC INVESCO CAPITAL SRL.
Fischer si-a imprumutat propria societate, fara a putea justifica provenienta banilor
Asa cum rezulta din procesul verbal, activitatea SC INVESCO CAPITAL SRL Bucuresti s-a desfasurat prin savarsirea si a altor incalcari ale dispozitiilor legale in vigoare si anume: In luna august 1994, Fischer Dan, asociat unic si-a imprumutat propria societate, cu suma de 5.739.985.000 lei (echivalentul a 3.468.080 dolari SUA la un curs mediu de schimb in 1994 de 1.655 lei/USD) prin trei depuneri succesive la casierie, aceasta suma fiind ulterior ridicata de Fischer Dan pe baza unor dispozitii de plata tip casierie, dar fara semnatura de primire (p.v. pag. 1 si 2, filele nr. 79 si 80).
Fischer Dan, investitor german, nu a putut justifica provenienta sumei de 5.739.985.000 lei, nefacand dovada cumpararii acesteia de pe piata valutara sau a obtinerii ei din activitati legale realizate pe teritoriul Romaniei, asa cum prevad dispozitiile art. 20 din Regulamentul privind efectuarea operatiunilor valutare emis de BNR cu nr. V/10813 din 1994 (p.v. pag. 6 fila 75).
Prin nota explicativa (anexa filele 60-62) la intrebarea nr. 4 s-a solicitat lui Fischer Dan sa arate care este sursa legala a sumelor cu care -si-a imprumutat- propria societate. Desi s-a angajat in scris sa prezinte raspunsurile la nota explicativa pana la data de 17 nov. 1994, raspunsurile nu au fost prezentate nici pana astazi.
Vinzatorul carnetelor, anonim
Cumpararea celor 131.242 carnete cu certificate de proprietate s-a facut pe baza unor dispozitii de plata tip casierie pe care s-a facut mentiunea -cumparat carnete proprietate-, fara a rezulta din dispozitii de plata si nici din alt document, de la cine au fost cumparate carnetele respective, pretul practicat etc. (p.v. pag. 4 fila 77).Operatiunile de cumparare a carnetelor cu certificate de proprietate s-au realizat prin intermediul lui Fischer Dan, persoana fizica straina, prin incalcarea prevederilor art. 22 din Legea nr. 58/1991 si art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 10/1992 conform carora -certificatele de proprietate nu pot fi instrainate catre persoane (fizice sau juridice straine- (p.v. pag. 4-5 filele 76-77).
Activitatile de la pct. 1 si lit. a si b de mai sus au caracter ilicit, desfasurandu-se cu incalcarea normelor mentionate in cuprinsul procesului verbal si in conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 12/1990 republicata s-a dispus confiscarea celor 104.019 carnete cu certificate de proprietate existente in stoc la data de 2.11.1994 (nota de contestare fila 3). In temeiul acelorasi legi s-a dispus prin procesul verbal (pag. 6-7 filele 74 si 75) preluarea ca venit la bugetul statutului a incasarilor in intregime din vanzarea certificatelor de proprietate in suma totala de 3.007.968.600 lei (1.992.450.000 lei – p.v. pag. 3 fila 78 si 1.015.518.600 lei – anexa filele nr. 56-58, total col. 6 si anexa fila 59).
din cele 131.242 carnete cu certificate de proprietate, un numar de 39.779 carnete au fost cumparate in luna iulie 1994 de SC INVESCO CAPITAL SRL inainte de data constituirii sale legale (4.08.1994).
Sumele incasate nu se regasesc in contabilitate
In iulie 1994 SC INVESCO CAPITAL SRL Bucuresti a incasat 110.822.200 lei, reprezentand contravaloarea a 5.559 carnete de certificate de proprietate vandute de Filiala Bucuresti a SC BURSA GELSOR SA Bacau. Aceasta suma nu a fost inregistrata nici pana la data controlului (11.11.1994), la venituri in contabilitatea SC INVESCO CAPITAL SRL, operatiunea avand consecinte in denaturarea rezultatelor financiare ale societatii si constituind fapta prevazuta si sanctionata de art. 40 din Legea contabilitatii nr. 82/1991 pentru care raspunderea revine lui Fischer Dan, administratorul SC INVESCO CAPITAL SRL Bucuresti (n.r. – art.40 : -Efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte, precum si omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare si elementelor patrimoniale ce se reflecta in bilantul contabil constituie infractiunea de fals intelectual si se pedepseste conform legii).
Mentionam faptul ca Fischer Dan a semnat procesul verbal cu obiectiuni pe care le-a prezentat la 17 nov. 1994 (anexa filele 63 si 68) la care Garda Financiara a raspuns cu adresa nr. 79222/16 dec. 1994 (anexa fila 73) la care s-a atasat si procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor serie A nr. 39412/16.12.1994 (anexa fila 70), incheiat de Garda Financiara pentru abaterea de a nu fi dat explicatii in scris cuprinse in nota explicativa (anexa filele 60 si 62), contraventie prevazuta de art. 8 din Legea nr. 30/1991 (n.r. – privind organizarea si functionarea controlului financiar si a Garzii financiare).
Facem precizarea ca adresa nr. 79222/16.12.1994 si procesul verbal de contraventie sus mentionat au fost trimise lui Fischer Dan la adresa declarata a societatii, insa aceste documente ne-au fost returnate cu mentiunea facuta de factorul postal -destinatarul mutat de la aceasta adresa (anexa filele 71 si 72).
Garda Finaciara solicita Parchetului cercetarea lui SOV si a lui Fisher
Fata de cele de mai sus, va rugam a dispune inceperea cercetarilor privind pe: Vantu Sorin Ovidiu, administrator al Filialei Bucuresti SC BURSA GELSOR SA Bacau, pentru fapta de la cap. I pct. 2 din prezenta si pe Fischer Dan, administrator al SC INVESCO CAPITAL SRL Bucuresti, pentru fapta de la cap. II lit. c din prezenta
Rugam totodata sa dispuneti efectuarea cercetarii privind pe Fischer Dan, in legatura cu provenienta sumei de 5.739.985.000 lei cu care -si-a imprumutat- propria societate, precum si cele cu cele 131.242 carnete de certificate de proprietar cumparate de Fischer Dan fara a justifica sursa acestora.
Toate documentele mentionate poarta semnatura comisarului general din acea perioada, Gica Danila.