Curtea de Apel București a desființat definitiv decizia judecătoarei Anemari Iorgulescu, prin care aceasta stabilise inițial lăsarea în arest la domiciliu a celor patru inculpați din dosarul de mare corupție privind prelungirea contractelor in cazul spațiilor de servicii de pe aeroporturi.
Decizia de joi este definitivă, prin ea s-a stabilit admiterea contestației DNA, astfel că toți cei patru inculpați între care fostul director al CNAB George Alexandru Ivan vor fi încarcerați la arestul central pentru 15 zile.
„I. În baza art. 425 alin. 7 pct.2 lit. a C.p.p.n rap. la art. 204 C.p.p.. admite contestația formulată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție.
Desființează în parte încheierea pronunțată de către judecatorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București – Secția I Penală în dosar nr. 9800/3/2023, la data de 29.03.2023 și rejudecând pe fond, dispune: în baza art. 226 C.p.p.. admite propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lânga iCCJ – DNA în dosar nr. 259/P/2022.
În baza art. 223 alin. 2 C.p.p.. dispune arestare preventivă a inculpaților Bălan CRISTIAN DUMITRU, IVAN GEORGE ALEXANDRU, Lăscuț Cătălin și Tănăsescu RADU LAURENTIU, pe o durată de 15 zile, de la 13.04.2023 la 27.04.2023, inclusiv.
Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă.
În baza art. 275 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia.
II. În baza art. 425′ alin. 7 pet. 1 lit. b Cp.p. rap. la art. 204 C.p.p., respinge ca neîntemeiate contestațiile formulate de către contestatorii – inculpați Bălan CRISTIAN DUMITRU, Lăscuț Cătălin și Tănăsescu RADU LAURENTIU, împotriva încheierii menționate mai sus.
În baza art. 275 alin. 2, alin. 4 C.p.p., obligă pe fiecare contestator-inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat în valoare de câte 200 lei.
III. În baza art. 425′ alin. 3 C.p.p. rap. la art. 415 C.p.p., a act de retragerea contestației formulate de către contestatorul-inculpat IVAN GEORGE ALEXANDRU.
În baza art. 275 alin. 2 C.p.p., obligă contestatorul-inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat în valoare de 100 lei.
Definitivă”, se arată în minuta deciziei definitive de joi.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
1. În perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).
În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.
2. Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.
3. În perioada 29 decembrie 2021 – 01 februarie 2023, inculpatul Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.
4. În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.
A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.
Bagati la parnaie 80% din poporul roman si nu o sa scapam de escroci analfabeti, hoti, corupti si criminali. Tara asta este blestemata, doar garbaciul, biciul si asprimea legilor APLICATE imediat si ad literam mai poate face ceva. Incepeti prin a aresta judecatorii, CCR-ul in special, apoi luati-ii la rand, de la paznic pana la presedinte.
Nu trebuiesc bagati la puscarie 80% asha cum spui mai”tot eu” ci este nevoie legi pentru cei care au furat sau fura din banul public asha cum erau pe timpul comunistilor si introducere legi controlului averilor (aveau si comunisti ceva bun)caci atunci cand erau prinsi uni directori ca au furat din banul public aia erau condamnati astia 25 de ani de munca la canal sau unde era nevoie si li se confisca toata averea la fel pateau si cei cu averi mari pe care nu le puteau justifica cu venituri legale si sa stii ca nu au intrat chiar asha multzi directori la inchisoare tocmai pentru ca stiau ce au patit cei care fusesera condamnati pe legea asta si nu ishi riscau pielea,de asta spun ca nu 80% dintre romani sunt hotzi daca sunt legi care sa pazeasca banul tari dar daca raman legile care sunt astazi si care daca esti intro functie de decizie si nu furi esti prostul lumi pentru ca parlamentari Romani au creat cadrul legislativ favorabil hotilor prin legile pe care le-au dat nu toate odata pentru ca era prea de tot ci asha incet intrun an una,intralt an alta pana s-a ajuns la dezastrul sau perfectiunea legislativa care este acum in Romania,depinde cine citeste legea,omul cinstit insetat dupa dreptate si respect fata de banul tari,sau din punctul de vedere al hotzului,coruptului,evazionistului,omului care face trafic de influenta si abuz in serviciu,sau alte lighioane dastea.