Ministrul sanatatii a reusit -performanta- de a-si pune in cap intreaga lume universitara din Romania, prin modul in care a actionat la demiterea conducerii spitalelor. Biroul Consiliului National la Rectorilor, intrunit de curand, a reactionat vehement la aceasta masura, calificand-o atat ca abuziva, cat ca si ilegala. La intalnire au participat rectori de la marile universitati de stat si private, din Bucuresti si din tara.
-Este de neacceptat ceea ce se intampla acum! Nici macar Ceausescu nu si-a permis sa-i umileasca in acest mod pe profesorii universitari, cu atat mai putin pe cei de la medicina!-, a declarat ieri presedintele Consiliului National al Rectorilor, Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti.
-Suntem foarte ingrijorati de viitorul invatamantului medical romanesc, in momentul in care decizia la nivelul unui spital nu o mai ia un profesor universitar, care sa cunoasca si sistemul de invatamant. Sa fii sef de spital este simplu, din moment ce ai un act care-ti justifica ocuparea postului. Dar sa nu uitam, este foarte greu sa fii sef fara sa ai si autoritatea profesionala in domeniu-, a mai precizat presedintele CNR.
-Practic, invatamantul medical se desfasoara in spitale; profesorii acolo isi tin lectiile, la patul bolnavului – lectiile aplicate. Este cea mai indicata imbinare a invatamantului cu practica medicala. In plus, de foarte multi ani, universitatile au investit extraordinar de mult in echipamentele spitalelor. Or, mi se pare normal ca si universitatile sa aiba un cuvant de spus in modul in care sunt utilizate aceste echipamente si, in general, cu baza materiala a acestui tip de invatamant. La fel de bine, institutiile de invatamant medical si-ar putea lua aparatura… Dar locul unui tomograf este in spital, si nu intr-un laborator al Universitatii de Medicina-, considera Ecaterina Andronescu.
-Sa nu uitam ca managerul este cel care conduce oamenii! Poti conduce doctorii dintr-un spital fara sa fii cel mai comptent?- se intreaba si rectorul Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti, Ion Gheorghe Rosca.
– Ne vom adresa Comisiei Europene pentru Educatie, Asociatiei Universitatilor Europene, de la care asteptam reactii fata de atitudinea dictatoriala a ministrului sanatatii, pentru simplul motiv ca, intr-un anumit moment, a devenit ministru in domeniul respectiv-, a avertizat presedintele CNR.