Home Actualitate Evaluarea sanatatii romanilor se amana pentru aprilie

Evaluarea sanatatii romanilor se amana pentru aprilie

DISTRIBUIŢI

Demararea programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei a fost amânată pentru luna aprilie a acestui an. Deşi a anunţat cu surle şi trâmbiţe că începând din 3 ianuarie 2007, peste douăzeci de milioane de români vor trece pragul laboratoarelor medicale, pentru analize de rutină, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu se vede nevoit să reevalueze textul proiectului de act normativ. Motivul amânării recensământului bolilor de care suferă populaţia României este faptul că numeroşi parlamentari s-au opus ca cele 900 de milioane RON, sumă la care a fost evaluat întregul proces, să fie cheltuite, în urma unui ordin de ministru. Astfel, documentul elaborat de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, şi în baza căruia fiecare român urma să fie supus unui examen medical obligatoriu, în valoare de 50 RON, va trebui modificat în hotărâre de guvern. -Acum trebuie să reluăm toate procedurile, care vor dura în jur de 2-3 luni. În mod normal, programul va începe în luna aprilie 2007 şi va dura până în iunie 2008-, a declarat pentru HotNews.ro, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Acesta a explicat că pentru a fi aprobat, respectivul proiect va avea nevoie de acordul ministerelor implicate şi de cel al Consiliului Naţional al Concurenţei.

Unul dintre cei mai aprigi contestatari ai programului a fost nimeni altul decât fostul ministru al sănătăţii, Ovidiu Brânzan, care îl acuza pe Nicolăescu că intenţionează să deturneze fonduri în interes peronal, prin intermediul scrisorilor care urmau să fie trimise populaţiei. Acesta susţinea la vremea lansării respectivului program, că nu vede rostul cheltuirii a 60 de milioane de euro doar pentru a informa populaţia despre oportunitatea examenului medical. -Scrisorile conţin toate informaţiile cu privire la etapele de desfăşurare ale programului, dar şi un talon pe care fiecare cetăţean îl prezintă la medicul de familie. Doar pe baza acestuia, medicii vor putea să deconteze cheltuielile pentru consultaţii-, explica Nicolăescu la începutul lunii decembrie a anului trecut. Fostul ministru al sănătăţii a anunţat chiar că PSD intenţionează să depună o moţiune prin care să-şi arate dezacordul faţă de acest program. Totodată, preşedintele PIN, Cozmin Guşă, îl acuză pe Nicolăescu că iroseşte fără rost cele 330 de milioane de dolari, sumă colectată din taxa pe viciu, în condiţiile în care deja există un astfel de program.

La rândul său, deputatul PLD, Sorin Paveliu, a declarat că -proiectul ministrului trebuia însoţit de cel puţin un mic dosar, care să conţină realist motivele pentru a cheltui acea imensă sumă-. Acesta este de părere că deşi ar putea obţine avizul din partea reprezentanţilor Ministerelor Justiţiei şi Finanţelor, programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei va întâmpina probleme când va ajunge la Consiliul Concurenţei. Pe de altă parte, ministrul sănătăţii consideră că programul de evluare a stării de sănătate a populaţiei României este necesar pentru a avea o situaţie reală asupra patologiei existente la nivel naţional. -Vom şti care este populaţia predispusă la anumite boli şi cum facem prevenirea pe anumite categorii de populaţie. Costă mai puţin să previi decât să tratezi. Cetăţeanul trebuie să înţeleagă că acest program este în primul rând, în beneficiul lui-, a mai spus Nicolaescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.