Haosul legislativ ce domneste si in cazul reglementarilor privind desfasurarea si impozitarea jocurilor de noroc, este speculat la maxim de proprietarii cazinorilor. Astfel nereglementarea legala a modului de aplicare a taxei de 10% pe castigul jucatorilor la cazinouri impiedica politia sa solutioneze mai multe cazuri legate de activitatea acestor unitati.
Cazinoul -Paris- nu a virat bugetul statului 19 miliarde de lei
-Neretinerea de la sursa si nevirarea taxei de zece% la buget asupra castigurilor jucatorilor sunt aspecte constatate in general la toate cazinourile controlate de Garda Financiara Centrala, dosarul referitor la cazinoul Paris (administrat de societatea Vip Casino) din Bucuresti fiind singurul remis Directiei Politiei Economico-Financiare pentru cercetari-, declara ieri, seful Politiei Romane, generalul Florin Sandu. El a adaugat ca dosarul va fi solutionat deindata ce Ministerul Finantelor va rezolva lacuna legislativa existenta.
Seful IGP a informat ca in urma unui control la cazinoul Paris, solicitat de Garda Financiara Centrala, s-a constatat ca administratorii nu au inregistrat si virat la bugetul statului suma de 18,920 miliarde de lei, reprezentand taxa de zece% ce se aplica castigurilor jucatorilor, la care s-a aplicat si o majorare de intarziere a platii.
Comisarii Garzii Financiare au trimis un raport politistilor pentru stabilirea existentei unei eventuale infractiuni de evaziune fiscala. Administratorii cazinoului au contestat concluziile cuprinse in actul de control al comisarilor. Administratorul Assal Hari, directorul economic si casierii sustin in declaratiile date anchetatorilor ca, din cauza particularitatilor functionarii unui cazino, jetoanele schimbate la caserie, la iesire, nu semnifica implicit un castig care sa fie deci impozabil. In acest sens reprezentantii cazinoului au invocat faptul ca normele metodologice care trebuia sa reglementeze concret modul de calcul si aplicare a taxei nu au fost inca publicate.
Mingea este la Ministerul Finantelor
Politistii au cerut comisarilor Garzii Financiare sa completeze raportul si sa precizeze anumite aspecte continute in procesul-verbal. De exemplu, desi in procesul-verbal se mentioneaza ca agentul economic nu a evidentiat constituirea si plata impozitului de zece%, din balanta contului bancar rezulta rulaje de 514,22 milioane de lei in credit si 520,61 de milioane de lei in debit, rezultat al impozitarii castigurilor de tombole organizate.
Totodata, politistii au solicitat Directiei Generale de Administrare a Veniturilor Publice si a Monopolurilor din Ministerul Finantelor Publice sa se pronunte cu privire la reglementarile legale in vigoare referitoare la modul de evidentiere, primara si contabila, a castigurilor (premiilor) obtinute de jucatori in cazinouri, in conexiune si cu regulamentele de joc ale cazinourilor, asa cum au fost ele aprobate de Ministerul Finantelor Publice. In acest sens, politistii nu au primit inca un raspuns, a conchis generalul Sandu.
In urma cu doua luni, Garda Financiara sustinea ca firmele care administreaza cazinourile au afirmat ca este dificil sa evidentieze castigurile fiecarui jucator. In acest sens, spunea Garda Financiara, vor fi elaborate, impreuna cu organizatorii de jocuri de noroc, noi norme de aplicarea prevederilor legale, intrucat cazinourile reprezinta o sursa semnificativa de venituri pentru bugetul de stat.