-Alo? Felicitari, ati castigat o excursie gratuita, de o saptamana, pentru doua persoane, in strainatate. Puteti alege destinatia excursiei, intre Franta, Italia, Spania, Cipru sau multe alte tari.- Este cel mai placut mod de a incepe o zi de lucru, mai ales cand vocea feminina calda de la telefon iti da -Buna dimineata- cu o veste atat de buna. Nu trebuie decat sa ai un telefon mobil si -Noroc-. Vocea iti explica faptul ca numarul tau de telefon a fost ales aleator de un computer si continua cu -Tot ce trebuie sa faceti este sa veniti cu partenera dumneavoastra de viata, cu buletinul de identitate si cu suma de 1.200 de dolari la punctul nostru de lucru din Sinaia, de la Hotelul International, pentru a va ridica premiul gratuit-. Nu, nu trebuie sa va faceti griji pentru cei 1.200 de dolari pe care trebuie sa ii aveti in numerar la ridicarea premiului. Si asta pentru ca veti asista, la Hotelul International din Sinaia, la o prezentare a serviciilor firmei Solo Marketing Representative SRL si banii trebuie sa ii aveti asupra dumneavoastra, in numerar, -doar asa, daca va decideti ca vreti sa cumparati unul dintre pachetele noastre de servicii turistice-. Bucuros de vestea primita, -norocosul- posesor de telefon mobil trece foarte usor cu vederea faptul ca locatia de la care vocea calda a lansat apelul telefonic este ascunsa cu mare grija. Pe ecranul mobilului, in loc de numarul de telefon al agentiei Solo Marketing Representative SRL, apare o specificatie seaca: -Secret-. Iata, insa, ce nu este secret.
Cine sunt vanzatorii de iluzii?
In urma cu doi ani, firma Solo Marketing Representative SRL, din Brasov, a infiintat in Piatra Neamt si Bistrita doua puncte de lucru. In mai putin de patru luni, cat au stat la Piatra Neamt, vanzatorii de -vacante de vis in Spania- au incheiat 62 de contracte cu persoane din aproape toate judetele Moldovei. Suma incasata a fost de peste un miliard de lei. Politistii, care au demarat atunci o ancheta, imediat ce victimele escrocheriilor in serie au depus plangeri penale impotriva patronilor firmei, nu au reusit sa probeze infractiunea de inselaciune. Cu toate acestea, oamenii legii au retinut in sarcina celor doi patroni ai Solo Marketing Representative SRL doua infractiuni: evaziune fiscala si fals .
Frauda de peste 400 de milioane
Responsabilii firmei brasovene nu au inregistrat in contabilitate 22 de facturi si chitante, in valoare de 445.870.257 milioane de lei. Banii au fost rulati prin punctul de lucru de la Piatra Neamt. In dosarul penal deschis de politisti, au fost cercetati cei doi asociati ai firmei Solo Marketing Representative SRL: Catalin Adrian Tincu, in varsta de 30 de ani, din Brasov, si Adrian Dinca, de 33 de ani, din Bucuresti. Lantul vanzarilor de iluzii o data curmat de ancheta Politiei, Catalin Adrian Tincu solicita Camerei de Comert si Industrie Brasov, pe 4 martie 2001, operarea unor modificari in Registrul Comertului, la pozitia firmei Solo Marketing Representative SRL. Punctele de lucru de la Piatra Neamt si Bistrita, in care credulii plateau cu sute de dolari -vacantele gratuite in Franta, Italia, Spania sau multe altetari- au fost desfiintate, iar un nou punct, cel de la Sinaia, a devenit operational.
Banii platiti nu se returneaza
Firma ofera un asa-zis drept de proprietate, timp de o saptamana, pentru toata viata, intr-un club de vacanta situat in Spania. In acest moment, in Romania activeaza mai multe firme cu acest obiect de activitate. Intre anii 1995 si 1997, acest tip de afacere a beneficiat de un teren propice pentru multe escrocherii. Multi patroni ai unor astfel de firme au tras -tepe- de sute de mii de dolari, fugind ulterior in strainatate. Alti patroni au fost arestati fie pentru inselaciune, fie pentru evaziune fiscala. Firmele de acest tip sunt organizate in mai multe departamente: Telefonic, Prezentare, Marketing si Contractari. Salariatii Departamentului asistente se lanseaza intr-un adevarat razboi psihologic dus cu fiecare familie separat, timp de cateva ore, in incercarea de a-i convinge sa semneze un contract de mii de dolari. Vanzatorii -vacantelor de vis in Franta, Italia, Spania sau multe alte tari- mizeaza in principal pe oboseala pana la epuizare a credulilor cu 1.200 de dolari in buzunar. O data semnat contractul, banii nu se mai inapoiaza. In clauzele contractuale se stipuleaza explicit ca, in cazul in care clientul se razgandeste, suma data ca avans nu se returneaza. Cazurile persoanelor care si-au recuperat avansul sunt extrem de rare, din cauza ca patronii firmelor de acest gen platesc mii de dolari, din banii adunati de la creduli, unor avocati cu experienta. Acestia pun la punct in cele mai mici detalii portitele de scapare pentru clauzele de legalitate ale intregii afaceri.