Mining Watch România și Declic anunță oprirea proiectului minier de la Certej, după ce judecătorii Curții de Apel Oradea au respins calea extraordinară de atac inițiată de Deva Gold. Noua decizie definitivă închide proiectul minier Certej început în baza planului de urbanism (PUZ) din 2010.
”După ani de luptă în instanțe, am reușit să oprim un proiect care ar fi distrus toată zona Certej. Rând pe rând, instanțele din România au invalidat planul de urbanism obținut de Deva Gold pentru proiectul minier. Astfel, a devenit imposibilă emiterea oricăror acte de autorizare a minei cu cianuri întemeiate pe acest PUZ”, a declarat Roxana Pencea, din partea Mining Watch România.
Într-un proces câștigat de Mining Watch România, Curtea de Apel Oradea a respins pe 17 iulie cererea de revizuire înaintată de Deva Gold în legătură cu proiectul minier Certej.
Compania minieră alături de Consiliul Local al Comunei Certeju de Sus și Agenția pentru Protecția Mediului Timiș au cerut instanței revizuirea deciziei prin care PUZ-ul pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere și polimetalice de la Certej a fost anulat.
Anularea planului urbanistic a fost decisă în 2019, prin hotărârea definitivă a Curții de Apel Cluj.
“Instanța de fond a admis excepția de nelegalitate a avizului de mediu și a constatat că avizele inițiale care au stat la baza emiterii avizului de mediu nr. 5/2010 nu au fost revizuite, deși era obligatorie parcurgerea unei noi proceduri de avizare față de modificările aduse proiectului (e.g. avizul de gospodărire a apelor). Curtea de Apel Cluj a menținut soluția tribunalului, reținând prin decizia nr. 1194/2019 că judecătorul fondului „a exercitat prerogativa fundamentală, aceea de a înfăptui justiția.””, a declarat avocat Roxana Mândruțiu, din partea casei de avocatură Revnic, Cristian și Asociații.
În aprilie 2020, Curtea de Apel Cluj a respins și contestația în anulare declarată de Deva Gold. Ulterior, în iulie 2020, Curtea de Apel Oradea a respins ultima cale de atac extraordinară: revizuirea.
În același timp, Mining Watch România a sesizat organelor de urmărire penală și fapte de corupție în transferul de păduri, suprafețe necesare pentru construirea iazurilor de decantare. Din păcate însă, vinovații nu mai pot fi trași la răspundere penală, pentru că DNA a amânat investigațiile la nesfârșit, până când faptele s-au prescris.
”Societatea civilă a luptat din nou pentru interesele cetățenilor României și le-a protejat mai bine decât statul, care nu reușește să ancheteze și să sancționeze corupția din jurul avizării proiectelor de minerit”, a adăugat Tudor Brădățan, din partea Comunității Declic.
Note:
[1] Mining Watch România este reţeaua de monitorizare a proiectelor miniere fondată de activiști ai campaniei Salvați Roșia Montană. În ceea ce privește proiectul minier Certej, Mining Watch s-a alăturat comunității locale în eforturile ei de a verifica legalitatea proiectului minier cu cianuri de la Certej. Printre demersurile întreprinse se numără oprirea organizării de șantier a Deva Gold în 2014 sau suspendarea procedurii de scoatere a celor 56 de hectare de pădure din Fondul Forestier Național în 2018. Activitatea rețelei este susținută din donații individuale.
[2] Dosar 130/117/2016*