Home Actualitate Explozia din mina Anina, provocata de un scurtcircuit

Explozia din mina Anina, provocata de un scurtcircuit

DISTRIBUIŢI

Accidentul de la exploatarea miniera Anina ridica din ce in ce mai multe semne de intrebare. Din declaratiile sotiei unuia dintre minerii decedati rezulta ca, inca de vineri seara, sotul ei stia ca exista unele probleme, de care i-ar fi spus fratele lui. El a intrat totusi in sut, desi stia ca nu este in siguranta.

Concluziile provizorii ale Parchetului Tribunalului Caras-Severin confirma ipoteza ca explozia sa fi fost provocata de un scurtcircuit al cablului folosit la detonare, mai ales ca minerii de la Anina sustin ca expozibilul ar fi fost gasit intact in subteran, la locul producerii accidentului.

Potrivit comunicatului Parchetului Tribunalului Caras-Severin, semnat de prim-procurorul Teodor Iordache, concluziile provizorii medico-legale specifica drept cauza a mortii angajatilor minei intoxicatia cu monoxid de carbon, survenita aprinderii si arderii gazului metan acumulat in interiorul galeriilor in concentratie mai mare decat limita admisa.

Totodata, -este examinata posibilitatea ca sursa de initiere a aprinderii gazului sa o constituie producerea unui arc electric provocat de scurtcircuitarea unui cablu folosit in mecanismul detonarii substantelor explozive. In acelasi timp, sunt verificate si alte ipoteze care sa demonstreze mecanismul de aprindere-, se precizeaza in comunicatul citat.

In acest moment, trei anchete sunt in plina desfasurare: una a Parchetului, una a inspectiei muncii si una a Corpului de Control al ministrului economiei.

Cei sapte mineri morti in urma exploziei de la mina Anina au fost inmormantati ieri dupa-amiaza.

Ministerul Economiei si Comertului a aprobat acordarea unui ajutor financiar lunar pentru copiii minerilor decedati, pana la implinirea varstei de 18 ani, egal cu salariul minim pe economie. Totodata, oficialii MEC au hotarat ca familiile acestora sa primeasca sumele pe care acestia le-ar fi primit-o ca plati compensatorii, la data disponibilizarii.

Toate familiile minerilor implicati in accident vor primi o suma fixa de 14.000 RON, la care se va adauga o suma de 1.000 RON pentru fiecare minor.

Profesor doctor Gheorghe Noditi, medic specialist in chirurgie plastica, a declarat, marti, ca cei doi mineri raniti grav sunt constienti, au fost stabilizati, iar functiile vitale sunt tinute sub control.

-Am devenit un pic mai optimisi, n-au aparut complicatii, am reusit sa stabilizam si sa tinem sub control toate functiile vitale. Sunt constienti. Noi mergem mai departe cu terapia si urmeaza intervalul pana in ziua 10, cand sansele lor vor creste considerabil-, a precizat Noditi.

Totusi, si urmatoarele opt zile sunt critice. -Sunt alimentati si pe vena si pe gura, deci mananca singuri. Au ion, calciu, magneziu scazute, deci resurse prea mari nu au. Ii tratam la fel – mediu steril, limitarea accesului vizitatorilor-, a explicat Alina Gazea, medic specialist ATI.

Starea minerului intoxicat cu monoxid de carbon si internat in Spitalul Judetean din Resita, Marcel Strachina (34 de ani), era ameliorata, marti dimineata, el fiind in afara oricarui pericol, dar se afla in continuare sub monitorizare, pana la refacerea completa.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.