Un barbat a murit, iar alti trei au fost grav raniti in urma unei explozii produse ieri, in jurul orei 8.00, la un rezervor de combustibil din depozitul Oil Terminal din Portul Constanta. In momentul deflagratiei, cei patru muncitori, angajati ai SC Cylton Const Invest SRL, efectuau lucrari de curatire a capacului de la rezervor pentru cositorire. Explozia a fost urmata de un incendiu de proportii care a fost stins abia dupa o ora si jumatate. Interventia prompta a celor 15 echipaje de pompieri sosite la fata locului a facut ca flacarile sa nu se extinda si la celelalte rezervoare pline cu combustibil, care daca s-ar fi aprins ar fi produs un dezastru atat in port, cat si in oras. Deocamdata nu se cunosc cauzele tragediei, insa specilistii de la Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta spun ca explozia ar fi fost declansata de o scanteie provocata de unul dintre muncitorii care loveau capacul rezervorului cu un ciocan. Inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, Tiberiu Plesu, vorbeste deja despre nerespectarea normelor de protectia muncii.
Ranitii sunt in afara oricarui pericol
In urma exploziei, Radu Nicolescu (26 de ani) a murit, iar cei trei colegi ai sai au ajuns in stare grava la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Sorin Chiric (34 de ani) a fost internat in sectia de terapie intensiva – chirurgie, fiind diagnosticat cu un politraumatism prin cadere de la inaltime, tramatism cranio-cerebral acut deschis, traumatism cranio-facial acut deschis, traumatism toraco-abdominal acut inchis si fractura de clavicula dreapta. Dorulet Mateescu (51 de ani) a suferit o fractura de humerus stang cu deplasare si a fost internat in sectia de ortopedie, iar Dorin Tana (26 de ani) a suferit un traumatism toraco-abdominal acut inchis, fractura coasta opt si a fost adus la spital in stare de soc. Ei se afla acum in afara oricarui pericol.
Scanteia fatala
In momentul deflagratiei, cei patru muncitori efectuau lucrari la rezervorul 20 din depozitul Oil Terminal. Ei loveau cu ciocanul capacul rezervorului pentru a-l cositori, urmand ca apoi sa-l vopseasca. E posibil ca in interiorul rezervorului sa fi sarit scantei care, in combinatie cu acumularile de gaze, au produs incendiul. Rezervorul are o capacitate de 50.000 de metri cubi, iar in momentul exploziei nu avea decat 200 de metri cubi de reziduuri petroliere. Inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), Tiberiu Plesu, a declarat ca deocamdata nu se cunosc cauzele producerii exploziei. -Vom verifica daca au fost respectate normele de protectie a muncii. Eu sunt sigur ca nu au fost respectate pentru ca altfel nu s-ar fi produs explozia. In orice caz, vinovatii de aceasta intamplare vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 10-100 milioane de lei-, a mai spus Tiberiu Plesu.
La un pas de dezastru
Asa cum spuneam mai sus, deflagratia a fost urmata de un incendiu care a fost tinut sub control si stins dupa aproape o ora si jumatate prin interventia prompta a celor 15 echipaje de pompieri, mobilizate atat de Adminstratia Portuara, cat si de Brigada de Pompieri Militari Dobrogea. Colonelul Dumitru Abagiu, comandantul Brigazii de Pomperi Dobrogea, a declarat ziaristilor prezenti la fata locului ca, in cazul in care incendiul s-ar fi extins la rezervoarele pline cu benzina si motorina din restul terminalului, atat in Portul Constanta, cat si in zonele limitrofe acestuia s-ar fi produs un adevarat dezastru.
La randul sau, directorul Oil Terminal (beneficiarul lucrarii), Gheorghe Negreanu, a declarat ca incendiul nu a afectat activitatea societati si ca se gandeste la acordarea unor ajutoare materiale familiior celor patru muncitori, dar o modalitate concreta de ajutor va fi stabilita in zilele urmatoare.
Cercetarile sunt continuate de catre procurori din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta impreuna cu reprezentanti ai pompierilor, Inspectoratului Teritorial de Protectie a Muncii si Inspectoratul de Politie al Judetului Constanta pentru stabilirea imprejurarilor exacte ale producerii incendiului.