– In plina campanie anticoruptie, Guvernul Romaniei adopta acte normative ilegale si scandaloase, care au ca efect jefuirea banului public, in favoarea clientelei puterii
– Prin HG 1269 din 13 noiembrie 2002, executivul baga mana in propriul buzunar pentru a plati datoriile SNTR (societate controlata de omul de afaceri Ioan Niculae)
– Fapt posibil prin trecerea in proprietatea publica a unor bunuri imobile din patrimoniul SNTR
– Mai mult de jumatate din valoarea bunurilor destinate sa stinga datoria restanta a SNTR catre buget o reprezinta un teren de 7,28 de hectare pe malul lacului Baneasa, al carei proprietar este statul, nu Tutunul Romanesc, cum mincinos reiese din hotararea de guvern
– La doua saptamani dupa ce se daduse proprietara, conducerea SNTR cersea inca titlul de proprietate de la Primaria Capitalei. Traian Basescu a refuzat cererea lui Niculae de a -grabi- procedura de -improprietarire-
– Premierul a fost indus in eroare de proiectul promovat de ministrul finantelor, proiect neavizat de Rodica Stanoiu
– Graba de promovare a hotararii este cel putin suspecta, toate formalitatile fiind finalizate in numai 24 de ore
– Cititi in ziarul de luni cum permite Ministerul Finantelor incalcarea legislatiei de catre societatea -patronata- de Ioan Niculae.
In plina campanie anticoruptie, Guvernul Romaniei adopta acte normative ilegale si scandaloase, imbibate in mocirla nerusinarii ministeriale. Actele, semnate personal de primul-ministru Adrian Nastase, au ca efect jefuirea banului public, in favoarea clientelei puterii. Este cazul Hotararii de Guvern 1269 din 13 noiembrie 2002, publicata in -Monitorul Oficial- al Romaniei din 19 noiembrie, prin care statul a sters datoriile Societatii Nationale Tutunul Romanesc (societate controlata de omul de afaceri Ioan Niculae) prin trecerea in proprietatea publica a unor bunuri imobile din patrimoniul acesteia. Ei bine, mai mult de jumatate din valoarea de inventar a bunurilor destinate sa stinga datoria restanta a SNTR catre buget sunt doar vorbe in vant, deoarece ele pur si simplu nu exista. Facem referire aici la un teren de 7,28 de hectare pe malul lacului Baneasa, pretuit in anexa la hotararea de guvern la 439,7 miliarde din totalul de 768 miliarde de lei. Primul-ministru a fost indus in eroare sa semneze trecerea acestuia din proprietatea SNTR in cea a statului fara sa aiba cunostinta ca Societatea Nationala Tutunul Romanesc nu a fost nicicand in proprietatea societatii controlate de Niculae. Altfel spus, este absolut ilegal si aberant sa se stinga o datorie a unei societati comerciale cu capital majoritar privat cum este SNTR, prin executarea silita a unui teren al statului. Este ca si cum Mihai Tanasescu, initiatorul hotararii, ar scoate de capul lui cele 440 de miliarde din vistieria statului si le-ar da celor de la SNTR ca sa-si plateasca datoria la buget. Un veritabil joc de alba-neagra ministerial in care a fost antrenat, probabil fara stiinta, insusi primul-ministru al Romaniei. Detinem dovezi indubitabile, pe care le vom prezenta in continuare, ca Tutunul Romanesc face si in prezent presiuni, fara succes, la Primaria Generala a Capitalei pentru a primi un aviz care sa-i permita obtinerea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului in cauza.
Basescu -i-a dat cu flit- lui Niculae
SNTR a pornit demersurile pentru obtinerea titlului de proprietate pe terenul din Baneasa la data de 7 iunie 2002, cand a depus la Primaria Generala a Capitalei documentatia necesara obtinerii avizului comisiei constituite in scopul aplicarii prevederilor HG 834/1991, baza legislativa in domeniu. SNTR nu a primit insa avizul, trebuind sa raspunda ba la cererea comisiei de prezentare o situatie a litigiilor (solicitase titlu si pentru alte 3,67 hectare pentru care se afla in proces cu SC Institutul de Cercetari Alimentare SA), apoi s-au cerut acte doveditoare ale administrarii directe etc…
Astfel incat, la inceputul lunii noiembrie, insusi Ioan Niculae a venit sa-i solicite lui Traian Basescu, primarul general al Capitalei, urgentarea eliberarii avizului. -I-am spus ca eliberarea acestuia se poate face numai cu respectarea deplina a legalitatii-, ne-a declarat Traian Basescu. Cu toate ca nu a primit acest aviz nici pana astazi, deci nici certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, reprezentantii Societatii Nationale Tutunul Romanesc au -consimtit- cedarea terenului pentru a acoperi niscaiva sute de miliarde de lei datorate la bugetul statului!
La doua saptamani dupa ce se daduse proprietara, conducerea SNTR cersea inca titlul de proprietate
Dovada flagranta a falsului menit a-l induce in eroare pe premierul Adrian Nastase reiese din corespondenta oficiala dintre SNTR si Primaria Generala. Astfel, la data de 26 noiembrie 2002 (la doua saptamani dupa semnarea hotararii de catre Adrian Nastase), Societatea Nationala Tutunul Romanesc trimitea o adresa (nr. de iesire 6688) primarului general, Traian Basescu, prin care solicita urgentarea avizarii documentatiei, recunoscandu-se totodata ca terenul face deja obiectul executarii silite: -Va rugam sa dispuneti urgentarea avizarii documentatiei tehnice, pentru suprafata de 7,279 hectare, deoarece, in cazul in care nu obtinem Certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra acestuit teren …-, implora Tudora Lupa, directorul general al SNTR. Ce dovada mai evidenta asupra falsului din hotarare? Trecerea in proprietatea publica a statului inseamna un transfer de proprietate. Pentru ca SNTR sa -transfere-, trebuia sa detina proprietatea, pe care insa nu o avea si nu o are nici in prezent!
Mihai Tanasescu, grabit sau pripit?
In nota de fundamentare a hotararii de guvern, tinuta si aceasta secreta, la fel ca adoptarea HG 1269, ministrul Mihai Tanasescu arata, dupa ce prezinta situatia grea a SNTR ca argument pentru noua masura, ca propunerea de executare silita apartine proprietarilor si administratorilor SNTR -avand in vedere ca SNTR SA detine in patrimoniu o serie de imobile cu dotari specifice activitatii – cladiri si terenuri-. Oricum insa, ministrul Tanasescu (mentionam ca in nota de fundamentare aflata in posesia noastra, rubrica -Avizam favorabil, ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, este imaculata, ea nesemnand nici hotararea de guvern) nu poate invoca scuza grabei de a solutiona in acest mod problema datoriilor SNTR, gafa cu terenul din Baneasa fiind putin spus impardonabila. Graba (promptitudinea in a rezolva problemele societatii controlate de Ioan Niculae) este in schimb evidenta, ca si premeditarea conducerii SNTR. Datoriile inregistrate de SNTR sunt calculate pana la 11 noiembrie 2002; la data de 12 noiembrie (adresa 6325) SNTR solicita Ministerului Finantelor stingerea datoriei prin executare silita a terenului si a celorlalte -accesorii-; dupa aceea, tot in data de 12 noiembrie (adresa 6345) a depus la primarie documentatia refacuta pentru obtinerea avizului. De aici totul nu a putut decurge altfel decat logic. Tanasescu nu a putut aproba nota de fundamentare decat dupa primirea adresei de la SNTR, altfel spus aceasta a fost facuta -pe picior-. A semnat-o cu ochii inchisi, dat fiind ca, poate, nu a fost timpul necesar pentru verificarea aspectelor de mai sus, dupa care fuga-fuga cu proiectul de hotarare, tot atunci intocmit, la guvern, la secretarul general. Dat fiind importanta hotararii (probabil pentru ca SNTR pierdea in trei zile dreptul de comercializare a tigaretelor), oamenii secretarului general au introdus proiectul pe ordinea de zi suplimentara a sedintei de guvern de a doua zi. Adrian Nastase ar fi semnat-o ca premierul (summitul de la Praga sufla in ceafa executivului), din nou la Secretariatul General, dupa care hotararea a fost trimisa la -Monitorul Oficial-. Si gata, asa s-a pus in practica o ilegalitate uriasa, prin care statul roman a ajuns sa renunte la venituri uriase, pe baza unor -promisiuni- inselatoare. Ce nu intelegem este de ce ministrul Ilie Sarbu nu a sesizat cele de mai sus, mai ales ca el cunostea indeaproape situatia. Dar poate graba era prea mare pentru astfel de amanunte(!?!). Desi din punct de vedere logic si legal situatia era cu totul alta. Daca SNTR ar fi intrat in posesia titlului de proprietate, cele 493,7 miliarde, la cat este evaluat terenul, ar fi trebuit sa constituie majorare a aportului MAAP la capitalul social al Tutunului Romanesc, cota statului depasind, in acest caz, 68% din actiunile SNTR, care ar fi redevenit societate cu capital majoritar de stat. Dar, in febra admiterii in NATO, cine sa mai stea in guvern sa se gandeasca si la asta?
Guvernul Romaniei a aprobat H.G. 1269/2002, intr-un secret absolut, miercuri, 13 noiembrie 2002, zi in care pe site-ul oficial al guvernului este publicata doar o informare privind adoptarea, prin H.G., a zilei nationale fara tutun. Hotararea priveste -trecerea in proprietatea publica a statului a unor bunuri imobile si dotari specifice activitatii din patrimoniul SNTR – SA, supuse executarii silite. Printre activele trecute in proprietatea statului, in afara de -vedeta- descrisa mai sus, se regasesc:
– un teren din Bucuresti din strada Ilioara nr. 15, sector 3, aferent fostei fabrici de piese de schimb, valoare de inventar 33,2 miliarde de lei
– depozitul din sediul SNTR central din Bulevardul Regiei, 18,3 miliarde de lei
– sediul -fermentarii- Timisoara plus cladirea administrativa, total 18,2 miliarde de lei
– doua cabane, una la Ranca, in Muntii Parangului (1,5 miliarde), cealalta la Sugas Bai, in judetul Covasna (9,3 miliarde de lei)
– sediul administrativ de la Fabrica Sfantu Gheorghe, cu toate utilitatile – 6,1 miliarde de lei
– vilele din parcul rezidential Baneasa (numerele 1, 18 si 56), plus un club de lux botezat -club social- – 220 miliarde de lei.