Home Actualitate Falsificator de carduri prins pe Otopeni când voia să fugă din țară

Falsificator de carduri prins pe Otopeni când voia să fugă din țară

DISTRIBUIŢI

La data de 11.09.2016 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial București au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților VELICU VALENTIN, MÎRZEA RAREȘ, DAN OVIDIU ALEXANDRU și SĂVOAE RADU-ANDREI pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și deținere de instrumente în vederea falsificării de valori.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2016 inculpatul Velicu Valentin a constituit împreună cu inculpații Mîrzea Rareș, Dan Ovidiu Alexandru și Săvoae Radu-Andrei un grup infracțional organizat care a avut ca scop comiterea și distribuirea de dispozitive sau programe informatice concepute sau adaptate în scopul comiterii infracțiunii de acces la un sistem informatic, grup ce a acționat preponderent în municipiul București.

S-a reținut că membrii grupului infracțional au produs o mare diversitate de dispozitive de skimming pe care ulterior le-au distribuit unor persoane interesate să utilizeze astfel de dispozitive.

Elemente componente dispozitivelor de skimming au fost achiziționate de la societăți comerciale din municipiul București sau au fost comandate prin intermediul unor site-uri din străinătate.

Totodată, s-a reținut că prin folosirea unor cărți de identitate falsificate, membrii grupului infracțional au deschis conturi bancare în care erau transferate sume de bani din străinătate și care ulterior erau retrase de la bancomate de pe teritoriul României.

În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate dispozitive de skimming, calculatoare, telefoane mobile, bani, un atelier de confecționare a echipamentelor de compromitere a cardurilor bancare.

De asemenea, unul dintre liderii grupării a fost oprit la Aeroportul Otopeni în timp ce încerca să iasă din România.

Din anchetă au rezultat indicii că membrii grupării și-ar fi procurat echipamente necesare realizării unor dispozitive de clonare a cardurilor și sisteme informatice pentru memorarea datelor aferente acestora.

Gruparea infracțională, cu ramificații în județele Ilfov, Giurgiu, Dolj, Mehedinți și Hunedoara, ar fi fost cea care furniza echipamente de skimming pentru compromiterea de ATM-uri sau POS-uri către mai multe grupări infracționale din România.

Aceste grupări foloseau dispozitivele pentru săvârșirea unor infracțiuni în țări din Europa, în special în Ucraina, Marea Britanie și Spania.

Echipamentele de skimming erau testate pe bancomate din București, doar pentru a se verifica buna funcționare a acestora, nefiind folosite pentru clonarea cardurilor în România.

Echipamentele de skimming erau ulterior trimise grupărilor beneficiare, banii fiind transferați prin intermediul unor servicii de transfer monetar rapid.

Banii obținuți din activitatea infracțională erau folosiți pentru achiziționarea de autoturisme de lux și imobile.

De asemenea, prin folosirea de acte falsificate, ar fi fost deschise conturi bancare în care ar fi fost transferați bani din străinătate ce ar fi fost retrași ulterior la bancomate din România.

Cu privire la 5 dintre cei în cauză a fost dispusă măsura reținerii urmând a fi prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.