Home Actualitate Falsificatorii isi fac mana pentru noile pasapoarte, ultrasecurizate

Falsificatorii isi fac mana pentru noile pasapoarte, ultrasecurizate

DISTRIBUIŢI

Biroul National Interpol comunica ieri ca in Occident au fost depistati, doar in luna septembrie, aproape 300 de infractori romani. Majoritatea acestora au ajuns in sensibilul spatiu comunitar, folosindu-se de acte falsificate. De altfel, pentru ca actualele pasapoarte romanesti sunt foarte usor de falsificat, reprezentantii Uniunii Europene ne-au cerut schimbarea acestora cu unele mult mai costisitoare, dar si mult mai sigure. La noile pasapoarte, de exemplu, poza titularului nu va fi aplicata prin lipire, ci prin tratament chimic, iar plasticul nu va mai putea fi taiat si relipit, fiind conceput sa se autodistruga, in cazul in care se incearca contrafacerea, Ei bine, cu toate acestea, deja exista indicii ca unele retele de falsificatori si-au luat masurile pentru a -contracara- aceste elemente de siguranta, exersand tot felul de falsuri, cu ajutorul unei tehnologii de ultima ora. Pentru aceste antrenamente, falsificatorii se deplaseaza in Occident. In acelasi context, trebuie sa reamintim ca, dupa ce Bulgaria a introdus sistemul de vize pentru cetatenii rusi si ucraineni, Romania a ramas singura poarta pentru acestia catre Occident. Asadar, se contureaza o lupta acerba intre autoritatile romane si retelele de falsificatori si traficanti de imigranti din aceasta zona.


Cresterea ratei infractionalitatii si, mai ales, necesitatea ascunderii identitatii reale, astfel incat trecerea frontierei sa nu mai fie o problema, au condus la marirea numarului de acte false aflate pe piata. Bineinteles ca, o data cu cresterea cererii de astfel de documente, au crescut si preturile, si calitatea. Cele mai reusite falsuri continua sa fie cele realizate in strainatate, calitatea materialelor si tehnologia mult mai buna spunandu-si cuvantul.

Asa cum era si de asteptat, cele mai des falsificate sunt pasapoartele. Moda contrafacerii documentelor de calatorie a luat nastere, bineinteles, dupa 1990, inainte existand foarte putine cazuri, datorita conditiilor foarte stricte in care se elibera un astfel de document. Cu toate ca numarul de elemente de securizare este foarte mare, modelul actual avand in jur de 20, iar cel viitor peste 40, expertii in falsificare au reusit sa gaseasca solutii. Cea mai des folosita metoda consta in inlocuirea filei, care contine poza si datele de identificare a posesorului. Pagina respectiva este imbracata in plastic, drept pentru care falsificatorii taie cu o lama una dintre marginile filei si extrag cartonul pe care sunt aplicate poza si datele titularului. Folosind un scanner performant, pagina este recreata pe calculator, ulterior fiind aplicata fotografia. Finalizarea operatiunii se realizeaza prin introducerea cartonului cu date false si lipirea foliei de plastic cu ajutorul fierului de calcat. Metoda este folosita, pentru ca este aproape imposibil sa falsifici integral un pasaport, hartia avand o calitate deosebita, paginile fiind numerotate dupa un anumit algoritm si cusute cu o ata speciala. Chiar si in cazul in care s-ar reusi contrafacerea paginilor si a tuturor insemnelor si filigramelor pe care acestea le au inserate, falsificatorii nu ar fi capabili sa recoasa la loc filele, gaurile din cotor fiind concepute de asa natura, incat s-ar largi extrem de tare. Introducerea noului tip de pasapot va inlatura chiar si posibilitatea falsificarii paginii cu datele de identificare. Poza titularului nu va mai fi aplicata prin lipire, ci prin tratament chimic, iar plasticul nu va mai putea fi taiat si relipit, fiind conceput sa se autodistruga, in cazul in care se incearca contrafacerea.

Falsurile -reale-

Cele mai bune falsuri, absolut imposibil de depistat, sunt falsurile -reale-, adica acele acte obtinute in baza furnizarii unor date false. -Nimeni nu poate exclude posibilitatea ca anumite documente de identitate sa fie eliberate pe baza unor date false. Procedurile de verificare sunt destul de drastice, dar orice sistem poate fi, intr-un fel sau in altul, pacalit-, explica maiorul Andrei Crucean, seful Serviciului Analiza, Sinteza, Secretariat, Paza si Arhiva din cadrul Directiei de Evidenta a Populatiei. Cele mai multe astfel de greseli este posibil sa fi aparut imediat dupa 1990, atunci cand interdictia de stabilire in 16 mari orase ale tarii a fost ridicata. -In 1990 a existat un volum imens de munca. Toti cei care locuiau in aceste mari orase si, mai ales, in Bucuresti au dat navala sa-si faca buletine. Nimeni nu putea sta sa verifice daca toate datele sunt absolut reale, drept pentru care au aparut si astfel de cazuri-, adauga maiorul Crucean.

Politistul corupt – piesa de greutate in angrenajul falsificarilor

Scenariul care trebuie urmat de cineva care doreste sa obtina un act de identitate folosind date false presupune, bineinteles, existenta unui politist corupt. Astfel, respectivul se prezinta la Politie, declarand ca si-a piedrut cartea de identitate, motiv pentru care solicita eliberarea unui nou act. Pentru aceasta foloseste un certificat de nastere care apartine unei alte persoane. Toate documentele sunt inmanate -cunostintei- care se ocupa de eliberarea unui document provizoriu. Pe acest document se elibereaza o carte de identitate perfect valabila, dar care nu contine date reale. Drumul spre obtinerea unui pasaport este extrem de scurt, mai ales daca se achita taxa de urgenta, iar actul trebuie elibertat in 48 de ore. Posibilitatea obtinerii unor astfel de acte a fost testata cu succes de un politist din cadrul Sectiei 18, care a eliberat in jur de 20 de acte false. Numarul exact al celor care au beneficiat de aceste acte a ramas un mister, la fel ca si identitatea lor. -Daca cineva reuseste sa puna mana pe un astfel de act si nu a comis anterior o infractiune, astfel incat amprentele sale sa se gaseasca in baza de date de la Institutul de Criminalistica, inseamna ca nu mai exista. Actele sunt perfect valabile, falsul neputand fi identificat-, explica maiorul Crucean. Un caz similar a fost descoperit si la Sectia 4, dar acolo nu s-a ajuns la eliberarea documentelor de identitate, deoarece unul dintre sefii sectiei a fost extrem de mirat de numarul mare de cereri de acordare a cartii de identitate provizorii, motiv pentru care s-a ordonat efectuarea unei anchete. Nici in acest caz nu a fost descoperita identitatea reala a solicitantilor.

Fals descoperit dupa 24 de ani

Cel mai recent exemplu care arata ca sistemul poate fi pacalit destul de simplu s-a inregistrat la Brasov. Dupa moartea primului copil, al carui deces se inregistreaza pe 5 octombrie 1976, sotii Varga au nou copil, pe care nu se mai obosesc sa-l inregistreze. Folosind certificatul de nastere al fratelui sau decedat, tanarul Varga primeste buletin de identitate si, mai tarziu, pasaport, pe baza caruia a calatorit destul de mult. La data expirarii buletinului, Politia ii elibereaza o carte de identitate si o carte de alegator, fara ca nimeni sa banuiasca ceva. Falsul de identitate a fost descoperit dupa 24 de ani, atunci cand Nicolae Varga, asa cum figureaza in acte, a solicitat eliberarea unui certificat de nastere de tip nou.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.