Printr-o serie de aranjamente controversate, societatea fiului directorului Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti, Stefan Nicolae, si-a umflat conturile in cateva luni cu aproape sase miliarde de lei.
Cum s-a realizat o asemenea performanta? Prin furnizarea de catre firma Omnivet Impex SRL Bucuresti, controlata de Nicolae Bogdan Ionut, de kituri Elisa in vederea detectarii anticorpilor pentru pesta porcina. Aceasta afacere nu ar fi prosperat fara complicitatea conducerii celor sase directii sanitar-veterinare, care au acceptat cu ochii inchisi produsele furnizate de fiul directorului Stefan Nicolae.
Verificarile efectuate la inceputul acestei luni de catre Corpul de Control al ministrului agriculturii au evidentiat ingineriile regizate de catre directorul Stefan Nicolae, mentionandu-se ca -in toate directiile sanitar-veterinare analizate s-a constatat ca nu se respecta in totalitate prevederile OUG nr. 60/2001 privind achizitiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare-.
Pentru directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), Stefan Nicolae, numarul mare de focare de pesta porcina a fost ca o mana cereasca. Printr-o serie de aranjamente controversate, in cateva luni, conturile societatii fiului directorului IDSA s-au umflat din fonduri publice cu numai putin de sase miliarde de lei. Cum? Prin furnizarea de kituri Elisa pentru detectia anticorpilor pentru pesta porcina de catre firma Omnivet Impex SRL Bucuresti, controlata de catre Nicolae Bogdan Ionut.
Societatea controlata de catre fiul directorului IDSA nu ar fi prosperat fara sprijinul conducerilor celor sase directii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor. De fapt, directiile din judetele Bihor, Iasi, Prahova, Sibiu, Suceava si Valcea au si fost verificate la inceputul acestei luni de catre echipele ministrului Gheorghe Flutur. In plus, exista informatii ca societatea Omnivet Impex SRL Bucuresti ar fi furnizat kituri Elisa si in alte judete decat cele sase.
-Eu nu stiu nimic-
-In perioada 2005-2006, in caietele de sarcini privind achizitionarea de produse biologice de diagnostic s-a nominalizat produsul CEDI-TEST, comercializat de catre SC Omnivet Impex SRL, ca unic distribuitor al acestui produs, fapt ce a condus ca in aceasta perioada firma sa incheie contracte de furnizare, in cele sase institutii analizate, in valoare de aproximativ sase miliarde de lei-, este concluzia Corpului de Control al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Gheorghe Flutur.
Verificarile au mai scos in evidenta faptul ca -in toate directiile sanitar-veterinare analizate s-a constatat ca nu se respecta in totalitate prevederile OUG nr. 60/2001 privind achizitiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare-. Mai mult, -nu se respecta prevederile art. 77 din OUG nr. 60/2001, privind achizitiile publice, in sensul ca dosarele de achizitie publica nu se intocmesc si se pastreaza in conditii legale-.
Trebuie precizat ca Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, condus de catre Stefan Nicolae, este o institutie publica de interes national in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si in coordonarea tehnica a ANSVSA.
Printre atributiile institutului se numara si -stabilirea si intocmirea necesarului de reactivi de import pentru intreaga activitate de diagnostic sanitar-veterinar-, precum si -coordonarea activitatii de aprovizionare a laboratoarelor veterinare de stat cu reactivi si kituri specifice de diagnostic pentru realizarea activitatilor strategice de supraveghere-.
In aceste conditii, din concluziile raportului de control rezulta ca Stefan Nicolae este cel care coordoneaza aprovizionarea cu reactivi si kituri specifice de diagnostic, iar fiul sau asigura produsele solicitate de catre tatal sau. Practic, este o afacere de familie, prin care tatal alimenteaza din bani publici conturile societatii fiului sau.
-Eu nu stiu nimic. E problema fiului meu si a celor cu care face afaceri-, afirma Stefan Nicolae.
Vinovatii
Controalele efectuate de catre echipele ministrului Flutur au mai constatat ca -din verificarea efectuata in cele sase directii judetene a rezultat ca Agentia Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nu intreprinde actiuni de indrumare si control periodice atat din punct de vedere financiar contabil, administrativ, cat si in domeniul respectarii legislatiei in vigoare privind achizitiile publice. Lipsa acestei indrumari creeaza o serie de disfunctionalitati in activitatea acestor institutii, cel mai bun exemplu fiind afirmatia directorului DSVSA Bihor in sensul ca nu intreprinde demersuri pentru reabilitarea sediului, care se afla in continua degradare, datorita faptului ca pot exista anumite greseli in derularea actiunii de achizitie publica a contractelor de executie si lucrari de reabilitare-.
Mai mult, -in cadrul DSVSA Valcea nu s-au putut verifica documentatiile privind licitatiile organizate in perioada 2005-2006, intrucat Inspectoratul General al Politiei Romane – Directia de Investigare a Fraudelor le-a preluat in original, in vederea efectuarii de cercetari specifice in Dosarul 122/p/2006-. Ramane de vazut ce masuri va dispune ministrul agriculturii pentru aceste afaceri regizate de catre directorul Stefan Nicolae prin intermediul directiilor sanitar-veterinare din tara.