DNA îl acuză pe Tăriceanu că, în mod indirect, în perioada 2007-2008, a primit o mită în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții companiei austriece Fujitsu-Siemens, reprezentând un comision de 10 % din valoarea unor acte adiționale la contractul dintre companie și Guvernul condus atunci de liderul ALDE.
Pe scurt, evenimentele în dosarul de corupție al lui Tăriceanu s-au desfășurat așa:
-reprezentanții austrieci ai Fujitsu-Siemens recunosc în fața procurorilor austrieci că au plătit la ordinul unui intermediar al premierului Tăriceanu, Petru Berteanu, suma de 800.000 de USD ca șpagă pentru ca Tăriceanu să emită cele patru hotărâri de guvern din anul 2008 privind licențele Microsoft.
– Plata s-a făcut în baza unui contract fictiv de consultanță cu firma off-shore Farley Enterprises LTD, aparținând lui Petru Berteanu și Bogdan Teodorescu, care mai departe i-a plătit 800.000 de USD firmei STG Ventures aparținând consultanților israelieni Tal Silberstein și Shimon Sheves.
– Procurorii, audiindu-i ca martori pe Sheves și pe Silberstein constată că aceștia aveau un singur client în România, pe Călin Popescu Tăriceanu, premier și președinte al PNL, cu care aveau un contract de 2.000.000 USD + TVA pentru servicii de consultanță politică, respectiv strategie de campanie și sondarea opiniei publice.
Senatul urmează să încuviințeze sau nu, cererea de urmărire penală transmisă de DNA, luarea unei decizii fiind amânată până anul viitor. Televiziunile de partid au lansat deja ipoteza că faptele lui Tăriceanu se prescriu la finalul anului 2018 dar DNA a anunțat într-un răspuns că „în cauza respectivă, în care se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, se aplică dispoziţiile art. 155 alin. 3 din Codul Penal, respectiv “întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei”.
De la presupusa comitere a infracțiunii de luare de mită de către Tăriceanu au fost în vigoare două legi penale:
-Vechiul Cod Penal care prevedea o pedeapsă de până la 12 ani și deci un termen de prescripție a răspunderii penale de 10 ani care se consideră împlinit la o dată și jumătate termenul, 15 ani, oricâte întreruperi ar interveni. Adică 2018+5 ani=2023
-Noul Cod Penal care prevedea o pedeapsă de până la 10 ani și deci un termen de prescripție a răspunderii penale de 8 ani care se consideră împlinit la de două ori termenul, 16 ani, oricâte întreruperi ar interveni. Adică 2016+8=2024
Mai favorabilă pentru Tăriceanu este prima variantă.
Singurul lucru pe care trebuie să-l facă Tăriceanu pentru a demonta acuzațiile procurorilor este să prezinte ordinul de plată de la PNL sau din contul său personal pentru serviciile prestate de Silberstein, demonstrând astfel că cei 800.000 de USD încasați de consultantul evreu de la Fujitsu via Berteanu erau pentru alte servicii fără legătură cu PNL-Tăriceanu. Dar Tăriceanu nu are ce arăta pentru că o asemenea plată făcută de PNL sau de candidat, nu există.