La sfârșitul anului 2016 în România existau în sectorul silvic privat peste 500 mii ha păduri neadministrate, nepăzite, din care 400 mii ha păduri erau distruse.
Prejudiciul adus României, sectorului silvic și proprietarilor de păduri prin distrugerea celor 400 mii ha este de peste 36 miliarde euro. Cei care se fac vinovați de această situație sunt cei care au condus sau coordonat activitatea din sectorul silvic, respectiv autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură care a neglijat soluționarea problematicii sectorului silvic sau a tolerat această situație, facilitând asftel accesul unor grupuri de interese la masa lemnoasă din aceste păduri.
Conform art. 10 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură avea obligația și răspunderea ca toate pădurilor României să fie administrate.
În realitate, 7% din suprafața păduroasă a țării (peste 500 mii ha păduri) a fost lăsată de izbeliște de această autoritate, fără administrare și pază, provocând dezastrul pădurilor din România și obligând, în consecință, proprietarii să-și vândă pădurile la prețuri de nimic.
Conform art. 97 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură avea obligația să asigure tuturor proprietarilor persoane fizice cu proprietăți forestiere până în 30 ha subvențiile necesare pentru administrarea pădurilor.
În fiecare an, după 2008 societatea civilă reprezentată prin organizațiile membre ale Federației pentru Apărarea Pădurilor, a solicitat prin memorii și acțiuni de stradă respectarea prevederilor Codului Silvic și acordarea subvențiilor către proprietarii de păduri.
Foarte târziu, la sfârșitul anului 2016, după ce Federația pentru Apărarea Pădurilor a solicitat respectarea Codului Silvic de către Guvern și ministerul de resort în mitingurile din lunile februarie și aprilie 2016, în 6 pichetari ale Guvernului în cursul aceluiași an, Guvernul a hotărât acordarea acestor subvenții.
Prin aplicarea OUG nr. 51/2016 aflată în prezent spre legiferare la Parlament, suprafața pădurilor neadministrate, nepăzite va crește de la 500 mii ha la 900 mii ha întrucât administratorii de păduri sunt obligați să-și reînnoiască contractele de administrare cu proprietarii de păduri în condiția în care aceștia trebuie să facă dovada proprietății. De când s-au încheiat contractele de administrare, mulți dintre proprietarii de drept s-au stins, iar moștenitorii nu au încheiat actele de succesiune și nu pot să certifice proprietatea pădurii. Întrucât OUG nr. 51/2016 nu soluționează această problemă, suprafața pădurilor neadministrate, nepăzite, va crește.
Deși la presiunea societății civile din sectorul silvic Guvernul a aprobat o Hotărâre pentru acordarea subvențiilor proprietarilor cu pădure până în 30 ha, situația rămâne la fel de gravă întrucât abia 15% dintre proprietarii de păduri, beneficiari ai acestor subvenții, au solicitat acest drept. Soluția ar fi ca autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură să se implice în identificarea proprietarilor beneficiari ai acestor subvenții și în acordarea acestui drept.
Deși prevederile art. 23 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic obligă structurile teritoriale de specialitate (Gărzile Forestiere) ale autorității publice centrale care răspunde de silvicultură să identifice pădurile ce fac parte din categoria vegetație forestieră din afara fondului forestier, în vederea introducerii acestora în fondul forestier și asigurării pazei și gospodăririi acestor păduri prin aplicarea regimului silvic, până în prezent aceste păduri nu au fost identificate, multe din ele fiind în prezent distruse.
De asemenea, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, împreună cu structurile administrative teritoriale, ar fi trebuit să identifice terenurile apte a fi împădurite în vederea creării perdelelor forestiere de protecție a căilor ferate și căilor rutiere, acordându-se proprietarilor acestor terenuri compensații de la stat pentru ocuparea terenurilor lor cu perdele forestiere.
Federația pentru Apărarea Pădurilor a solicitat Ministerului Apelor și Pădurilor și Parlamentului României să ia în considerare la legiferarea OUG nr. 51/2016 propunerile concrete ale organizațiilor membre ale Federației pentru Apărarea Pădurilor și responsabilizarea, prin această lege, a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură în vederea respectării și aplicării prevederilor Codului Silvic. Altfel, vom asista la aceleași situații de până în anul 2017, când reprezentanți, miniștri sau secretari de stat, ai autorității publice centrale care răspunde de silvicultură au încercat să distragă atenția celorlalte autorități și opiniei publice de la adevăratele cauze ale distrugerii pădurilor în România și de la cei care se fac răspunzători pentru nesoluționarea problematicii sectorului silvic, aruncând vina pe personalul silvic pentru nelegiuirile și ilegalitățile care se fac în pădurile României.
Situația de fapt, cunoscută de toți specialiștii din sectorul silvic, arată clar că nepăsarea, toleranța, incompetența și corupția unora care au răspuns de soarta pădurilor României au dus la distrugerea celor 400 mii ha păduri ale României.
Totodată, se solicită acestor foști demnitari, măcar în al 12-lea ceas, un act de probitate morală: să înceteze campania de denigrare împotriva personalului silvic, să înțeleagă că în domeniul silvic, ca în orice domeniu de activitate din România, ponderea oamenilor onești este covârșitoare, să aprindă o lumânare la mormântul celor 4 pădurari care s-au jertfit apărând pădurea și să găsească măcar un cuvânt de compasiune pentru cei 600 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici care au suferit vătămări corporale grave, mulți rămânând infirmi pe viață, în lupta cu agresorii prinși în pădure la furat de lemn.
Federația pentru Apărarea Pădurilor solicită parlamentarilor și foștilor demnitari care au răspuns de pădurile României să arate cine se face vinovat cu adevărat de distrugerea pădurilor României și să nu facă din personalul silvic Acarul Păun din sectorul silvic.
Totodată, Federația pentru Apărarea Pădurilor își exprimă speranța că Parlamentul României va lua în considerare la elaborarea noii legi privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice propunerile acestei organizații din care fac parte membri ai Academiei Române, ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, Societatea inginerilor silvici ”Progresul Silvic”, Confederația Consilva, Federația Sindicatelor Silva, Asociația Constructorilor Forestieri din România, Asociația Pensionarilor Silvici din România și Asociația Pensionarilor Silvici din România.