Patronul societatii Reen Import-Export SRL, Fernando Enciu, a fost trimis in judecata, in stare de libertate, pentru comiterea infractiunilor de delapidare, instigare la delapidare, inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
Sub aceleasi acuzatii a fost trimisa in judecata si fosta conducere a SC Insula Mare a Brailei. Momescu Gratiela, fost director general si economic, Cobaleanu Alexandru, fost contabil-sef, ambii din municipiul Braila, Trutu Enea Ioan, director general si presedinte al Consiliului de administratie si Serbanesco Danpel, din Bucuresti, fost membru al Consiliului de administratie, sunt acuzati ca, prin functiile pe care le-au detinut, au incheiat un contract de asociere in participatiune cu firma Reen, care a adus grave prejudicii societatii. Concret, contractul care s-a derulat in intervalul 17 aprilie 2000-1octombrie 2001, a fost in dezavantajul S.C.-I.M.B.- S.A. Braila, cauzand acestei societati un prejudiciu total de 56.433.639.000 lei.
Cercetarile continua cu privire la alte aspecte referitoare la contractul de asociere.
Ministerul Agriculturii: -Firma Reen nu si-a respectat obligatiile contractuale-
Scandalul in jurul contractului de asociere in participatiune dintre SC IMB si firma Reen a izbucnit in august 2001, cand Ministerul Agriculturii a decis sa rezilieze contractul de management cu societatea administrata de Fernando Enciu, pe motiv ca societatea Reen nu si-a respectat obligatiile contractuale. Concret, firma lui Enciu s-a obligat, prin contract, sa achite creditorilor de stat si privati ai SC Insula Mare a Brailei datorii de peste 600 miliarde de lei, o data cu declansarea campaniei de recoltare, insa pana pe 3 august, firma acestuia nu achitase nici un leu din aceasta suma, cel putin asta sustinea Ministerul Agriculturii la acea vreme. In plus, desi nu s-a achitat de obligatiile stipulate in contract, firma Reen a mai beneficiat, potrivit ministerului de resort, de 39 miliarde de lei de la bugetul de stat, reprezentand ajutorul de un milion de lei la hectarul cultivat.
-E o inscenare!-, sustine Enciu
Cei acuzati se considera nevinovati. Cel putin aceasta este pozitia lui Fernando Enciu, patronul Reen SRL. -Expertiza facuta de un expert desemnat de Politie si unul independent, pe care am fost nevoit sa-i platesc eu cu 30 de milioane, nu a relevat nici un prejudiciu si nu inteleg de unde este vehiculata o asemenea suma. In *98 si *99, inainte de semnarea contractului de asociere, IMB ajunsese in imposibilitate de plata si nu-si mai putea lucra terenul, iar acum eu, care am venit cu banii si am finantat lucrarile, sunt scos dator cu 56 de miliarde!? Totul este o inscenare, pentru ca firma careia i s-a dat in arenda terenul Insulei sa poata beneficia nestingherita de culturile pe care le-am insamantat noi asta-toamna-, ne-a declarat Enciu.
In 2001, Ilie Sarbu avea o alta parere despre firma Reen
Contractul de asociere dintre IMB SA si Reen SRL a fost incheiat in aprilie 2000, intr-un moment in care imensul teren arabil din Insula Mare a Brailei era in pericol de a ramane nelucrat. IMB SA, o societate inglodata in datorii de sute de miliarde de lei, a participat la asociere cu parcul sau de utilaje, cu sediile de ferma si bacurile de pe Dunare, iar Reen a venit cu samanta, motorina si banii necesari infiintarii culturilor. Aportul inscris in contract era 80% Reen, 20% IMB, iar printr-un act aditional se stabilise ca, dupa valorificarea recoltelor, IMB va beneficia de un profit de cel putin 10 miliarde lei. Enciu sustine ca, de cand a venit in Insula, ar fi investit cam 600 de miliarde. Anchetatorii sunt, insa, de alta parere, dar ramane de vazut de unde a reiesit acuzatia de prejudiciu formulata de acestia. E de remarcat faptul ca, in primavara anului 2001, dupa o vizita facuta in IMB, actualul ministru al agriculturii s-a declarat incantat de felul in care mergea campania, declarand ca -Insula e ca o gradina-. La scurt timp dupa asta, firmei Reen i se incredinta managementul IMB SA, societate care, intre timp, fusese introdusa in procedura de reorganizare judiciara. Dupa numai cateva luni, insa, Enciu a fost declarat persoana non-grata, de catre aceeasi conducere a Ministerului Agriculturii, Alimentatiilor si Padurilor,
iar, in octombrie 2001, contractul de asociere IMB-Reen, precum si contractul semnat cu Agentia Domeniilor Statului, prin care Reen preluase managementul IMB SA, au fost reziliate. In paralel, ADS a arendat cele 56.000 de hectare ale Insulei firmei -TCE 3 Brazi- SRL Piata Neamt a deputatului PSD Culita Tarata.