Home Actualitate Fiecare deținut va avea dreptul la cel puțin patru metri pătrați în...

Fiecare deținut va avea dreptul la cel puțin patru metri pătrați în cameră

DISTRIBUIŢI

Camerele de cazare pentru deținuți trebuie să asigure o suprafață de cel puțin patru metri pătrați pentru o persoană, să fie dotate cu mobilier, iar grupurile igienico-sanitare trebuie să asigure acces permanent la apă potabilă, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Justiției.
Proiectul de ordin al ministrului Justiției privind Normele minime obligatorii legate de condițiile de cazare a persoanelor private de libertate – supus dezbaterii publice până în 26 septembrie – reglementează suprafața și volumul minim de aer care trebuie să se asigure fiecărei persoane private de libertate „diferențiat în funcție de modul în care se realizează cazarea (individual sau în comun) și de locurile de deținere în care se realizează cazarea (existente sau care se vor construi), precum și dotarea camerelor de cazare“.
Astfel, camerele de cazare ce urmează a fi construite pentru deținuți trebuie să asigure o suprafață de cel puțin patru metri pătrați în situația cazării în comun și de nouă metri pătrați în situația cazării individuale.

Spațiile trebuie să respecte demnitatea umană

Proiectul de ordin prevede, la articolul 1, că spațiile pentru deținuți trebuie să „respecte demnitatea umană și să întrunească standardele minime sanitare și de igienă, ținându-se cont de condițiile climatice și, în special, de suprafața de locuit, volumul de aer, iluminare, sursele de încălzire și ventilație“. Articolul 2 subliniază că încăperile trebuie să beneficieze atât de iluminat natural, cât și de iluminat artificial.
Încăperile pentru deținuți mai trebuie să asigure, potrivit articolului 3 din proiectul de ordin, mobilier care să permită păstrarea bunurilor personale, servirea mesei, desfășurarea unor activități educaționale, dar și condiții pentru dormit. De asemenea, dacă este posibil, penitenciarele trebuie să asigure servirea mesei în săli de mese special amenajate.
Paturile deținuților pot fi suprapuse în cel mult două rânduri (în caz excepțional pot fi suprapuse în trei rânduri, dacă celula asigură șase metri cubi de aer pentru fiecare persoană) și trebuie să aibă saltele, conform proiectului de ordin.

Acces permanent la apă potabilă

De asemenea, grupurile și instalațiile sanitare din celule trebuie să asigure „accesul permanent la apă potabilă și să permită fiecărei persoane private de libertate să își satisfacă nevoile fiziologice ori de câte ori este necesar, în condiții de igienă și intimitate“. Acestea trebuie să conțină cel puțin o chiuvetă, un WC și un duș pentru maximum 10 persoane private de libertate. În cazul persoanelor încadrate în regimul deschis, grupurile și instalațiile sanitare pot fi amenajate în afara camerelor de deținere, însă trebuie să respecte normele amintite.
În plus, corpurile de iluminat trebuie să poată fi aprinse și stinse de supraveghetorul unei secții de deținere, iar în situația regimului deschis, chiar de către deținuți. Nu în ultimul rând, trebuie să existe prize în fiecare încăpere, acestea putând fi întrerupte în toate celulele din secție de către supraveghetor, din biroul acestuia, conform Articolului 6, alineatul 2, din proiectul de ordin. Potrivit Articolului 7, „ în fiecare cameră de cazare se instalează o priză pentru distribuire de semnal TV de la instalația de televiziune cu circuit închis, precum și un sistem de radioficare“.
În ceea ce privește temperatura din camere, în sezonul rece aceasta trebuie să fie de cel puțin 19 grade Celsius, iar elementele de reglare a temperaturii trebuie să fie amplasate în spații asigurate, interzise deținuților.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.