Clubul Fabrica este un model pentru ce trebuie să fie antreprenoriatul Bucureștiului: o afacere a unor antreprenori locali care dă viață unui cartier cu potențial, un spațiu cultural și un nod creativ, un exemplu de reconversie a unui spațiu de patrimoniu industrial.
Printr-un proiect pus în dezbatere publică, Primăria Capitalei propune un PUZ care prevede demolarea clubului și construirea de blocuri de până la 8 etaje, într-o zonă istorică în care clădirile au cel mult două etaje, iar regulamentul de urbanism prevede cel mult 4 etaje.
„Este scandalos că proiectul este realizat de Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă, compania primăriei. În loc să realizeze proiecte care să stimuleze dezvoltarea economică a orașului, centre internaționale de conferințe, investiții în clădiri de birouri în proximitatea cartierelor dormitor sau în zone care să atragă potențialul industriilor IT și creative, compania de dezvoltare durabilă (!) ajută un privat să obțină etaje în plus față de legea orașului și distruge un loc simbolic al Bucureștiului.
Este scandalos, de asemenea, că Direcția pentru Cultură, instituția deconcentrată a Ministerului Culturii, a respins cererea de clasare a imobilului, formulată de Fundația Pro Patrimonio, dar a avizat proiectul care prevede demolarea integrală a acestuia. Direcția pentru Cultură are obligația legală de a proteja și pune în valoare patrimoniul construit.”, crede Nicușor Dan.
Asociația Salvați Bucureștiul invită bucureștenii să participe atât la dezbaterea publică de pe site-ul Primăriei Capitalei, cât și la ședința de dezbatere publică pe care primăria este obligată să o organizeze la cererea asociației.
Asociația Salvați Bucureștiul va solicita, de asemenea, Ministrului Culturii retragerea avizului pe care l-a emis pentru proiect Direcția pentru Cultură.