Pentru a crește profitul firmelor de deszăpezire, Gabriela Firea a acceptat propunerea acestora de a începe activitatea necesară abia după ce încetează ninsoarea. Gabriela Firea conform legislației este coordonatorul activității de deszăpezire în Capitală. Desigur că dacă doamna Firea stă toată ziua la televizor să demită oameni nu o să avem Bucureștiul curățat decât prin topirea zăpezii. E adevărat că nu ne așteptam ca o mahalagioaică de talia lui Firea să fie și bun organizator dar asemenea situație nu a fost nici pe vremea lui Sorin Oprescu, maximul de indolență și nepăsare ca primar general. Uitați în fotografie cum arăta o stație de metrou miercuri dimineață.
Săptămâna trecută, profesioniștii din transporturi explicau că „ineficienta majora in activitatea de deszapezire, un exemplu concret in acest sens, inclusiv la nivelul capitalei fiind foarte usor de constatat si anume faptul ca asa numitele sararite cu lama in fata, care in loc sa creasca presiunea lamei asupra asfaltului si sa foloseasca in permanenta material antiderapant, „mangaie” asfaltul creand o pojghita care la temperaturi scazute va ingheta punand in dificultate circulatia si siguranta in trafic. Utilizarea permanenta a materialului antiderapant in spatele utilajului de deszapezire este extrem de importanta asa cum de altfel este extrem de important ca o cantitate cat mai mare de zapada sa fie eliberata din orase pe timpul noptii pentru a crea zone de depozitare temporara, evitand astfel blocarea traficului si situatiile generate de imposibilitatea parcarii vehiculelor in mod corespunzator.”
Dar dacă ar face cum spun reprezentanții Federatiei Operatorilor Romani de Transport – FORT, utilajele ar consuma prea mult combustibil iar profitul firmelor de deszăpezire ar scădea. Așa că Firea iar se face că n-aude.
„Administraţia PSD a Bucureştiului vorbeşte mult şi face puţin. Capitala este blocată, iar primarul general, Gabriela Firea, cât şi primarii PSD din sectoare ţin doar şedinţe televizate de organizare în loc să pună la treabă firmele care se ocupă cu deszăpezirea arterelor principale, cât şi a străzilor secundare. Solicit Gabrielei Firea, dar şi celorlalţi primari PSD din cele şase sectoare ale Capitalei să lase jocul public de imagine şi să ia măsuri imediate de fluidizare a traficului prin mobilizarea firmelor de deszăpezire care au obţinut bani frumoşi de la Primărie pentru a menţine, în caz de necesitate, funcţionalitatea Bucureştiului”, crede și fostul ministru de justiție Cătălin Predoiu.
Întrebată dacă e mulțumită de modul în care s-a acționat pentru deszăpezirea Capitalei, edilul a explicat: „Intotdeauna e mai loc de mai bine. Sunt extrem de exigenta. Ce pot sa va asigur: planul nostru de deszapezire a fost aplicat asa cum l-am gandit in aceasta vara. Mi-am facut datoria, am avut nopti albe”.
După degajarea artereleor, zăpadă şi gheaţă trebuie transportată în afară oraşului, în termen de opt ore.
În sectorul 1, de deszăpezire se ocupă firma de salubrizare Romprest, în sectorul 2 – firma Supercom, dar şi Administraţia Domeniului Public (ADP) sector 2, în sectorul 3 – firma Rosal şi ADP 3, în sectorul 4 – firma Rebu şi Administraţia Domeniului Public şi Privat, în sectorul 5 – ADP 5, iar în sectorul 6 – firma Urban şi Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltării Urbane.
Conform dispoziţiei primarului general, arterele de urgenţă 1 sunt acelea pe care circulă vehiculele RATB şi cele pe care se află obiective sociale şi de interes public, spitale, acestea urmând să fie prioritare la deszăpezire. Arterele de urgenţă 2 sunt cele pe care sunt alte obiective sociale, neincluse la urgenţă 1. Dispoziţia prevede că, pe arterele de urgenţă, se va acţiona în special după încetarea fenomenelor meteorologice. În caz de ninsori abundene sau a căror durata durează peste 12 ore, utilajele de deszăpezire vor acţiona pe artere unde circulă mijloacele RATB, fără a mai aştepta încetarea fenomenelor meteo.
După încetarea ninsorii, în termen de două ore trebuie degajată zăpadă din refugiile RATB, iar în timp de patru ore – zăpadă de pe arterele din urgenţă 1 și de la instituțiile vitale. După alte patru ore, trebuie curăţate şi arterele de urgenţă 2. După degajarea artereleor, zăpadă şi gheaţă trebuie transportată în afară oraşului, în termen de opt ore.