După ce instanța a decis că toate companiile municipale au fost înființate ilegal, Gabriela Firea a declarat că decizia „nu creează niciun efect” și că „nu se face nicio referire la sistarea activității, se afirmă doar că actul de înființare trebuia votat cu două treimi, nu cu jumătate plus unu. Ca să se desființeze ar însemna să fie un nou proces în vederea radierii. Nu este nicio logică juridică și financiară. Aceste companii nu sunt ilegale. Instanța nu a spus așa ceva. Consider că judecătorii au fost induși in eroare, nu au primit toate informațiile. Companiilor nu li s-a dat patrimoniu”, a declarat Gabriela Firea. Aceste declarații i-au făcut pe șefii companiilor municipale să semneze în continuare actele.
Nicușor Dan a explicat că „președinții Consiliilor de Administrație ale companiilor Primăriei București desființate de instanță nu mai au voie să semneze niciun document, în caz contrar vor putea fi acuzați de săvârșirea unor fapte penale.
Mandatul lor a încetat în momentul în care Curtea de Apel București a decis că cele 22 de companii au fost înființate ilegal. Orice act semnat de ei după acest moment este în afara legii, iar aceștia vor răspunde penal.
Primăria Capitalei refuză să rezolve problema companiilor desființate de instanță, încercând să amâne dizolvarea lor, deși ele nu mai funcționează legal în acest moment.
Banii bucureștenilor sunt în continuare cheltuiți nu doar pentru funcționarea companiilor ilegale, ci și pentru finanțarea unor proiecte care par desprinse de realitate. Consiliul General a decis, la propunerea Gabrielei Firea, ca Primăria Generală să plătească circa 4 milioane de euro pentru un studiu tehnic ce ar urma să fie făcut în perioada următoare de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Prin acest studiu, ce ar urma să fie gata în 2020 și 2021, Primăria vrea să afle care sunt propunerile legislative pentru luarea unor măsuri în caz de risc seismic și ce proiecte de infrastructură ar trebui implementate în București.
Este ciudat că doamna Firea dorește să afle în 2020 ce măsuri legislative trebuie luate pentru reducerea riscului seismic în condițiile în care Parlamentul a votat în urmă cu două luni un proiect de lege în acest sens. Primăria Capitalei trebuie să citească proiectul și să afle ce măsuri trebuie să ia. De asemenea, e extrem de ciudat că doamna Firea vrea să plătească circa 4 milioane de euro pentru a afla în 2021 care sunt proiectele de infrastructură necesare pentru București, în condițiile în care în 2016 a promis proiecte de infrastructură pentru a obține voturile bucureștenilor.
În 2021, cu puțin noroc, Bucureștiul va avea un alt primar, iar doamnei Firea nu îi vor mai fi de folos proiectele propuse de BIRD. E trist că după doi ani și jumătate de mandat Gabriela Firea încă nu știe care sunt proiectele de infrastructură de care are nevoie Capitala.”, a conchis Nicușor Dan.