Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de astăzi sunt nu mai puțin de 38 de PUZ-uri, incluse acum când eforturile și atenția societății sunt canalizate în altă parte, pentru ca bucureștenii să nu vadă cât sunt de nocive.
Urbanismul trebuie să asigure dezvoltarea economică și echilibrul spațial între locuire și muncă, pentru ca traficul generat să fie cât mai mic. Planul Urbanistic General a prevăzut zona Progresul ca zonă de dezvoltare economică, în care să lucreze oameni din Giurgiului, Rahova, Berceni, Ghencea. Sunt PUZ-uri care transformă zona într-un nou cartier dormitor, menținând traficul către și dinspre Pipera.
Sunt PUZ-uri care dau mii sau zeci de mii de metri pătrați în plus oricui cere, aglomerând orașul care și așa este printre cele mai aglomerate din perspectiva traficului. Spre exemplu, proiectul de pe malul Lacului Tei în care s-a scris că este implicat Cristi Borcea, cadoul oferit proprietarului terenului este de 15.500 mp construiți peste cât ar avea dreptul să construiască în baza Planului Urbanistic General. E ca și cum i s-a face cadou un teren liber de 5000 mp sau ca și cum i s-ar face cadou 5 milioane euro.
Baza sportivă Girueta din zona Giurgiului este transformată în mod ilegal în hypermarket, deși legea sportului interzice schimbarea funcțiunii unei baze sportive, iar locuitorii zonei nu au niciun spațiu verde în apropiere.
În zona Ferdinand se propun blocuri P+7 lângă case. Este doar un exemplu de PUZ în zonă protejată cu înălțimi mult peste cele din Planul Urbanistic al Zonelor Protejate.
La 15 metri de șinele de cale ferată din Gara Obor se propune construirea unui bloc de locuințe, un gest iresponsabil în condițiile în care prin funcționalizarea infrastructurii CFR Gara Obor va deveni un nod important pentru transportul urban de suprafață.
DetaliiAICI.
Nicușor Dan