Home Actualitate Firea minte disperată să-și liniștească subalternii speriați: avem aprobarea ANAP. Conform legii,...

Firea minte disperată să-și liniștească subalternii speriați: avem aprobarea ANAP. Conform legii, ANAP NU avizează caietele de sarcini

DISTRIBUIŢI

Ieri a fost mare iureș la Primăria Capitalei când DNA a anunțat trimiterea în judecată a mai multor persoane pentru trucarea a două licitații: dosarul Microsoft și dosarul Loteria „n”. În primul dosar procurorii au constatat că „documentația care a stat la baza licitației (referat de necesitate și caiet de sarcini) conținea condiții restrictive nejustificate de participare la licitația organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din care făcea parte și firma Dim Soft SRL” iar „prin răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în cadrul procedurii de licitație”, s-au menținut condițiile restrictive prin care să fie favorizată D.Con-Net AG.
În al doilea comunicat, DNA explică modul în care fosta conducere a Loteriei Române a trucat o licitație auto. „Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit anume pentru a favoriza respectiva societate comercială. În acest sens, au fost preluate” de la firma Rădăcini ”specificațiile tehnice ale autoturismelor ce urmau a fi comercializate – date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.”
Surse din Primărie au povestit că oamenii implicați în procedura de achiziții a celor 400 de autobuze sunt speriați după ce au văzut abordarea DNA în cele două cazuri și mai ales după ce CNSC a suspendat licitația pentru autobuze, printre altele, în vederea „remedierii necesare pentru respectarea legislației aplicabile”. Conform legii, suspendarea se poate face doar „în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente”, CNSC „luând în considerare consecinţele acestei măsuri asupra tuturor categoriilor de interese care ar putea fi lezate, inclusiv asupra interesului public”. Importatorii de autobuze altele decât Mercedes au reclamat că este limitată concurența prin caietul de sarcini. De exemplu importatorul MAN a constatat că autobuzele MAN sunt excluse pentru că au o axă față rigidă iar Firea a cerut semiaxe independente deși d.p.d.v tehnic o singură axă e mai adecvată străzilor bucureștene. Singurul producător român de autobuze face doar autobuze de 12 metri și a cerut lotizarea licitației pe 10m, 12m și 18m. Firea a refuzat deși avea posibilitatea legală, a răspuns că nu este obligată. Un alt producător de autobuze a cerut majorarea lungimii autobuzului cu 20 de centimetri ca să poată participa și el dar a fost refuzat.

Prezentă la o conferință pe tema mobilității urbane, primarul Gabriela Firea a vorbit astăzi despre licitația de cumpărare de autobuze, încercând să liniștească spiritele:
„Studiem foarte serios posibilitatea de a-i da în judecată pe cei care, din dorința de a câștiga ei mai mult și din dorința de a câștiga acest contract în alte condiții decât caietul de sarcini care a fost nu doar acceptat, ci și avizat de ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice), deci îndeplinește toate condițiile legale, pur și simplu suntem blocați și doar în detrimentul cetățenilor și doar a câștiga în aceste condiții o companie care nu îndeplinește elementele tehnice din caietul de sarcini și nu este corect, nu este normal”, a spus Firea.

Numai că Firea minte. Conform art.23 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice

(1) ANAP evaluează, înainte de transmiterea spre publicare a anunţului de participare/simplificat/de concurs, conformitatea cu legislaţia aplicabilă în domeniul achiziţiilor publice a documentaţiilor de atribuire aferente contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru, care intră sub incidenţa prevederilor Legii, cu excepţia caietului de sarcini sau a documentaţiei descriptive, în măsura în care valoarea estimată a achiziţiei este egală sau mai mare decât următoarele praguri: a) 225.000 lei pentru contractul de furnizare (…)
Așadar, ANAP nu a evaluat caietul de sarcini despre care am scris că a fost conceput pentru MERCEDES.
În fotografie este un extras din ghidul ANAP, aflat pe siteul anap.gov.ro.

Citește și Firea face ce știe: șantajează și amenință. De data asta presa.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.