În decembrie 2014, Alina Gorghiu era prima femeie aleasă președintă a PNL, iar în iunie 2019, Viorica Dăncilă la PSD în timp ce era și prima femeie care a ocupat funcția de prim-ministru. Deși din pix Firea se pretinde a fi o susținătoare a femeilor în politică, în realitate, candidata PSD la Primăria Capitalei face declarații împotriva ideii ca femeile să ocupe funcții de conducere și șterge cu buretele mandatele singurelor femei care au reușit să preia conducerea celor două partide:
„Sunt mai mult decât onorată pentru pozițiile politice pe care le am, prim-vicepreședinte PSD și de asemenea președintele organizației București. Categoric nu îmi doresc. Nici măcar dacă m-ar ruga domnul Marcel Ciolacu, personal, vreodată, să preiau această poziție de președinte al PSD, nu voi face acest lucru și vă spun și de ce. Consider că, la modul real, societatea românească nu este pregătită pentru ca aceste funcții de number one în stat sau în conducerea unui partid să fie ocupate de femei”, a declarat neinspirată Gabriela Firea, în cadrul unui interviu difuzat pe stirileprotv.ro, după ce a fost întrebată dacă va încerca să preia conducerea partidului în situația în care ar ajunge Primar General al Capitalei.
Rezultatele din barometrul de gen o contrazic pe Firea
În barometrul de gen din 2018 realizat în România, la întrebarea „ați alege o femeie deputat” sau în multe funcții nominalizate ultima fiind cea de președinte, la toate celelalte, răspunsul era de cel puțin 50%-70% „da”, pentru toate funcțiile, mai puțin pentru cea de președinte al României, unde răspunsul a fost sub 40 la sută.
Prin urmare societatea părea indiferentă încă din 2018 la genul candidatului pentru orice funcție, cu excepția celei de președinte al României. Însă din 2018 au trecut 6 ani în care multe s-au schimbat. Frații de peste Prut, mulți dintre ei și cetățeni români, au ales o femeie președintă, Diana Șoșoacă strânge singură 5-6% din voturi, iar Dăncilă pare o erudită în comparație cu Marcel Ciolacu.