Prefectul hunedorean Aurelian Serafinceanu – unul dintre cei mai controversati politicieni actuali, ca urmare a afacerilor -privilegiate- pe care firmele controlate de el le deruleaza cu Compania Nationala a Huilei – a declansat, in anul 2001, un scandal imens, dupa ce una dintre firmele pe care le controleaza, Umirom SA Petrosani, a demarat lucrarile de clonare a -Coloanei Infinitului-, opera de geniu a marelui maestru Constantin Brancusi. Copia pretioasei lucrari – opera lasata mostenire de -Demiurgul de la Hobita- numai poporului roman -, a carei valoare (circa 80.000 de dolari) urma sa fie finantata de holdingul prefectului Serafinceanu, ar fi trebuit sa fie facuta cadou Frantei. Insa Guvernul Romaniei nu a fost de acord cu initiativa lui lui Serafinceanu, deoarece -cadoul- sau nu era nimic altceva decat o -vanzare- mascata a valorilor neamului romanesc.
Dar acest aspect nu l-a impiedicat pe Serafinceanu sa -cloneze- -Coloana Infinitului-. Ca atare, avand in vedere faptul ca aceasta actiune a fost intreprinsa de o companie privata in care este implicat un prefect (n.r. – reprezentantul guvernului in teritoriu), situatia capata alte conotatii. Mai ales ca Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) a atras atentia inca de acum doi ani asupra ilegalitatii demersurilor de a se copia opera celebrului sculptor. Printr-o adresa inaintata procurorului general Tanase Joita, ORDA a precizat foarte clar faptul ca -materializarea acestei initiative constituie o grava incalcare a prevederilor Legii dreptului de autor, deoarece reproducerea partiala sau integrala a unor opere nu se poate face decat cu autorizarea expresa a titularului dreptului de autor (autorul insusi sau succesorii in drept ai acestuia) si numai prin contract ale carui conditii sunt reglementate de lege- si are ca efect -prejudicierea grava a autoritatii legii si a cotei genialului artist pe piata de arta-. In adresa mentionata, ORDA mai atragea atentia ca -fapta de a reproduce o opera fara consimtamantul titularului de drepturi recunoscut de lege constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda penala-.
Mai mult, actiunea de copiere abuziva a -Coloanei Infinitului- a fost aspru sanctionata si de colegul de partid al lui Serafinceanu, presedintele Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, care i-a cerut lui Octav Cozmanca – cand acesta era ministrul administratiei publice – demiterea prefectului hunedorean.
Cu toate acestea, speculand abil faptul ca nici o autoritate a statului nu a intervenit la semnalul ORDA sau al mass-media in vederea reinstaurarii legalitatii si a pedepsirii vinovatilor de prejudicierea patrimoniului national cultural, Serafinceanu si-a vazut linistit de treaba. Astfel, in primavara acestui an, firma controlata de prefectul de Hunedoara, Umirom SA, a anuntat ca a finalizat o copie a -Coloanei Infinitului-. Lasand la o parte ilegalitatea comisa de Serafinceanu & Umirom, acum problema arzatoare este alta: a verificat vreo autoritate competenta daca opera -Coloana Infinitului- de la Targu Jiu – lucrare restaurata de Umirom si remontata in 2000 – este originalul?