Marfă plimbată pe hârtie pentru a scăpa de creditori Relad Internațional SRL, firma vedetă a celui mai mare distribuitor de medicamente a intrat în faliment controlat. Deși cota de piață a firmei scădea, afacerile au crescut în ultimii trei ani. Surse din piață spun că această creștere s-a datorat exporturilor paralele. Relad Internațional a intrat în insolvență cu alți acționari și fără stocuri de medicamente. Planul părea a fi calculat cu minuțiozitate. Acest lucru a fost demonstrat și de prăbușirea firmei "pereche" – Relad Internațional Pharma SRL.
Relad Internațional Pharma SRL este deținută în proporție de 99% de firma Relad Internațional SRL aflată în prezent în insolvență. Managementul acestei societăți este asigurat de Iulian Evelin Pîrvulescu, iar societatea Edge Business Restructurating Advisors SPRL supraveghează insolvența.
La fel ca și în cazul Relad Internațional SRL, la Relad Internațional Pharma a avut loc o schimbare de acționariat în data de 16 decembrie 2009 când nori negrii se strângeau deasupra distribuitorului de medicamente. Două firme cu sediul în paradisuri fiscale ies (West Management International LTD și Expert Finance International), iar părțile lor sociale sunt preluate de Masterbond Limited și Lordbrige Limited.
Next Pharma – „bidonul” grupului Relad
Relad Internațional SRL, a rămas, la sfârșitul lui 2009, fără stocuri. Acestea fuseseră preluate înainte de intrarea în insolvență de către Next Pharma SRL. În cazul Relad Internațional Pharma SRL, insolvența a găsit această firmă cu 469.604.944 RON (110 milioane de euro) de recuperat de la aceiași Next Pharma. În Planul de Reorganizare a Relad Internațional Pharma depus la Tribunalul Buzău în dosarul 5268/114/2010 nu se face prea mare discuție despre suma de 110 milioane de euro pe care firma reorganizată o are de recuperat.
Aceiași firmă avea de plătit, în 28 februarie 2011, 670.675.708 RON (aproximativ 155 milioane de euro) către furnizori, 99% din sumă fiind datorată Relad Internațional SRL.
Practic, Relad Internațional a luat de la Relad Internațional Pharma marfă de 155 de milioane de euro și a trimis spre Next Pharma marfă de 55 de milioane de euro. În același timp, Next Pharma a mai luat marfă de 110 milioane de euro și direct de la Relad Internațional Pharma .
Cele două firme intrate în insolvență au ascuns marfa care putea fi executată la Next Pharma, o firmă din cadrul grupului.
Datorii imense la bănci
La data intrării în insolvență, Relad Internațional Pharma avea un credit de 10 milioane de euro la Unicredit Țiriac Bank, 11 milioane de euro la OTP Bank, 13 milioane de euro la BRD și 5,8 milioane de euro la RBS.
În același timp Raportul de Reorganizare spune că firma avea de recuperat 2 milioane de euro de la o altă societate afiliată, fără să specifice care este numele acesteia.
Au ascuns marfa și dau vina pe stat și bolnavi
Culmea tupeului managerilor de la grupul Relad este că deși au jonglat cu marfă de sute de milioane de euro pentru a nu plăti datoriile către furnizori, în raportul de reorganizare al Relad Internațional Pharma se specifică faptul că problemele au apărut din cauza „majorării termenelor de plată în sistemul public de sănătate și a dificultăților financiare întâmpinate de farmacii ca urmare a reducerii puterii de cumpărare”.
Mihai Belu, Dan Popov
Curentul dorește să elucideze toate misterele falimentului de la Relad. Facem apel la sutele de oameni care au rămas fără salarii după falimentele controlate ale acestor societăți și la zecile de furnizori care așteaptă să își recupereze marfa sau banii. Cine deține informații relavante despre felul în care se făceau afaceri la Relad are la dispoziție adresa de mail [email protected]. Așteptăm aici părerile dumneavoastră și informații despre felul în care managerii firmelor au păcălit creditorii.