Home Actualitate Fondul de vanatoare al lui Tiriac – facut -cadou- de un liberal

Fondul de vanatoare al lui Tiriac – facut -cadou- de un liberal

DISTRIBUIŢI

In urma rezilierii de catre ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a contractului privind gestionarea fondului de vanatoare de la Balc, cu o suprafata de 12.800 ha, de catre Asociatia vanatorilor si pescarilor sportivi -Zimbru-, controlata din umbra de Ion Tiriac, o serie de personaje implicate in aceasta afacere incearca sa scape basma curata. Omul care a dispus pecetluirea acestei afaceri este actualul director al Directiei de Regim si Inspectie Silvica din minister, Viorel Marinescu, agreat de catre actuala conducere liberala a ministerului. Prin adresa din 8 ianuarie 2002, liberalul Viorel Marinescu impunea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic Salaj: -Prin prezenta, va solicitam sa incheiati cat mai curand posibil un contract de gestiune temporara cu aceasta asociatie-. Imediat dupa aceasta adresa, asociatiei controlate de Ion Tiriac i se atribuie pe 10 ani fondul de vanatoare de la Balc la un pret derizoriu.

Este foarte interesant traseul prin care acest fond a ajuns la asociatia condusa de Ion Tiriac si cine au fost cei care au pus umarul la realizarea acestei tranzactii.

-Sa dispuneti si sa aprobati atribuierea-

Pe data de 12 decembrie 2001, presedintele AVPS Zimbrul, Robert Raduta, solicita pe un ton imperativ ministrului agriculturii Ilie Sarbu -sa dipuneti si sa aprobati atribuirea, incepand cu data 15.12.2001, a dreptului de gestionare a fondului de vanatoare nr. 12 Balc din judetul Bihor pentru asociatia noastra-. Practic, in trei zile, ministerul trebuie sa se conformeze solicitarii lui Tiriac. Nu s-a rezolvat in trei zile si s-a intarziat cu doua zile, pana pe 17 decembrie 2001, cand secretarul de stat de atunci, Viorel Ghelase, omul lui Hrebenciuc si al fratilor Sechelariu, propune doua solutii de rezolvare a solicitarii, una mai geniala decat cealalta. Prima propunere ingenioasa consta in -incheierea imediata a unui contract de gestionare temporara cu AV Zimbrul- si -incheierea contractului de gestionare pe o perioada de minimum 10 ani-. Cea de-a doua solutie viza pastrarea de catre Regia Nationala a Padurilor a dreptului de gestionare pana la data atribuirii lui-.

Trebuie precizat ca in urma presiunilor venite din randul unor VIP-uri PSD, pe 28 noiembrie 2001, Regia Nationala a Padurilor propune directorului Directiei de Regim si Inspectie Cinegetica, Viorel Marinescu, sa rezilieze contractul de gestionare a fondului de vanatoare de la Balc, incheiat in anii trecuti de regie.

-Cu o investitie de 150.000 de euro s-ar putea amenaja tarcul-

A doua zi, pe 29 noiembrie 2001, pe adresa directorului general al RNP, Filip Georgescu, a sosit o nota de la directorul Directiei Silvice Bihor, Mihai Herman, prin care acesta propune -mentinerea acestui fond in administrarea Directiei Silvice Bihor sau constituirea unei asocieri cu o societate finantatoare pentru realizarea investitiei-. Mai mult, directorul Mihai Herman considera ca -printr-o investitie de circa 150.000 euro s-ar putea amenaja tarcul pentru cresterea intensiva a vanatului si reamenajarea constructiilor si amenajarilor vanatoresti existente pentru organizarea optima a vanatorilor. Veniturile anuale estimate dupa repopulari sunt de 70.00-80.000 euro, ceea ce creeaza conditiile recuperarii investitiei in maximum doi ani. … Mentionam ca in prezent, prin masuri de de crestere intensive a vanatului, de pe acest fond se asigura un venit de 20.000-25.000 euro, din care 10.000 profit-.

La data cand a fost trimisa aceasta adresa catre RNP, Directia Silvica Bihor preciza ca pe fondul de vanatoare de la Balc, -fara se faca o gospodarire intensiva a vanatului, se pot recolta anual trei bucati cerb comun, trei bucati caprior si 30 bucati mistret, cote de recoltare in scadere fata de anii anteriori datorita reducerii efectivelor de vanat-.

Curios este ca aceasta adresa a directorului Mihai Herman nu a ajuns nici pana astazi la directorul general de atunci, Filip Georgescu. Surse din cadrul RNP ne-au precizat ca adresa a fost palmata si uitata intr-un birou de catre un director din regie, care acum este bine mersi pe post caldut si fara dureri de cap.

Privatizarea aprobata de… biroul de presa

Seria ilegalitatilor din acest contract este continuata pe data de 29 august 2002, cand intre ITRSC Salaj si AVPS Zimbrul se incheie un act aditional prin care -prezentul contract se incheie pe o perioada de 49 de ani, respectiv de la 24.09.2002 pana la 24.09.2051, aceasta rezultand din perioada normata de exploatare a mijloacelor fixe cuprinse in programul de investitii-.

Ulterior, in urma solicitarilor AVPS Zimbru, DS Oradea propune si RNP aproba in 2003 privatizarea activului -Complex de vanatoare Fagu – Balc- la valoarea contabila neta de 4.437.448.000 de lei, plus TVA. Din partea ministerului, contractul a fost avizat de catre secretarul general Constatin Aprodu si de seful biroului de presa Alexandru Dinca. Mai mult, si secretarul de stat Adam Craciunescu, care cunoastea bine acest fond de vanatoare, este de acord cu vinderea activului prin negociere directa cu firma Wild-Boar SRL.

In aceasta saptamana, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca fondul de vanatoare de la Balc va fi din scos la licitatie, dar deocamdata nu a spus cine se fac vinovatii de regizarea acestei afaceri. Poate stie directorul general Viorel Marinescu sau fostul director responsabil cu vanatoarea de la RNP, Gheorghe Capanu?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.