Home Actualitate Fondurile europene puse în pericol de Guvern

Fondurile europene puse în pericol de Guvern

DISTRIBUIŢI

La peste 1 an și jumătate de la aprobarea, de către Comisia Europeană, a cadrului de implementare a noului exercițiu financiar cu fonduri structurale 2014-2020 pentru România, Guvernul nu a adoptat nici acum actul normativ care stabilește cotele de prefinanțare/cofinanțare, cheltuielile eligibile și principiile de selecție a partenerilor privați de către instituțiile publice, ignorând interesul real al organizațiilor neguvernamentale și al firmelor de a contribui la absorbția resurselor europene.

Autoritățile de Management nu își pot asuma invitarea sectorului privat să participe la competiția de proiecte, nici aprobarea sau finanțarea proiectelor acestora/ în care sectorul privat/non-guvernamental ar fi partener, în lipsa actualizării prevederilor fostei OUG nr. 64/ 2009 din exercițiul 2007-2013 care stabilea regulile de participare/finanțare din fonduri structurale pentru mediul privat.

Aprobarea cadrului normativ la nivel național care să facă funcționale Programele Operaționale este în întregime responsabilitatea Guvernelor Statelor membre și va afecta în mod direct performanta României în a atrage cei aprox. 22 miliarde de euro alocați României pentru perioada 2014 — 2020.

În România, toate semnalele transmise concomitent către Ministerul Finanțelor și Ministerul Fondurilor Europene, responsabile de clarificarea regulilor de depunere/ implementare proiecte structurale nu au dus la niciun rezultat, cele două autorități blocând practic accesul societății civile la proiecte din fonduri nerambursabile europene.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Ministerului de Finanțe dar și Ministerului Fondurilor Europene să își asume responsabilitatea clarificării, în regim de urgență, a regulilor de eligibilitate pentru beneficiarii privați (ONG dar și firme) la fondurile din Programul Operațional Capacitate Administrativă, Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional. Unele Axe ale acestor programe au fost lansate sau urmează a fi lansate, șansa depunerii unor proiecte viabile de către sectorul privat în parteneriat cu cel public fiind în prezent blocată.

În actualul exercițiu financiar, organizațiile neguvernamentale au contribuit în mod semnificativ la creșterea gradului de absorbție a fondurilor structurale, reușind să acceseze prin proiecte peste 15% din totalul fondurilor de peste 9 miliarde atrase de România din alocarea disponibilă pentru 2007 — 2013.

În toate țările statele membre, organizațiile neguvernamentale reprezintă, după administrația publică și societățile comerciale, al treilea actor important în absorbția fondurilor structurale, derulând proiecte în domenii în care dețin o expertiză calificată și în care sunt recunoscute nevoi cărora sectorul public și cel de business nu le pot răspunde (ex: lucrul cu grupurile vulnerabile, creșterea capacității pentru bună guvernare, integritate, transparență, ecologie, antreprenoriat social etc.).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.