Home Actualitate Fortele americane pot desfasura activitati pe teritoriul Romaniei

Fortele americane pot desfasura activitati pe teritoriul Romaniei

DISTRIBUIŢI

Proiectul de lege pentru ratificarea acordului dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind activitatile fortelor americane pe teritoriul Romaniei a fost adoptat saptamana aceasta de Camera Deputatilor cu o larga majoritate de voturi. Pe langa facilitati, acordul prevede si scutirea militarilor americani de la plata de taxe sau alte impuneri guvernamentale pentru echipamentele de aparare, bunurile si materialele introduse si folosite in Romania in scopul aplicarii prevederilor acordului.

Fortele Statelor Unite, contractantii americani, precum si navele, vehiculele sau aeronavele lor vor avea acces la facilitatile si zonele convenite, fara plata chiriei sau a altor costuri similare, cu conditia sa respecte legislatia romaneasca. Acestea vor putea fi folosite atat in scopul instruirii, tranzitului sau activitatilor de sprijin conexe, cat si pentru cazarea personalului, comunicatiilor, stationarii si desfasurarii fortelor. Printre locatiile puse la dispozitia fortelor Statelor Unite se numara poligonul de instructie si rampa de imbarcare-debarcare Babadag, poligoanele de instructie Smardan si Cincu, precum si baza aeriana -Mihail Kogalniceanu-. In ceea ce priveste sprijinul logistic, Romania va trebui sa ofere o varietate de servicii. Astfel, de la apa, potabila si nepotabila, alimente perisabile si neperisabile si pana la spatii de depozitare, servicii de intretinere si reparatii sau servicii aeriene pentru aeronave cargouri, orice vor avea nevoie echipajele americane, statul roman va trebui sa le puna la dispozitie. De asemenea, taxarea fortele americane nu se poate face la tarife mai mari decat cele aplicate fortelor armate romane pentru sprijin similar, scutit de taxe sau alte impuneri similare.

Navele, vehiculele si aeronavele americane nu vor putea fi verificate

Pentru accesibilizarea facilitatilor si zonelor convenite, Romania va trebui sa tina cont de preocuparile operationale si de securitate ale Statelor Unite si sa autorizeze constructiile, modificarile sau imbunatatirile pe care le vor considera necesare. Daca unele zone vor fi dezvoltate pentru folosinta comuna, costurile vor fi suportate de ambele parti, in baza cotei proportionale de utilizare. De asemenea, navele maritime, vehiculele si aeronavele fortelor americane pot intra si circula liber pe teritoriul nostru si nu vor fi supuse inspectiilor. In plus, Statele Unite pot invita alte forte militare straine sa participe la activitati de instruire, nu inainte insa de a cere permisiunea autoritatilor romane. Drepturile si titlurile de proprietate asupra facilitatilor si zonelor puse la dispozitie fortele Statelor Unite vor fi inapoiate statului roman imediat ce ele nu le vor mai fi necesare. In schimb, Statele Unite si contractantii lor vor pastra titlul de proprietate asupra tuturor echipamentelor si bunurilor care au fost importate sau achizitionate in Romania. Documentul a fost semnat de cele doua tari pe 6 decembrie 2005 si are o perioada initiala de valabilitate de 10 ani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.