Haosul si birocratia retrocedarilor de paduri au impins multi fosti proprietari in capcana propunerilor viclene de -intr-ajutorare-, lansata de unele societati de consultanta. Sub pretextul gasirii de cumparatori pentru vanzarea terenurilor reconstituite, prestatorii de servicii au grija sa impuna o dobanda din onorariu de aproximativ 400 de euro pe hectar pentru fiecare luna de intarziere, devenind, astfel, foarte repede noii proprietari ai suprafetelor respective. Avertismentul a fost lansat la sfarsitul saptamanii trecute, de catre Asociatia Proprietarilor de Paduri din Romania (APPR).
In urma a numeroase sesizari venite din tara, presedintele asociatiei, Bogdan Tudor, marturiseste ca, prin contractele de reprezentare pe care le incheie cu firmele de consultanta, proprietarii ajung sa fie deposedati pentru totdeauna de terenul revendicat, ramanand, in plus, cu o datorie pe viata. Afacerea incepe in momentul in care proprietarul deposedat de regimul comunist incheie un contract de prestari servicii cu firma de consultanta, al carui obiect este reconstituirea dreptului de proprietate si gasirea de cumparatori pentru vanzarea terenurilor. Pentru aceste servicii, el trebuie sa plateasca catre respectiva firma aproximativ 10% din sumele incasate in urma vanzarii. Practic, acesti bani trebuie dati in 31 de zile de la momentul obtinerii titlului de proprietate. In cazul in care proprietarul nu mai vrea sa vanda terenurile, firma de consultanta stabileste un pret estimativ de circa 4.000 de euro pe hectar iar cota parte a prestatorului este de 400 de euro, la care, pentru fiecare zi de intarziere, se percep penalitati de 3,5% din suma datorata. -In aceste conditii, pentru fiecare luna de intarzire, detinatorul de teren mai plateste si o dobanda de 400 de euro pentru fiecare hectar de padure. Proprietarul, in orice situatie, este pierdut, pentru ca nu are nici o sansa sa faca fata unui asemenea contract. Un calcul sumar arata ca, in scurt timp, prestatorul se transforma in noul proprietar al terenului forestier, pentru ca acesta din urma ramane dator pe viata catre escroc, paguba care se creeaza fiind mai mare decat valoarea terenului-, explica Bogdan Tudor.
Presedintele APPR da ca exemplu cinci proprietari din Gorj, care au fost nevoiti sa-si vanda padurea redobandita cu 2.000 de euro/ha, in conditiile in care hectarul de teren era evaluat la 12.000-15.000 de euro. -Contractul prevede ca prestatorul sa gaseasca un cumparator, dar nu specifica si pretul oferit, iar proprietarul este pus in fata faptului implinit. Ca sa vinzi o proprietate forestiera este nevoie de cateva luni si daca omul nu accepta oferta lor de pret, inevitabil risca penalitatile-, adauga Tudor.
Pana acum, la nivel national au fost semnalate 10-12 cazuri in care proprietarii au refuzat pretul oferit. Consilierul APPR, Dumitru Misailescu Panu, sustine ca -prestatorii- sunt fosti functionari ai directiilor de dezinformare de dinainte de 1989, care contacteaza revendicatorul de teren dupa ce in prealabil i-au obtinut datele de contact din arhivele judetene. -Proprietarii, oameni singuri, bolnavi si in varsta, accepta conditiile contractului in ideea de a scapa de birocratie si de timp pierdut, abia dupa aceea realizeaza ca au fost pacaliti-, precizeaza Misailescu.