Home Actualitate Fostul director al Bibliotecii Nationale, retinut si eliberat intr-un dosar ciudat

Fostul director al Bibliotecii Nationale, retinut si eliberat intr-un dosar ciudat

DISTRIBUIŢI

Desi exista indicii despre adevaratii vinovati in dosarul Codex Aureus, luni seara a fost retinut de politie fostul director al Bibliotecii Nationale a Romaniei, Dan Erceanu, dupa mai multe ore de audieri la sediul Directiei Cercetari Penale, pe tema acuzatiilor care i-au fost aduse in legatura cu cazul Codex Aureus. Ieri insa, purtatorul de cuvant al Parchetului General, Ingrid Petcu, a anuntat ca Dan Erceanu a fost eliberat, dar are interdictie de a parasi Capitala timp de 30 de zile, urmand a fi cercetat in stare de libertate. Ingrid Petcu a aratat ca procurorii au considerat ca politia a adus probe insuficiente in dosar. De asemenea, procurorii vor realiza o expertiza pentru a stabili cu exactitate prejudiciul creat prin facsimilarea manuscrisului Codex Aureus si, probabil, incadrarea juridica a faptelor lui Erceanu va fi schimbata. Totodata, anchetatorii vor solicita o serie de acte din Germania (tara in care manuscrisul a fost facsimilat si prezentat in cadrul unei expozitii – n.r.), relevante in acest dosar, a mai spus Petcu. In legatura cu acest caz, chestorul Bujor Florescu, seful Politiei Judiciare din cadrul IGP, declara ca Erceanu a fost acuzat de abuz in serviciu si ca, la sfarsitul lunii noiembrie, impotriva sa a fost declansata urmarirea penala. Florescu adauga ca politistii au descoperit nereguli in modul de facsimilare a Codex Aureus, iar prejudiciul comunicat de Ministerul Culturii si Cultelor a fost de 1,5 milioane de dolari. Aparatorul lui Erceanu, avocatul Dan Nastruta, a declarat ca nu exista date din care sa rezulte faptul ca drepturile de facsimilare a cartii -Codex Aureus- ar fi fost cedate germanilor de catre clientul sau. In afara de Erceanu, in acelasi caz, s-a intocmit dosar penal si pe numele directorului filialei Alba a Bibliotecii -Bathyaneum-, Ileana Petronela Darja.


Personaje de dosar

In urma cu cateva luni, Erceanu a prezentat ziarului nostru, cu lux de amanunte, intregul caz, datele prezentate de acesta putatnd fi chiar folosite de anchetatori. Dan Erceanu a sustinut ca Iacob Marza, directorul filialei -Bathyaneum- in 1993, a permis atunci directorului Muzeului din Lorsch facsmilarea celor doua evanghelii apartinand patrimoniului nostru national, iar acesta a vandut drepturile de reproducere lui Faksimile Verlang din Lucerna, pe 25 de ani. Intrebat care este situatia reala a facsimilului aparut in Elvetia, Dan Erceanu spunea ca -o editura din Elvetia a publicat un facsimil dupa Codex Aureus, incluzand cele doua jumatati ale sale – cea de la Vatican si cea de la noi – intre copertele ce reproduc originalele. Facsimilul este realizat dupa cliseele facute in 1993 la Alba Iulia (cu acceptul scris al fostului director al filialei, Iacob Marza, si al actualei sefe, Darja, contra unor avantaje derizorii pentru Biblioteca Nationala: doua calculatoare si o suma de bani), cliseele fiind, in aceste conditii, proprietatea Administratiei pentru Parcuri si Castele din landul Hessen. Mai tarziu, organizatorii au cautat o editura capabila sa realizeze un facsimil dupa acesta-, declara Erceanu. -Toate acestea le-am aflat pe parcurs, cercetand arhivele noastre si ca urmare a corespondentei purtate cu Germania la sfarsitul anului 1999 si inceputul lui 2000, cand am intocmit un dosar trimis spre cercetare la Alba Iulia-, mai mentiona fostul director al Bibliotecii Nationale.

Scris la Lorsch, in anul 812, cu cerneala de aur, evangheliarul lui Carol cel Mare, cunoscut si sub numele de Codex Aureus, este unul dintre cele mai importante si mai scumpe documente vechi din Europa.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.