Politia a dat ieri publicitatii un documentar privind ilegalitatile comise in procesul de privatizare din ultimii ani, inclusiv din primele opt luni ale anului in curs. Dupa cercetarea a 356 de cauze, concluzia Politiei este dezarmanta: investitorii -strategici- au fost ajutati sa fraudeze statul roman chiar de functionarii care erau platiti sa-i reprezinte interesele. In opinia Politiei, -principalele cauze ale comiterii acestor ilegalitati au fost determinate de deficientele codului normativ existent in acest domeniu, lipsa de control din partea institutiilor statului ce au obligatii in acest sens sau slaba implicare din partea acestora, precum si renuntarea la protejarea prin lege a obligatiilor de plata fata de bugetul de stat.
Lupii, paznici la stana
Cercetarile efectuate de Politie scot in evidenta faptul ca -s-a manifestat un adevarat fenomen infractional in randul salariatilor fostului FPS care, avand complicitatea unor persoane din conducerile societatilor supuse privatizarii, cu ocazia evaluarii patrimoniului acestora sau vanzarii unor active, au denaturat situatia patrimoniala a societatilor comerciale respective si au influentat pretul de vanzare a pachetelor de actiuni-. Este cazul numitilor Munteanu Mircea-Radu – fost director al FPS Maramures, Florescu Ioan – functionar FPS Maramures, Chetan Constantin – fost reprezentant al FPS Maramures in AGA S.C. FRULEGMAR S.A. Baia-Mare, Les Gheorghe si Petrus Vasile – fost director general respectiv director economic al S.C. FRULEGMAR S.A. Baia-Mare care, in perioada decembrie 1999 – ianuarie 2000, au vandut active apartinand S.C. FRULEGMAR S.A. in valoare totala de 9.826.600.000 de lei, fara a inregistra operatiunile in evidenta contabila si fara a le consemna in documentatia de privatizare a societatii, cauzand bugetului de stat un prejudiciu estimat la 8.058.942.525 de lei, din care s-a recuperat suma de 3.800.000.000 de lei. Un alt exemplu este cel al numitilor Condurache Carmen – inspector in cadrul fostului FPS Bucuresti, Durdurea Mircea – reprezentant al FPS in AGA S.C. LEGUVAS S.A. Vaslui, Popescu Mihail, Uta Mircea, Ropota Mioara, Craciu Rodica si Nitica Mircea, director general, director economic, contabil-sef, respectiv cenzori ai S.C. LEGUVAS S.A. Vaslui, care au inregistrat, intentionat, in mod eronat in contabilitatea societatii amintite un credit ce urma a fi rambursat ulterior, marindu-se astfel in mod nejustificat activul net contabil si implicit valoarea pachetului de actiuni scos la vanzare de fostul FPS.
Reteta jafului
O alta concluzie a Politiei este aceea ca -exista in continuare situatii in care, cu ocazia derularii procesului de lichidare a unor societati comerciale, reprezentantii acestora au instrainat o parte a activelor la preturi mult subevaluate fata de cel real-. Un exemplu in acest sens este cel al lui Ingerl Siegfried, actionar majoritar al S.C. ROMCAMION S.A. Deva, societate aflata in lichidare judiciara, care, in aceasta calitate, a vandut imobilul societatii si terenul aferent pentru o suma mult inferioara pretului real firmei INGERL ROMANIA TRADING SRL Bucuresti, administrata de sotia sa INGERL IRINA. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este in valoare de 22.125.819.265 de lei.
De asemenea, in opinia Politiei, -tot mai multi participanti la licitatiile organizate in vederea vanzarii pachetelor de actiuni ale unor societati comerciale cu capital de stat recurg la manevre ilicite prin care intra in posesia acestora contra unor sume de bani cu mult inferioare valorii reale a activelor cumparate-.
Marile tunuri dinaintea privatizarii
Acelasi raport intocmit de IGP releva ca -multi factori de conducere din cadrul unor societati comerciale cu capital de stat au comis o serie de abuzuri si ilegalitati anterior desfasurarii procesului de privatizare in detrimentul patrimoniului acestor societati si implicit al bugetului de stat-. Este cazul lui Dumitrascu Stelica, fost director al S.C. VERACHIM S.A. Giurgiu, care, pe perioada exercitarii functiei respective, a vandut mai multe active si utilaje ale societatii la preturi mult diminuate fata de valoarea lor reala, aspect ce s-a reflectat ulterior in mod negativ in situatia patrimoniala a societatii. Un alt exemplu este cel privind pe Defta Mircea, director general al S.C. FRUCTONIL S.A. Giurgiu, care, in perioada 1997-2000, in calitatea pe care o avea, a actionat permanent pentru decapitalizarea societatii prin preluarea unor active de catre S.C. DOM SRL, unde cel in cauza indeplinea functia de asociat unic.
Politia continua verificarile
In urmatoarele luni, Politia va urmari modul in care fostul Fond al Proprietatii de Stat a pierdut controlul asupra pachetelor majoritare de actiuni detinute la societatile comerciale cu activitate economica si profit ridicat, legalitatea si realitatea serviciilor de consultanta oferite de diverse firme din strainatate, in cazul privatizarii societatilor comerciale de importanta nationala, modul in care au fost respectate prevederile legale referitoare la organizarea si desfasurarea sedintelor de licitatie pentru privatizarea societatilor comerciale din industrie si constructii.