Transferul celor 50 ha de teren de la Costuleni in viile din Miroslava a fost aprobat de seful Comisiei Judetene de Fond Funciar, nimeni altul decat fostul prefect Florin Vitan. Politistii l-au scapat insa din vedere, acuzandu-i de abuz in serviciu pe Alexandru Iftode (ex-secretarul Prefecturii), pe primarul din Costuleni si pe seful filialei Iasi a Domeniilor Statului.
Dosarul -Tudorache- a ajuns la Parchet. Politia si-a finalizat cercetarile, scotand insa la inaintare doar pestii marunti. Fostul prefect Florin Vitan nici macar nu a fost mentionat in concluziile Politiei, cu toate ca si-a pus semnatura pe cea mai mare afacere in domeniul Fondului Funciar din judet. Si beneficiarul intregii afaceri, fostul director al Agentiei Nationale a Domeniilor Statului, Alexandru Tudorache, a scapat cu fata curata din cercetarile Politiei.
Iftode, capul rautatilor?
Peste noapte, pionii afacerii -Tudorache- au fost transformati in piese principale. Politia a considerat ca vinovatii pentru ilegalitatea afacerii trebuie cautati in comuna Costuleni, primarul, viceprimarul si secretara comunei fiind acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice. Reprezentantul Agentiei Domeniilor Statului Iasi (ADS), Valeriu Lacatusu, a fost si el acuzat de abuz si instigare la abuz in serviciu. Din cadrul vechii conduceri a Prefecturii, doar fostul secretar Alexandru Iftode a intrat in colimatorul Parchetului, acesta urmand si el sa fie cercetat pentru acelasi abuz in serviciu.
Pretentiile marelui boss de la Centru
Alexandru Tudorache a primit in dar o mosie de 50 ha la Agromixt Miroslava. Terenul este amplasat peste drum de Metro, desi proprietatea revendicata se gasea la o distanta de 40 de kilometri, in comuna Costuleni. Tudorache a cerut, anul trecut, retrocedarea terenului in baza prevederilor Legii Lupu. Primaria locala nu a avut suficient teren pentru a-l pune in posesie si a cerut opinia Comisiei Judetene de Fond Funciar (CJFF). Aceasta a aprobat improprietarirea lui Tudorache la Miroslava, cu toate ca legea interzice efectuarea unor astfel de transferuri. Nici vorba de despagubiri, desi aceasta posibilitate este singura permisa de Legea 1/2000.
Primarul din Costuleni se considera victima Prefecturii
-Nu am incalcat legea toata viata si nu cred ca am incalcat-o acum. Eu nu am facut decat sa solicit parerea CJFF. Chiar si o prostie daca as fi propus, CJFF trebuia sa se sesizeze. Nu eu i-am dat pamantul lui Tudorache-, a spus primarul din Costuleni, Dimitrie Nechita.
Aceeasi pozitie a fost adoptata si de reprezentantul ADS Iasi: -Daca este vorba de o ilegalitate, aceasta a fost comisa de toti membrii CJFF, inclusiv de presedintele de atunci al acesteia, Florin Vitan.
Hotararea CJFF a fost semnata de conducerea Prefecturii, nu de mine. Nu vad de ce trebuie sa raspund numai eu-, a opinat Valeriu Lacatusu.
Prefectura a inceput demersurile pentru anularea titlului de proprietate al lui Tudorache, procesul aflandu-se in plina desfasurare.
Vitan e sigur ca va scapa basma curata
-Din punctul meu de vedere, ilegalitatea este evidenta, iar raspunzatori pentru ea sunt toti cei care au avizat-o, nu numai cei marunti. In mod normal, numele lui Vitan si al lui Tudorache trebuiau mentionate, chiar daca s-ar fi dispus neinceperea urmaririi penale-, a declarat secretarul general al Prefecturii, Tudor Leonte.
In calitate de presedinte al CJFF, fostul prefect Florin Vitan a semnat hotararea prin care s-a aprobat improprietarirea fostului sef al ANDS. Semnatura lui Vitan se regaseste si pe titlul de proprietate eliberat in baza hotararii CJFF. Cu toate acestea, Vitan a fost scos complet din cauza de Politie.
-Consider ca Politia a facut aceste cercetari la presiunea echipei actuale de la conducerea Prefecturii, iar Parchetul va dispune in final neinceperea urmaririi penale. Am semnat hotararea pentru ca a fost vorba de o decizie a intregii comisii de fond funciar. Cred in continuare ca legea nu a fost incalcata in nici un fel-, a declarat Vitan.