Home Actualitate Fostul sef al SRI Brasov ameninta cu dezvaluri despre mafia locala

Fostul sef al SRI Brasov ameninta cu dezvaluri despre mafia locala

DISTRIBUIŢI

Vlad Magineanu, fostul sef al SRI Brasov, a anuntat public, in urma cu cateva zile, ca va face dezvaluiri socante despre lumea afacerilor. Impreuna cu un ziarist, Ion Manzala, a scris o carte numita -Miliardarii Brasovului – de la averi peste noapte la sfidare si opulenta-. Dupa astfel de declaratii, menite a atrage atentia pe neasteptate, Margineanu, normal, a renuntat. Fara explicatii. Cartea va aparea, cat de curand, dar cu o singura semnatura, apartinand acestui Ion Manzala. Pana in momentul de fata, gestul fostului sef al SRI Brasov, nu pare a fi decat o operatiune de aratare a pisicii, cu scopuri interpretabile (santaj, avertisment sau poate din spirit justitiar!). Actiunea lui Margineanu este cu atat mai controversata cu cat el stie foarte bine ca astfel de dezvaluiri sunt extrem de riscante, deoarece Legea de organizare si functionare a SRI este extrem de restrictiva in acest sens (art. 37, art. 45).

O carte ca un As

Cartea va aparea, dar fara capitolele la care a lucrat colonelul Margineanu nu vor mai fi publicate. Acest ziarist Manzala spune ca in vizorul cartii au intrat 267 de personaje. Pe de-o parte, imbogatitii peste noapte, pe de alta, persoane influente care, infipte in structuri politice si administrative, i-au ajutat sa faca avere. O -vaca buna de muls- a fost industria locala, parazitata de o sumedenie de firme-capusa. Autorii cartii anuntasera ca vor arata metoda prin care au fost devalizate intreprinderile de stat, prin privatizari si licitatii frauduloase.

Anonimii miliardari

Chiar si in lipsa coautorului, Vlad Margineanu, Ion Manzala le promite cititorilor o mare surpriza. -Veti avea o revelatie. Cei mai bogati oameni ai Brasovului sunt aproape necunoscuti. Oameni modesti in aparenta, care au adunat averi pe tacute. Sau nume sonore, din politica, care nu erau asociate cu afacerile. Nu m-am ocupat de persoane intens mediatizate, ca Dan Tartaga, care nici nu e atat de bogat pe cat se crede-, spune Manzala. In vizorul lui au intrat -anonimi- din lumea medicala, avocati si oameni de presa. Nume care nu apar pe prima pagina a ziarelor. Insa ceea ce nedumereste este modul de documenmtare al lui Manzala, in baza caruia am fi putut aprecia veridicitatea informatiilor sale.

Deocamdata, in umbra

-Nu mai colaborez la aceasta carte, pentru ca n-am cazut de acord cu celalalt autor asupra unor aspecte. Capitolele pe care le-am scris eu raman la mine. Nu le voi publica, cel putin deocamdata. Mai mult nu pot sa spun-, anunta Vlad Margineanu. Or, tocmai acest -deocamdata- ar trebui sa dea de gandit asupra scopurilor reale in care vor fi folosite aceste capitole. Asta mai ales ca, din pozitia sa de fost sef al SRI Brasov, Margineanu este o persoana ce nu se poate plange ca nu ar avea dusmani de temut, astfel incat folosirea acestor capitole in scop de autoprotectie nu ar fi exclusa. In Armagedon 7, raport dedicat securistilor, Margineanu se regaseste pe lista consilierilor lui Sorin Ovidiu Vintu, pe langa alti fosti ofiteri de informatii.

Fostul sef al SRI Brasov, intre politica si secrete

Vlad Margineanu, fost ofiter de securitate, a condus sectia SRI din Brasov in perioada 1990-1996. Absolvent de cibernetica, specializat in analize economice, s-a numarat printre fondatorii Bancii Romane de Scont, falimentata deliberat in 2002, dupa disparitia din conturi a 17 milioane de dolari din patrimoniul societatii de asigurari Astra. In prezent este director la SIF Transilvania. Marginean s-a aflat si printre cele 16 persoane care au infiintat, in 1990, Serviciul Roman de Informatii. Vlad Marginean a fost succedat in functie de Ion Apostolescu, care a fost inlocuit, in ianuarie 2002, de Maricel Gavrila.

Schimbarea din functie a colonelului Margineanu a coincis cu divulgarea angajamentului primarului Ioan Ghise, de colaborator al Securitatii. Lucratorii SRI n-au putut explica atunci scurgerea de informatii. Pana in 1996, institutia pe care o conducea fost acuzata de politicienii locali de ingerinte nepermise.

Ieri activist, azi ziarist

Ion Manzala este ziarist si director al editurii Duminica. Inainte de 1990, a fost secretarul comitetului PCR orasenesc din Codlea. A fost un activist de partid nonconformist. Dupa 1989, a lucrat ca jurnalist de investigatii la trei cotidiane brasovene, -Mesager-, -Alternativa- si -Observatorul-. In urma cu cateva luni, a starnit un scandal de presa depunandu-si candidatura la sefia organizatiei judetene a PD Brasov. In prezent are o agentie de stiri, Transpress, care se ocupa in special de investigatii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.