Dupa mai putin de cinci zile de la data retinerii sale in urma emiterii unui mandat de catre procurorii din cadrul PNA, fostul senator PSD Vasile Duta a fost eliberat din arest. Decizia a aprtinut Curtii de Apel Bucuresti, care a admis, ieri seara, recursul inaintat de Vasile Duta impotriva hotararii Tribunalului Bucuresti, care emisese un mandat de arest pe o durata de 30 de zile.
Punerea in libertate a fostului senator este un nou -succes- pentru procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie, dupa ce, saptamana trecuta, un alt fost PSD, Nicole Mischie, fusese, la randul sau, eliberat din arest. In ambele cazuri, judecatorii au constatat ca nu exista motive suficient de puternice pentru a se continua cercetarile cu inculpatul in stare de arest preventiv. Nici unul din motivele sustinute de procurori – tentativa de influentare a martorilor sau incercarea de zadarnicire a urmaririi penale – nu a fost retinut de judecatori. Deciziile instantelor au tinut cont si de faptul ca atat Duta, cat si Mischie erau cercetati de mai bine de sase luni, in stare de libertate, timp in care s-au prezentat la audieri, procurorii nereusind insa sa definitiveze urmarirea penala.
Doi din trei magistrati au sustinut decizia
Decizia de punere in libertate a fostului senator fost sustinuta de doi din cei trei judecatori ai completului Curtii de Apel, cel de-al treilea dintre magistrati avand o opinie separata, in sensul ca s-a pronuntat pentru mentinerea mandatului de arestare preventiva asa cum a fost emis de magistratii Tribunalului Bucuresti. Fostul senator Vasile Duta a fost arestat preventiv, joi, pentru 29 de zile, pentru mai multe infractiuni de coruptie. In fata instantei, procurorii au cerut incarcerarea politicianului, considerand ca el a incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului si sa influenteze martorii. Procurorii Serviciului Anchete Speciale din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) l-au retinut pe Vasile Duta, miercuri, pentru 24 de ore. Ei au cerut Tribunalului Bucuresti, joi, arestarea preventiva a fostului parlamentar, pentru aceleasi acuzatii in baza carora a fost emisa ordonanta de retinere. Ancheta penala in cazul senatorului PSD Vasile Duta a fost declansata in cursul anului 2004, sub acuzatia de trafic de influenta. Pentru prima data, Vasile Duta fost audiat in cursul lunii aprilie. La data respectiva, procurorii detineau probe din care rezulta ca impreuna cu avocata Vania Zabau ar fi pretins 5.000 dolari, din care a primit efectiv 3.500 de dolari de la un om de afaceri, Danut Nedelcu, cu promisiunea ca isi poate trafica influenta la comandantii Inspectoratelor Judetene de Politie Prahova si Dambovita si la unii magistrati din aceste judete pentru a obtine punerea in libertate a unei persoane arestate preventiv pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.
Spaga de zeci de mii de dolari
In luna iunie, procurorii au extins cercetarile, noi probe dovedind ca Duta, in cursul anului 2002, impreuna cu aceeasi Vania Zabou a pretins si primit 10.500 de dolari, cu promisiunea ca, in calitate de aparatori alesi ai unui inculpat, pot interveni pe langa magistratii Curtii de Apel Ploiesti pentru schimbarea incadrarii juridice din dosarul penal al acestuia si reducerea pedepsei stabilite de instanta de fond. Inculpatul respectiv fusese condamnat la 15 ani inchisoare pentru sustragere de produse petroliere. Din suma pretinsa, 5.600 de dolari i-au revenit senatorului PSD, diferenta de 4.900 de dolari ajungand la Vania Zabou. Mai mult, fostul senator PSD este acuzat ca ar fi cerut si primit de la un cetatean german un autoturism de lux de 40.000 de euro pentru a interveni la Ministerul Muncii, in scopul facilitarii plecarii unor muncitori romani in Germania. Ancheta impotriva lui Duta si a avocatei a fost declansata in urma arestarii comisarului Constantin Dumitru de la IPJ Prahova, acuzat de luare de mita. Comisarul Dumitru, fost sef de cabinet al comandantului IPJ Prahova, a fost acuzat ca ar fi pretins si primit 20.000 de dolari de la acelasi Danut Nedelcu pentru a finaliza cercetarile cu propunere de neincepere a urmaririi penale in dosarul in care acesta era cercetat pentru evaziune fiscala.