Home Actualitate Fostul viceprimar al sectorului 2, partas la instrainarea colectiei Zupperman

Fostul viceprimar al sectorului 2, partas la instrainarea colectiei Zupperman

DISTRIBUIŢI

Fostul viceprimar al sectorului 2, Mihai Rusu, si Gheorghe Tudorache, inspector la aceeasi institutie, sunt cercetati sub invinuirea de -fals intelectual-, deoarece au repartizat apartamentul lui Zupperman Harry, care adapostea o adevarata colectie de arta, lui Teodorescu Veniamin, desi imobilul nu intrase in proprietatea statului. Alaturi de ei, mai sunt invinuiti Teodorescu Veniamin, beneficiarul repartitiei locuintei, si Eugen Cazimir, seful Oficiului 1 din cadrul SC Foisor SA. Teodorescu este invinuit de -fals in declaratii-, pentru ca a declarat, in mod mincinos, ca nu a detinut dupa anul 1990 un spatiu de locuit, declaratii care au stat la baza repartitiei si incheierii contractului de inchiriere pentru apartamentul respectiv. La randul lui, asupra sefului de la -Foisor- planeaza acuzatia de -neglijenta in serviciu-, deoarece a incheiat contractele de inchiriere cu Teodorescu Veniamin, cu toate ca locuinta nu se afla in administrarea societatii pe care o reprezenta si nici nu era in proprietatea statului. Ipoteza de lucru a politiei este ca intre locatar si functionarii publici care i-au obtinut repartitia pentru o locuinta care adapostea un adevarat muzeu a existat o intelegere, iar sumele rezultate din vanzarea obiectelor de arta furate au fost impartite intre cei patru.


Cine a fost Harry Zuperman

Harry Zupperman, din Bucuresti, Str. Sfintilor nr. 1, ap. 2, sector 2, a murit in anul 1997. Un an mai tarziu, la 26.05.1998, apartamentul compus din patru camere, in suprafata totala de 107 mp, desi nu era inca in proprietatea statului, a fost repartizat de catre Primaria sector 2 lui Teodorescu Veniamin. Fostul proprietar, ultim vlastar al unei vechi familii evreiesti din Bucuresti, adapostea in locuinta sa o adevarata colectie de arta, compusa din tablouri si obiecte pretioase si, cum nu avea mostenitori, bunurile respective trebuiau sa devina proprietatea statului.

Serviciul pentru protejarea patrimoniului cultural national, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, a fost sesizat, in cursul anului 2002, ca, in perioada 1998-1999, o parte a bunurilor culturale, in mare parte susceptibile ca ar face parte din patrimoniul cultural national si evaluate la suma de 6.754.699.700 lei, au disparut. In luna decembrie a aceluiasi an, politistii au demarat cercetarile. Ancheta a dus la recuperarea a o parte din obiectele de arta disparute si la identificarea unor persoane care au -colaborat- la instrainarea lor. Dupa finalizarea dosarului de urmarire penala, acesta a fost inaintat Parchetului care, in 26 mai a.c., a inceput urmarirea penala a celor patru. Cercetarile sunt continuate, impreuna cu Directia Cercetari Penale, pentru identificarea si probarea activitatii infractionale a tuturor celor vinovati, precum si pentru recuperarea integrala a colectiei si predarea ei institutiilor abilitate sa le detina ori sa le valorifice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.