Una dintre cele mai controversate afaceri regizate in Romania dupa 1990 a fost concesionarea pentru 25 de ani, catre grupul francez Vivendi, a activitatii Regiei Generale de Apa Bucuresti. Pentru o redeventa simbolica, fostul primar general al Capitalei Viorel Lis a oferit, in 2000, posibilitatea francezilor sa dispuna, dupa bunul plac, de alimentarea cu apa a Bucurestiului pana in 2025. Ulterior, RGAB se transforma in Apa Nova, iar din cauza unor probleme foarte grave, grupul Vivendi isi schimba denumirea in Veolia. La ora actuala, echipa manageriala de la Apa Nova, dirijata de catre directorul general Andreas Baude, a instaurat, cu sprijinul discret al sindicatului, un jaf fara precedent. In timp ce angajatii societatii au un salariu de mizerie, Andreas Baude este retribuit lunar cu circa 21.000 de euro, iar liderul de sindicat cu aproximativ 70 milioane de lei.
Megaafacerea regizata in 2000 de catre fostul primar Viorel Lis are conotatii penale, mai ales ca multe clauze din contractul de concesionare nu au fost respectate. Din punct de vedere legal, francezii si-au batut joc de angajatii de la Apa Nova, deoarece nu au respectat una dintre cele mai importante clauze ale contractului. Printre cele mai importante obligatii desprinse din contractul de concesionare se numara cele prin care societatea Apa Nova, condusa acum de catre Andreas Baude, este obligata sa -asigure functionarea apei la parametri normali privind calitatea si cantitatea- si – totodata – -sa intretina retelele de apa si canal-. In rest,
Unde au disparut actiunile salariatilor?
La capitolul privind masurile cu caracter social din contractul de concesionare se precizeaza foarte clar ca: -Detinerea de catre salariati a unui pachet de actiuni reprezentand 10% din actiunile societatii concesionare. Contravaloarea acestor actiuni va fi creditata de catre Concesionar in termen de 3 (trei) luni de la realizarea Inchiderii Financiare, valoarea lor fiind rambursata din dividendele cuvenite. Administrarea acestui pachet de actiuni se va face de catre Federatia Sindicatelor Independente-. Nici pana in ziua de astazi pachetul de 10% din actiuni nu a fost transferat catre salariati. Daca acest pachet de actiuni ar fi apartinut angajatilor, Apa Nova era obligata sa acorde dividende in fiecare an, dar din 2000 si pana in prezent, salariatii nu au vazut nici un ban. Potrivit datelor furnizate de catre Ministerul Finantelor Publice, numai in 2003, Apa Nova a inregistrat un profit de circa13,7 milioane de euro, ceea ce ar fi insemnat ca fiecare angajat trebuia sa primeasca, drept dividende, circa 540 de euro. Intrucat pachetul de actiuni nu a fost transferat catre salariati, banii au intrat in conturile grupului francez. Surse din cadrul societatii au precizat ca pachetul de 10% din actiuni nu putea fi dat salariatilor, deoarece este gajat la banci.
Din 2000 pana acum, Apa Nova a creat 3.500 de someri
Pentru ca afacerea sa mearga fara probleme, conducerea franceza de la Apa Nova a recurs la diverse modalitati de a inchide gura angajatilor. In primul rand, din 2000 si pana in prezent, societatea controlata de grupul francez Vivendi a concediat 3.500 de salariati, fapt pentru care la ora actuala numarul angajatilor este undeva in jur de 2.000.
Dar pentru ca nimic din aceasta afacere sa nu transpire, francezii si-au asigurat linistea prin intermediul liderului de sindicat Nicolae Turcuman.
Prima pace dintre sindicat si conducerea franceza de la Apa Nova a fost parafata printr-un contract de sponsorizare incheiat pe 30 ianuarie 2003.
Sponsorizare de 300.000 de euro pentru sindicat
Potrivit acestui contract, SC Apa Nova SA, reprezentata de catre directorul general Andreas Baude, va pune la dispozitia Federatiei Sindicatelor Independente Apa si Canalizare al carei lider este Nicolae Turcuman, -suma de 300.000 de euro, in transe trimestriale-. In contractul de sponsorizare se precizeaza ca federatia sindicala va utiliza acesti bani pentru – realizarea unui climat social propice dezvoltarii activitatii societatii sponsorului SC Apa Nova SA-, pentru cresterea -atasamentului salariatilor fata de sponsor si a eficientei dialogului social-. Durata contractului este de trei ani si singura persoana care avea drept de semnatura, pentru ca fondurile din sponsorizare sa fie utilizate din contul sindicatului, este liderul Nicolae Turcuman.
In contractul de concesionare se mai precizeaza ca: -in situatii justificate din punct de vedere economic Concesionarul poate proceda la externalizarea unor activitati existente in cadrul RGAB la data semnarii Contractului de Concesiune si prevazute in Regulamentul de Organizare si Functionare al acesteia. Externalizarea va putea fi realizata dupa incheierea unui protocol cu FSI avand ca obiect asigurarea masurilor de protectie economica si sociala a salariatilor afectati-. Totodata -Concesionarul poate decide incetarea unora dintre activitatile existente in cadrul RGAB la data semnarii Contractului de Concesiune, eventuala reluare a acestora se va face utilizand prioritar salariatii societatii Concesionare. Pe perioada incetarii, activitatile de mai sus nu vor fi efectuate prin terte societati-.
Ca sa dovedeasca ca are grija si de salariati, in contract s-a mentionat ca societatea Apa Nova se obliga -sa asigure fiecarui salariat conditii pentru calificare, recalificare si perfectionare cel putin o data la cinci ani, pentru realizarea obiectivelor sale din Planul de Afaceri (in afara personalului prevazut prin Planul Social). Obligatia sustinerii financiare va reveni in totalitate Concesionarului-.
Turcuman, pe listele ANL din cartierul Henri Coanda
Potrivit salariatilor, liderul de sindicat avea la data semnarii acestui contract de sponsorizare ( ianuarie 2003) o retributie lunara de circa 50 milioane de lei, iar in prezent, acesta a ajuns la aproximativ 70 milioane de lei. Trebuie precizat ca Nicolae Turcuman figureaza pe lista celor care vor sa-si construiasca o vila in cartierul Henri Coanda, din Bucuresti.
Conform acelorasi surse, directorul general Andreas Baude locuieste cu chirie intr-o vila din zona Dorobanti si incaseaza lunar circa 21.000 de euro.
Mai trebuie subliniat faptul ca echipa manageriala de la Apa Nova – Andreas Baude, Erick Remise (director general adjunct) si Marcel Gaborel (director executiv) – a facut parte din conducerea grupului francez care a plecat fortat din Gabon.
Directorul general de la SC Apa Nova SA, Andreas Baude, a refuzat sa dea vreun raspuns la cele relatate mai sus. – Curentul- va reveni in zilele urmatoare, cu alte afaceri regizate pe banii bucurestenilor, de conducerea de la Apa Nova, precum si cateva dintre realizarile echipei manageriale conduse de Andreas Baude.