Home Actualitate Frăția penalilor în guvernul USL. Noul șef de la Transelectrica este coleg...

Frăția penalilor în guvernul USL. Noul șef de la Transelectrica este coleg de dosar penal cu șeful PNL Gorj

DISTRIBUIŢI

Avertismentele transmise de repre­zentanții Comisiei Europene și de alți demnitari europeni privind nevoia guvernului Ponta de a numi în funcții cheie oameni care să nu aibă probleme de integritate, sunt total ignorate la București. Premierul Victor Ponta se face  că nu înțelege că aderarea României la spațiul Schengen este strict legată de corupția din țara noastră și-l ține în continuare în brațe pe ministrul Relu Fenechiu, inculpat în deja celebrul dosar Transformatorul. Sfidător, guvernul de la București nu numai că nu ține cont de semnalele de alarmă trase de la Bruxelles și din alte capitale europene dar numește în continuare în funcții importante personaje nu numai cercetate dar și trimise în judecată în diverse dosare penale. Ultima numire pe această linie a fost la conducerea Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica, companie de stat mutată în această săptămână din subordinea Ministerului Economiei în subordinea Ministerului de Finanțe. „Consiliul de Supraveghere (al Transelectrica – n.r.) l-a ales pe domnul Pîrvulescu Dumitru în calitatea de președinte al Consiliului de Supraveghere“, potrivit unui comunicat al companiei de stat transmis  Bursei de Valori București. Pentru majoritatea cetățenilor acestei țări numele Pîrvulescu Dumitru nu are nicio rezonanță. Pentru guvernarea USL, Dumitru Pîrvulescu, Telu cum îi spun amicii săi din Gorj, pare să fie o persoană indispensabilă, din moment ce nici măcarea inculparea sa într-un dosar de luare de mită și abuz în serviciu nu a stopat ascensiunea sa în funcții importante la nivelul administrației centrale.
Cariera lui Pîrvulescu, fost șef la direcția contribuabili mici și mijlocii la Direcția Finanțelor Publice Gorj, a evoluat spectaculos după ce Victor Ponta, ales deputat într-un colegiu din acest județ, a ajuns premier. Pîrvulescu a fost administrator special la uzina Sadu, șeful corpului de control din ministerul Economiei, secretar general adjunct în același minister, iar acum a fost desemnat să conducă Transelectrica, o companie în care statul este acționar majoritar. Ascensiunea lui Telu Pîrvulescu s-a produs pe linia liberală a USL, acest lucru fiind dezvăluit chiar de către președintele PNL Gorj, senatorul Dian Popescu. Imediat după demiterea lui Telu din funcția de secretar general adjunct la Ministerul Economiei , în data de 1 martie 2013, președintele PNL Gorj a declarat că acesta va fi promovat în altă funcție : „Nu a fost demis. Postul nu era al nostru, era al PSD. Telu Parvulescu va fi numit probabil pe funcția de directorul general la Ministerul Economiei sau Ministerul Finanțelor“, a declarat liderul PNL Gorj, citat de presa locală. Dian Popescu a mai spus că niciunul dintre cele două posturi de secretar general adjunct din minister nu revine PNL, deoarece formațiunea politică are ministru, în persoana lui Varujan Vosganian. Telu Pîrvulescu nu a ajuns director general în minister, așa cum preconiza senatorul liberal ci ditamai șeful la Transelectrica.

Telu și Dian -uniți de un dosar penal

Declarațiile lui Dian Popescu referitoare la Telu Pîrvulescu arată că viitorul șef de la Transelectrica se bucură de multă prețuire din partea politicianului liberal. Ce-i drept, Dian Popescu are motive suficiente să-l protejeze pe fostul șef de la finanțele gorjene atâta vreme  cât cei doi sunt colegi într-un dosar penal aflat pe rolul Înaltei Curți de Casaie și Justiție. Actualul șef al Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica  este judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție sub acuzația de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave. În același dosar mai sunt judecați fostul primar de la Peștișani (Gorj), Florin Pavel, și senatorul liberal Dian Popescu. În septembrie 2012, în acest dosar penal,  Pârvulescu a fost reținut timp de 24 de ore de către procurori.Dar, așa cum ne-a obișnuit deja cabinetul Ponta, dosarul penal pare să fie asul din mâneca oricărui politician care dorește să avanseze în ierarhia de partid sau în administrația centrală.
Conform anchetatorilor, Dumitru Pârvulescu este acuzat de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave.
„Prin rugăminți și folosindu-se de relațiile de prietenie în care se aflau, a determinat pe inculpatul Pavel Ion Florin să semneze două contracte de cesiune de creanță la data de 2 iulie 2009, în valoare de 2.500.000 lei către persoane fizice, fără aprobarea Consiliului Local Peștișani“, afirma  purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, procuror Cristina Ciobanu, în momentul reținerii lui Telu Pîrvulescu.
Cele două contracte vizau o datorie pe care omul de afaceri Dan Radu Floarea o avea la un cămătar din Târgu Jiu, Aristică Doru ?ê?£erban, zis Habitu. Floarea executa lucrări de construcție la un campus școlar al Primăriei Peștișani și împrumutase bani de la cămătar, pe care nu i-ar fi restituit, motiv pentru care Habitu s-a adresat apoi direct Primăriei pentru a primi banii pe care instituția trebuie să-i achite către firma de construcții.
Pavel s-a consultat înainte de a accepta cesiunea de creanțe către Habitu cu factori de decizie din cadrul Direcției Finanețelor Publice Gorj, din această cauză procurorii trimițându-l în judecată și pe fostul șef al Direcției Contribuabili Mici și Mijlocii, Dumitru Pîrvulescu. Pîrvulescu este acuzat că „în mod direct și nemijlocit a îndemnat pe inculpatul Pavel Ion Florin să semneze două contracte de cesiune de creanță în valoare de 2.500.000 lei către două persoane fizice, creanța nefiind certă, lichidă și exigibilă și de a încerca să influențeze o persoană cu atribuții de serviciu să dispună plata prin trezorerie a acestei sume de bani către persoanele fizice”, el fiind acuzat de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori pentru trimiterea în judecată a lui Dumitru Pîrvulescu, acesta ar fi încercat să se sustragă urmării penale în dosarul „Peștișani” în care sunt implicați primarul Florin Pavel, oamenii de afaceri Dan Floarea, Gabriel Popescu și Nicolae Isar, precum și senatorul PNL Dian Popescu.
„Pe parcursul urmăririi penale a avut o atitudine nesinceră, încercând să se sustragă de la urmărirea penală. Folosindu-se de funcția pe care o deține, a refuzat să se prezinte la organele de urmărire penală și a încercat să obțină sprijinul unor persoane cu funcții de conducere în sistemul judiciar, a unor ofițeri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj și a unui general MAI, având o funcție de conducere în serviciul de pază și securitate al Administrației Prezidențiale (Palatul Cotroceni)“, se menționează în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.Dosarul întocmit de procurorii gorjeni  se află, în prezent, la Inalta Curte de Casație și Justiție, urmatorul termen de judecată fiind 11 aprilie.

Iulia Nueleanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.