Home Actualitate Fratii Iancu si Constantin Margarit raman in arest

Fratii Iancu si Constantin Margarit raman in arest

DISTRIBUIŢI

Fratii Alexandru si Octavian Iancu, patronii societatii VGB Oil, precum si fostul administrator al aceleiasi firme, Constantin Margarit, vor fi cercetati, in continuare, in stare de arest preventiv. Decizia a apartinut Curtii de Apel, Sectia a II-a penala, care a respins ca inadmisibil recursul formulat de avocati impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti. In aceste conditii, mandatele emise raman valabile pana pe 11 martie, data pana la care procurorii pot cere prelungirea lor cu 30 de zile.


Decizia luata de Curtea de Apel a starnit, asa cum era normal, nemultumirea avocatilor angajati de fratii Iancu su de Constantin Margarit. -Toate solutiile date pana in acest moment, ordonanta de retinere, cererea Parchetului si solutia data de Tribunalul Bucuresti, Sectia I Penala, si de Curtea de Apel, Sectia a II-a Penala, sunt esential nelegale si netemeinice. Toate acestea se bazeaza pe un proces-verbal intocmit de doi inspectori ai ANAF, proces-verbal care nu respecta conditiile cerute de lege si care este nul de drept. Vom apela la toate caile legale pentru ca in acest caz sa se faca dreptate-, sustine Teodor Cuzino, unul dintre avocati. In fata instantei, procurorul a sustinut ca masura arestarii se impune a fi mentinuta deoarece prejudiciul stabilit este de peste 1.300 miliarde de lei, iar pedeapsa pe care cei trei o risca este mai mare de patru ani. In plus, a sustinut procurorul, lasarea in libertate a fratilor Iancu si a lui Constantin Margarit poate periclita ancheta penala atat prin influentarea unor martori, cat si prin distrugerea unor documente.

Retea organizata pentru spalarea banilor

Pe 14 februarie, procurorii din cadrul Parcheului General l-au citat pentru audieri pe fostul administrator al VGB, Constantin Margarit, iar dupa audierea acestuia au decis sa inceapa urmarirea penala fata Magarit, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit Elenkalan Hazrettin, Alexandru Iancu, Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu si Marius Turica. Toti acestia sunt acuzati pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si spalare de bani. -Din cuprinsul probelor administrate in cauza, a rezultat ca ne aflam in prezenta unui grup infractional constituit pentru savarsirea de infractiuni, al carui scop era spalarea banilor proveniti din comiterea anumitor infractiuni economice, grup alcatuit din Constantin Margarit, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Elenkalan Hazrettin, Marius Turica, Akaroglu Cuneyit, Gheorghita Iancu, Silviu Neacsu sI Alexandru Iancu, care au uzat in activitatea lor infractionala de urmatoarele societati comerciale SC VGB IMPEX SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL si SC Test Petrol SRL-, se arata intr-un comunicat al Parchetului General. Din procesul-verbal intocmit de catre organele de control ale ANAF si Ministerul Finantelor Publice, rezulta ca Margarit, Iancu si Basaran, administratori la SC VGB IMPEX SRL in perioada 2000-2004, alaturi de Alexandru Iancu, care avea rol coordonator la nivelul acestei societati, au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 1.300 miliarde de lei. Pe langa mandatele de retinere, procurorii au solicitat si emiterea unor mandate de arestare in lipsa pentru Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin si Marius Turica, deoarece acestia s-au sustras urmaririi penale.

Un an si jumatate de cercetari

Cercetarile in acest dosar au inceput in cursul anului 2003, dar au fost -impulsionate- in momentul in care, la inceputul lunii ianuarie, fostul administrator al RAFO, Teodor Gaureanu, si Constantin Margarit, fost administrator al firmei VGB, au fost retinuti de Politia de Frontiera pe Aeroportul Otopeni. Dupa acest incident, procurorii au demarat audierile celorlalti invinuiti, pe lista figurand intreaga familie Iancu, Ovidiu Tender, Cornelui Iacobov si mai multi functionari din cadrul Autoritatii pentru Privatizare. Dosarul aflat pe rolul Parchetului General vizeaza mai multe aspecte, unul dintre cele mai importante fiind modalitatea de privatizare a RAFO si modul in care aceasta societate comerciala a participat ca asociat la infiintarea altor societati comerciale. Tot in acest caz, procurorii au in vedere si afacerile derulate de RAFO Onesti cu societatea VGB, fratii Eugen, Octavian si Alexandru Iancu, actualii proprietari ai societatii fiind pusi sub urmarire penala. In total, a fost inceputa urmarirea penala fata de 19 persoane pentru infractiuni de evaziune fiscala, delapidare, abuz in serviciu, urmand ca, in continuare, sa se dispuna retinerea lor pentru infractiuni de spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.