– In week-end trei ieseni au murit pe strada, din cauza frigului.
– La Brasov au murit patru persoane, in urma exploziei unei instalatii improvizate pentru incalzit.
– Motii din Apuseni isi fac cruce si isi pazesc animalele ca sa nu le moara de frig.
La Iasi, trei persoane au murit de frig
Trei ieseni au murit din cauza frigului numai in acest week-end. Simbata, Eugen Stefan (42 de ani) din Iasi a fost gasit mort pe strada. Ambulanta care a sosit la fata locului a constatat ca barbatul, care facea parte din categoria -boschetarilor-, a murit de frig. In aceeasi zi, Costache Strachinaru (67 de ani) din comuna Lespezi a murit pe strada. Din primele verificari a rezultat ca decesul a survenit an urma etilismului cronic si a inghetului. Duminica, o femeie din comuna Focuri a murit, se pare, din aceleasi cauze.
La Brasov, patru persoane au murit in urma exploziei unei instalatii de incalzit
De trei zile, termometrele se incapatineaza sa ramina la -17 grade chiar si la orele amiezii Sub frigul neiertator, Brasovul s-a transformat intr-un oras de gheata. In case, caloriferele si sobele nu reusesc sa-i dezghete pe locatari. Presiunea gazului metan este cu aproximativ 60% sub valoarea normala a lunilor de iarna. Din cauza gerului, ultimele zile au adus pe paturile de spital mai multi pacienti decit de obicei. Cel mai mult au de suferit cardiacii, suferinzii de angina pectorala, dar si brasovenii cu alte afectiuni, medicii sfatuindu-i sa nu iasa din case decit la orele prinzului. Meteorologii anunta si pentru urmatoarele zile vreme geroasa, noaptea temperaturile putind cobori sub -19 grade Celsius. Ca sa se mai incalzeasca, oamenii apeleaza la diverse surse de caldura, multe dintre ele improvizate, doar pentru a ridica cu citeva grade temperatura din case. O astfel de solutie este insa foarte riscanta, punind in pericol chiar viata. La Sacele, aproape toti membrii unei familii au pierit, duminica noaptea, din cauza unei astfel de improvizatii. Politistii au inceput ieri cercetarile in imobilul de pe strada Istok Janos, numarul 80, din Sacele, unde s-a petrecut tragedia. Din primele cercetari, acestia au descoperit ca familia Bodilcu avea o centrala de gaze pe care au lasat-o in functiune peste noapte. Amenajarile neautorizate efectuate la centrala si hornul infundat au facut posibila scurgerea de gaze care a dus la aceasta nenorocire. Parintii si o sora a Mihaelei Bodilcu au fost ucisi de monoxidul de carbon. Sotii Marian si Elena Bodilcu aveau 44 de ani. Ei au decedat alaturi de fiica lor, Nicoleta Alexandra, in virsta de 16 ani. Doar doi membri ai familiei Bodilcu au mai ramas in viata: mezina familiei, Mihaela, de 12 ani, care a ajuns la spital, si fiica cea mare, care este studenta la Facultatea de Arte din Cluj si care nu era acasa atunci cind s-a intimplat tragedia. Gerul a facut sa creasca numarul de solicitari la Ambulanta .De cind temperaturile au coborit mult sub 0 grade, Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Brasov se confrunta nu numai cu un numar sporit de cazuri, ci si cu o acuta criza de masini. Criza gazului afecteaza cele peste 70 de mii de apartamente bransate la sistemul de termoficare. Daca presiunea gazului mai ramine citeva zile la aceasta presiune, majoritatea brasovenilor vor ramine fara caldura in apartamente
Motii din Apuseni isi pazesc animalele de frica inghetului
Pe langa viata aspra de zi cu zi, saracia uneori lucie, lipsurile de tot felul si izolarea an care traiesc, motii din Muntii Apuseni au fost loviti crunt in ultimele zile de temperaturile foarte scazute inregistrate in majoritatea localitatilor. In noaptea de vineri spre sambata, spre exemplu, in citeva sate de munte temperaturile au coborat la minus 20 de grade Celsius.
In comuna Albac, oamenii au stat aproape toata noaptea linga teracote sau sobe, sa le alimenteze, sa nu cumva sa se stinga focul. Autoritatile din Albac acorda o atentie speciala batranilor care nu au reusit inca sa intre in posesia padurilor si care nu prea au de unde sa-si procure lemne de foc din cauza lipsei banilor. -Mai avem si citeva case fara curent electric, nu ca nu s-ar putea racorda, dar ii costa prea mult si ei sant nevoiasi. Acesti oameni n-au de nici unele, se ancalzesc cum pot, si Doamne fereste de vreo nenorocire-, spune Ioan Olar, viceprimarul din Albac.
Temperaturile foarte scazute ii fac pe moti sa se ingrijeasca mai mult decit de obicei de animalele din gospodarii, a caror crestere constituie principala lor sursa de venit, pe linga prelucrarea lemnului. In ultimele nopti, Gheorghe Costea, un batran de 73 de ani, a facut numeroase drumuri din casa in grajd si retur. -Am doua vacute, singura mea avere, si triba sa le grijesc ca pe ochii din cap pe geru* asta. Daca mi se prapadesc de frig, nu stiu ce-o sa ma fac-, afirma mos Gheorghe. El a construit un fel de paravan din paie in jurul vacilor, sa le mai protejeze cat de cat de anghet. Motul spune ca de mult nu au mai indurat albacenii asemenea friguri si ca -asta-i semn rau, ca iarna asta o vinit prea repede-…
La Sibiu, gheata ameninta sa scoata riurile din matca
Edilii localitatilor sibiene, care sint situate pe marginea diferitelor cursuri de apa din judet trebuie sa se preocupe de eliminarea oricarui pericol ce s-ar putea abate asupra gospodariilor si ar putea atenta la siguranta cetatenilor in aceste zile geroase. Dat fiind faptul ca prognozele meteo nu sunt deloc incurajatoare, temperaturile sub zero grade urmind sa se mentina, primarii din comunele si orasele riverane cursurilor de apa au obligatia sa ia toate masurile pentru distrugerea, unde este cazul, a straturilor de gheata formate de-a lungul riurilor. Potrivit reprezentantilor Protectiei Civile, formarea unor poduri de gheata suprainaltate duce la imposibilitatea scurgerii apei in matca, fapt pentru care este posibila producerea unor catastrofe. Colonelul Petru Scintei, seful Protectiei Civile, spune ca responsabilitatea apartine nu numai comandamentului pe care il conduce, ci fiecarei primarii aflate in situatia mentionata, responsabilizarea acestora ajutind la evitarea unor evenimente neplacute.
Gerul si a rupt sina de cale ferata intre Dofteana si Valea Uzului
Temperatuile extrem de scazute dar si starea deplorabila an care se afla sinele de cale ferata din sistemul national de transport feroviar ar fi putut duce sambata, 8 decembrie, la o catastrofa. Pe portiunea de cale ferata dintre Dofteana si Valea Uzului, judetul Bacau, una dintre sine a cedat si s-a rupt. Ioan Dragan, inginer in cadrul Regionalei CFR Galati, ne-a declarat ca sina de cale ferata s-a rupt -din cauza temperaturilor foarte scazute dar si a vechimii sinei in conditiile in care aceasta suporta un tonaj consistent-.Un incident similar s-a petrecut si in gara din Itesti, dupa ce mecanicul unei locomotive a sesizat ca dintr-o sina de cale ferata fusese rupta o bucata de metal.