• La 17 ani de la căderea lui Ceaușescu, momentul apariției Frontului Salvării Naționale, structura care a preluat imediat după Revoluție puterea în stat, este contrazis de o publicație pariziană a românilor din exil • "Organizația formată din foști și actuali demnitari ai PCR" și-a lăsat urmele într-un săptămânal finanțat integral de Radu Câmpeanu • Cu o lună înainte ca Ion Iliescu să anunțe la postul public de televiziune, pe 22 decembrie 1989, că "am hotărât să ne constituim în Frontul Salvării Nationale", FSN publica în B.I.R.E un comunicat împotriva lui Nicolae Ceaușescu
În seara zilei de 22 decembrie 1989, după fuga soților Ceaușescu din clădirea CC al PCR, Ion Iliescu citea la TVR un "Comunicat către țară" în care anunța înființarea Frontului Salvării Nationale și preluarea puterii în stat de către Consiliul provizoriu al FSN.
Ceea ce nu spunea Iliescu este că structura formată în parte din eșalonul secund al PCR exista neoficial de cel puțin o lună de zile, ba chiar trimitea comunicate în străinătate: numărul din 13 noiembrie 1989 al ziarului B.I.R.E., condus de Radu Câmpeanu, prezenta un comunicat-amenințare la adresa lui Ceaușescu, redactat pe 10 noiembrie și semnat de Frontul Salvării Naționale.
Fostul membru al CFSN, membrul CNSAS, Mircea Dinescu nu a dorit să discute pe marginea acestui subiect. Contactat telefonic, Dinescu și-a schimbat brusc atitudinea atunci când a auzit că dorim să îl întrebăm despre constituirea FSN. "Nu știu, nu mă interesează", a spus Dinescu deși nu auzise încă motivul pentru care îl contactasem. După ce i-am spus fostului membru CFSN ce ne interesează, Dinescu a fost interesat pentru câteva secunde de titlul publicației însă a revenit imediat la primele sentimente. "Nu mă interesează de nici un fel. La revedere", a spus acesta.
"Ceaușescu! Ta 25´ heure este arivee!"
Cu mai bine de șase săptămâni înainte de anunțul de înființare a organului provizoriu al puterii de stat – FSN, fondatorul PNL Radu Câmpeanu publica la Paris, în ziarul său din exil, B.I.R.E, un comunicat intitulat "Câteva întrebări adresate direct lui Ceaușescu de către Frontul Salvării Naționale (…) din care fac parte cu siguranță actuali și foști înalți demnitari ai P.C.R.", în care semnatarii au întocmit 14 capete de acuzare pentru "geniul Carpaților". În comunicat înaltele fețe comuniste își manifestau nemulțumirea față de activitatea "marelui conducător". "Cum se explică diferența flagrantă între <Epocalele succese> pe care le trâmbițați pe toate căile (…) și nivelul mizer de viață al majorității poporului?", "Cum se potrivește democrația proclamată mereu, în gura mare și pretutindeni, cu pedepsirea necruțătoare a oricărei opinii care nu coincide cu a dvs, sau cu a soției dvs, cu refuzul oricărui dialog și cu eliminarea din circuitul puterii a oricărui om cu demnitatea opiniei?", "Cum concordă învățătura marxist-leninistă cu dezgustătorul cult al personalității pe care îl întrețineți în jurul persoanei dvs și a soției dvs?", sau "Cum se potrivește pacifismul pe care îl afișați cu fiecare prilej, cu vânzările clandestine de arme și cu declarațiile belicoase", sunt câteva dintre lucrurile pentru care FSN i le reproșa "celui mai urât conducător dintre conducătorii pe care i-a avut vreodată țara asta". De asemenea, semnatarii documentului acuzau discrepanțele între "elogiile adresate învățământului și științei" și "statutul mizer al acestora" precum și că "până ați devenit secretar general al partidului și mai apoi președinte al țării ați fost un anonim activist pentru ca apoi deodată să deveniți "genial" și "erou între eroi". Referitor la calificarea Elenei Ceaușescu ca inginer doctor academician", demnitarii PCR îl întreabă pe "cel mai iubit fiu al poporului" dacă "ați descoperit vreo licoare care să transforme mediocritatea, incultura, în valori spirituale superlative? Comuncați rețeta întregii lumi și poate veți candida la Premiul Nobel <De când visați așa ceva>". Comunicatul se încheie cu un avertisment. "Cine a trădat țara și și-a călcat jurământul de președinție, ruinând economia, viața socială, cultura și încălcând fără jenă Constituția? Priviți-vă în oglindă, dați-vă răspunsul cinstit și luați decizia cea mai înțeleaptă. ÎNAINTE DE A O FACE ALȚII."
Ziar de disident
Săptămânalul B.I.R.E – Buletin de Informatii al Românilor din Exil – a apărut la Paris pe 1 februarie 1948, fiind fondat de Martin Economu. Directorii publicatiei au fost Rene Theo, ziarist grec din Galați, urmat de senatorul PNL Radu Câmpeanu, care timp de 10 ani a susținut financiar publicația. Tipăritura românească din exil a apărut până în 1990 fiind unul dintre grupurile de disidență din exil alături de "Grupul Stindardul" (Munchen), condus de publicistul Emilian Pantazi sau "Grupul UMRL-Românul Liber" (Londra) care a aparținut fostului lider țărănist Ion Rațiu. Potrivit unui interviu acordat "Jurnalului Național", Radu Câmpeanu preciza că "Din 1980 am inceput sa editez, din banii mei si ai soției ( Dina Câmpeanu, care a fost redactor-șef, paginator și secretar de redacție la ziarul BIRE, n.r), o revistă pentru românii din exil. Se numea BIRE, adică Buletinul Informativ al Românilor din Exil și aveam abonați până și în Canada".
Ce ne-a fost servit la TVR
La jumătatea zilei de 22 decembrie 1989, după anunțarea sinuciderii ministrului apărării naționale, Vasile Milea, sediul CC al PCR a fost luat cu asalt de manifestanți. Soții Ceaușescu au părăsit sediul CC al PCR la bordul unui elicopter fiind arestați în apropiere de Târgoviște. După fuga cuplului dictatorial din Comitetul Central, mulțimile au invadat clădirea iar birourile oficialilor comuniști au fost vandalizate. În acea seară, Ion Iliescu a apărut la TVR și a adresat un "Comunicat către țară al Consiliului Frontului Salvării Nationale" prin care a anunțat dizolvarea tuturor structurilor de putere ale regimului comunist și a prezentat un program vizând democratizarea vieții politice și sociale în România. "Cetățeni si cetățene/Trăim un moment istoric, clanul Ceaușescu care a dus țara la dezastru, a fost eliminat de la putere (…) În acest moment de răscruce am hotărât să ne constituim în Frontul Salvării Naționale. (…) Scopul Frontului Salvării Naționale este instaurarea democrației, libertății și demnității poporului român.(…) Din acest moment se dizolvă toate structurile de putere ale clanului Ceaușescu. (…) Întreaga putere de stat este preluată de Consiliul Frontului Salvării Naționale", a instaurat Iliescu noua conducere provizorie a țării. Frontul Salvarii Nationale s-a înscris în registrul partidelor politice la 6 februarie 1990.