<> Exista o presiune pe care o exercita, in diverse moduri, cei implicati in actul de privatizare, ca neregulile comise sa nu fie descoperite ori ca acest moment sa fie amanat
<> Concluziile cercetarilor de pana acum cofirma adevaratul jaf al patrimoniului public
<> Suntem hotarati sa-i inlaturam din randurile noastre pe toti cei acuzati in mod justificat de coruptie
<> S-au mai facut unele incercari de a impune, la nivel teritorial, in functii de conducere, o persoana sau alta
<> Suntem pregatiti sa dam o riposta dura fenomenului infractional, incepand cu crima organizata
– Nu cu mult timp in urma, ati afirmat ca se fac presiuni asupra dumneavoastra si, in general, asupra Politiei ca sa musamalizeze ilegalitatile comise in procesul de privatizare. Cand o sa dati publicitatii rezultatele anchetelor privind privatizarile? Ce ati descoperit pana in prezent?
– M-am referit, in primul rand, la presiunea pe care o creeaza asupra Ministerului de Interne nerabdarea opiniei publice de a scoate la iveala numeroase ilegalitati comise in procesul de privatizare. Exista, in acelasi timp, presiunea pe care o exercita, in diverse moduri, cei implicati in actul de privatizare, ca neregulile comise sa nu fie descoperite ori ca acest moment sa fie amanat. Nu va ascund ca au existat si unele obstructii in obtinerea documentelor necesare verificarilor si cercetarilor pe care le intreprindem, dar momentul poate fi considerat depasit. Pentru probarea faptelor ilicite comise de agentii economici implicati in privatizare, au fost continuate activitatile de documentare cu privire la corectitudinea evaluarii activelor, respectarea procedurilor de licitatie, neincluderea unor bunuri in oferta de vanzare cu influente asupra pretului negociat, deturnarea unor fonduri destinate dezvoltarii zonale si in mod deosebit a intreprinderilor mici si mijlocii. Acordam o atentie deosebita cunoasterii si interventiei operative in cazurile de transferuri ilegale de patrimoniu si de capital in favoarea agentilor economici privati, prin creditarea lor mascata, livrarea de marfuri la intern si export sub pretul pietei. Pana in prezent, se efectueaza cercetari in 164 de cazuri, iar in 24 dintre acestea s-a dispus inceperea urmaririi penale.
Concluziile desprinse din cercetarile desfasurate confirma, din pacate, adevaratul jaf care s-a facut in dauna patrimoniului public prin multiple forme de manifestare a fenomenului infractioanal. Starea infractionala deosebita inregistrata, cu consecinte asupra patrimoniului societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, s-a datorat abuzurilor comise de cadre cu functii de decizie, administrarii frauduloase a bunurilor si valorilor materiale, pe fondul unei exigente scazute a organelor cu atributii de control pe aceasta linie, dar mai ales reticentei reprezentantilor FPS de a da curs unor solicitari adresate de Politie in cauzele aflate in lucru. La aceasta a contribuit din plin si o serie de abuzuri comise de unii functionari ai fostului FPS, care nu au respectat prevederile legale ce reglementeaza procesul de privatizare.
– La inmormantarea lui Sasa Disici ati promis ca o sa-i -raportati- prinderea asasinilor. Urmarirea si sinuciderea lui Opris au ridicat multe semne de intrebare. Considerati incheiat acest caz?
– Am afirmat in mai multe randuri ca, in calitatea pe care o am, voi veghea ca asemenea lucruri sa nu se mai intample. De asemenea, mi-am luat angajamentul ca nu voi avea liniste pana cand criminalii lui Sasa nu vor fi retinuti si deferiti justitiei. In acest sens, masurile de anvergura adoptate pentru solutionarea cazului au condus, dupa cum se stie, la descoperirea, urmarirea si incercuirea lui Raul Opris, cel despre care detineam informatii ca este criminalul. Acesta, pentru a scapa de rigorile legii, s-a sinucis cu pistolul marca Crvena-Zastava, arma care, potrivit analizei balistice, i-a facut pe specialistii in domeniu sa afirme ca a fost aceeasi cu care a fost ucis politistul timisorean. Pana in acest punct al anchetei afirm cu toata convingerea ca, pe baza evidentelor indubitabile, o parte din angajamentul pe care mi l-am asumat a fost indeplinita: adica descoperirea criminalului. Cu toate acestea, consider ca pana in prezent cazul nu a fost elucidat in totalitate.
– Se vorbeste, in unele cazuri, despre -colaborarea- infractorilor cu politistii. Ce ati facut pentru a diminua actele de coruptie?
– Nu putem avea pretentia ca asanam cu adevarat societatea romaneasca fara a avea ca suport etic ordinea din propria noastra casa. Suntem hotarati, asadar, sa-i inlaturam din randurile noastre pe toti cei acuzati in mod justificat de coruptie. De fapt, cazurile de acest gen nu numai ca au fost cercetate si s-au dispus masurile necesare, dar au fost puse la dispozitia presei. Din pacate insa, in opinia publica s-a indus ideea ca lucratorii acestei institutii si indeosebi politistii, deoarece fac parte dintre cele mai expuse categorii profesionale la comiterea unor astfel de fapte, chiar se afla printre cei mai corupti functionari. Numai ca statisticile contrazic perceptia generala, relevand, de exemplu, la nivelul IGP, doar 23 de cazuri de coruptie in 1996, 21 in 1997, 24 in 1998, 26 in 1999 si, in scadere, 17 anul trecut. Aceste cifre releva ca, procentual, coruptia din Politie nu reprezinta un fenomen de masa.
– Ce ne puteti spune despre imixtiunea politicului in activitatea Politiei?
– Politia este o institutie apolitica si am cerut tuturor cadrelor sa se comporte si sa actioneze ca atare. Prin urmare, nu voi permite nici un fel de imixtiuni pentru a rezolva un dosar intr-un fel sau altul. Nu va ascund insa ca s-au mai facut unele incercari de a impune, la nivel teritorial, in functii de conducere, o persoana sau alta.
– Care sunt cele mai grave probleme cu care se confrunta, in acest moment, Politia?
– Pentru a nu mai fetisiza cele doua aspecte pe care s-a batut moneda in ultimii ani, dotarea si lipsa de personal, doresc sa identific si alte laturi ale acestui subiect. Pentru ca, statistic vorbind, desi dupa 1989 Politia s-a dublat, ca un paradox, si rata criminalitatii a crescut de cateva ori. O problema pe care o avem permanent in atentie este accelerarea procesului de reorganizare si restructurare, reducerea structurilor supradimensionate, eficientizarea formatiunilor operative prin redistribuirea rationala a efectivelor si cresterea flexibilitatii in indeplinirea misiunilor.
– Care sunt principalele obiective ale Ministerului de Interne?
– Obiectivele majore ale activitatii Ministerului de Interne in anul 2001 se refera la optimizarea structurilor organizatorice, perfectionarea conceptiei de desfasurare a activitatilor specifice, cresterea capacitatii operationale a tuturor structurilor, participarea activa la pregatirea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Dincolo de toate acestea, ne propunem sa dam o riposta cat mai hotarata fenomenului infractional, atat formelor grave de manifestare a acestuia, incepand cu crima organizata, cat si faptelor marunte, care creeaza disconfortul cetateanului si ii afecteaza sentimentul de siguranta. Dorim sa integram activitatea structurilor Ministerului de Interne din Romania eforturilor institutiilor similare din Europa. Consider ca, incepand de la combaterea eficienta a criminalitatii interne, a celei transfrontaliere, pana la securizarea frontierelor, sunt obiective care sunt posibil de atins printr-o mobilizare generala.