Strazile Clujului sunt pline, mai ales in zona centrala, de tineri agasanti, care opresc lumea solicitand donatii in bani -pentru orfelinate si copiii sarmani-. Oamenii milosi contribuie cu bani, fara a fi convisi ca milioanele stranse ajuta copiii saraci sau ajung in buzunarele -intreprinzatorilor- care sustin ca reprezinta fundatii de caritate. Sesizata de autoritatile judetene, Politia va verifica activitatea fundatiilor-fantoma.
Unii profita de necazul altora
Sub presiunea organismelor europene, Romania este obligata sa ia o serie de masuri vizand protectia copiilor strazii, care nu au nici un adapost. De aceasta situatie profita insa o puzderie de ONG-uri infiintate in ultimii ani ca ciupercile dupa ploaie, care afirma ca strang bani in scopuri caritabile, pentru necesitatile minorilor oropsiti.
Deoarece multe dintre acestea nu au acreditare, nimeni nu stie cu exactitate cati bani se colecteaza si, mai ales, unde se duc banii. Autoritatile judetene au pus piciorul in prag si au cerut Politiei sa verifice activitatea organizatiilor fantoma.
Doar 29 de fundatii au primit acreditare
La nivelul judetului Cluj, singura institutie abilitata sa acrediteze fundatiile care desfasoara activitati in domeniul protectiei copilului este comisia Directiei Generale de Protectie a Drepturilor Copilului, care a avizat 29 de ONG-uri.
-Fundatiile care nu sunt autorizate de Comisia pentru Drepturile Copilului nu pot functiona. Noi cerem Politiei sa verifice fundatiile neacreditate, iar in cazul in care se constata ca acestea sunt ilicite, vom sesiza organele judecatoresti pentru dizolvarea lor-, ne-a declarat directorul adjunct al Directiei Generale de Protectie a Drepturilor Copilului, Monica Filip.
Ea spune ca -fundatiile-fantoma- sunt in afara oricarui control si ca acestea se tem sa se prezinte pentru acreditare deoarece trebuie sa depuna un bilant contabil, un raport de activitate si organigrama cu personalul de specialitate.
Potrivit Monicai Filip, exista zeci de ONG-uri care activeaza in domeniul protectiei copilului, dar care nu au varsat nici un leu pentru minori. -Mai nou, se colecteaza bani in cutiute amplasate in diferite magazine. Oamenii ar trebui sa fie mai atenti cui lasa banii, deoarece aceste fundatii nu au acreditare cu stampila si semnatura din partea noastra-, preciza Monica Filip.
Conform unor surse din Politie, au fost verificate pana acum doua fundatii din Turda care isi desfasurau activitatea la Cluj, dar cercetarile vor fi extinse.
30 de milioane, adunate in cateva luni
Alaturi de Fundatia Mama Ana, pe -lista neagra- a ONG-urilor care colecteaza bani de la clujeni se numara si Fundatia Inima copilului, care nu are acreditare. Directorul acesteia, Tiberiu Sampetrean, habar nu avea ca trebuia autorizatie. El spune ca a desfasurat diverse activitati in scopuri caritabile, a sprijinit copiii de la crese si a sponsorizat diverse programe pentru copiii de la Pata Rit.
Colectarea banilor este o afacere profitabila, daca in numai patru luni, din septembrie 2001, -Inima copilului- a incasat peste 30 milioane de lei.