După ce a devenit ministru al Sănătății, medicul Ioana Mihăilă a declarat că prioritatea sa va fi „rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor”, iar „depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esențial” al mandatului său.
Singurul ministru reformator al educației pe care l-a avut România postdecembristă, Daniel Funeriu afirmă miercuri că „depolitizarea” promisă de noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă (PLUS), reprezintă o „gogoriță” și o „abureală” pentru cei „spălați pe creier”.„M-am săturat să fiți luați de proști cu melodia ”eu, noul ministru, voi depolitiza”. Chestia cu ”depolitizarea” e cea mai mare gogoriță care vă e vândută de cei care nu au nimic inteligent de spus și făcut. Chestia ține la fraieri, pentru simplu motiv că oamenii detestă (pe bună dreptate) politicienii, în general. ”Depolitizare” e un termen lipsit de conținut, nedefinit dar care se pliază pe orizontul de așteptare al multor oameni. Mai contează că acest orizont de așteptare e încețoșat?* :)))
Ce înseamnă ”depolitizare”? Înseamnă că persona numită nu are voie să fie membru de partid? Wrong: nimeni nu îți poate lua acest drept constituțional. Înseamnă că persoana numită nu are funcții într-un partid politic? Mare scofală, cum poți, practic și legal, împiedica soțul, soția, fiul, fiica, nașul, etc al unui șef/șefuleț de partid să ocupe o anumită funcție? Well, nu poți!
”Se vor face concursuri după criterii clare” vor spune exaltații goi de conținut ai depolitizării. Superb, doar că…
a) cine face criteriile și prin ce act administrativ le aprobă? Ordin de ministru cumva? Or ministrul nu este (foarte) politic?
b) cine numește comisiile și prin ce act administrativ? Daaaa, ați înțeles, ministrul, prin ordin! Evident că ministrul nu va numi ”oameni buni” care îi sunt adversari politici…
Să nu o mai lungim și să admitem că îmi scapă mie ceva. Se poate, chiar dacă e improbabil. Atunci să vină în fața noastră și să spună, în detaliu, ce naiba e aia ”depolitizare”, cum se va face ea practic! Junaliștii să facă bine și să îi întrebe până răspund clar ”cum veți face depolitizarea și ce înseamnă, practic, ea”?
Altminteri vă spun eu ce vor face: vor înlocui ”politrucii unora” cu ”depolitizații lor”. Pe scurt, o abureală de succes pentru spălați pe creier care mai înghit rumegușul mesianic livrat. Eu țin foarte mult la cei care mă citesc pentru că vor să învețe câte ceva. De aceea, pentru că știu cât de inteligenți sunt cititorii mei, vă pun în față realitatea, sunt sigur că o vedeți, astfel, mai clar. O zi bună să aveți.
* Politicienii veroși profită de faptul că oamenii au un orizont de așteptare încețoșat și le vând cu succes gogoși, pentru a le lua voturile. Ca măgarului căruia îi legi un morcov în fața căpăstrului.
Oamenii politici onești disipează ceața din fața ochilor oamenilor mult mințiți. Ei, de obicei, nu au succes. Pentru că, așa cum îmi spunea Patriarhul Daniel într-un dineu privat, ”nici viermelui din hrean nu îi place zahărul”…”, a scris Daniel Funeriu pe pagina sa de Facebook.