Ponta și Crin s-au făcut de râs la Bruxelles
Curajul cu care ministrul Educației, Daniel Funeriu, a decis să taie în carne vie și să reformeze un sistem bolnav care producea pe bandă rulantă mediocri cu diplomă a stârnit foarte multe patimi în cercurile andronesciene din țara lui „las că merge și așa”. Asumarea acestor schimbări a atras după sine, așa cum era de așteptat, frustrări și complexe de inferioritate din partea unor oameni politici lipsiți de viziune. Acești emanați ai tranziției nu au făcut decât să joace în ultimii ani rolul unor babe cârcotașe din fundul satului care nu fac decât să arunce cu noroi în tot ce nu înțeleg și le depășește intelectul. Liderii opoziției, Victor Ponta și Crin Antonescu au încercat mereu să arunce asupra lui Funeriu anatema rezultatelor dezastruoase de la sesiunile de BAC din acest an , deși ministrul Ecaterina Andronescu, din ograda USL, a fost preocupată numai de sinecurile din învățământul superior, acolo unde se învârteau banii mari ai fabricilor de diplome, ignorând complet învățământul gimnazial și liceal. De curând, într-o nouă ieșire grandioasă a cuplului deja celebru al politicii românești, Ponta și Antonescu s-au arătat extrem de deranjați de o declarație a comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, care a afirmat în cadrul unei conferințe susținute recent în România că îl felicită pe ministrul Funeriu pentru curajul de a implementa o reformă dură dar necesară pentru un învățământ românesc muribund. „L-am felicitat pe domnul ministru, în numele Comisiei Europene, pentru curajul și determinarea pe care le-a arătat în reformarea sistemului de învățământ din România. Este o acțiune foarte apreciata la nivelul UE pentru că se înscrie în liniile directoare pe care Comisia Europeana vrea sa le impună prin viitoarele programe și politici europene și după 2014“, a declarat recent la București comisarul Cioloș.
Fără experiență europeană și înarmați cu un țățism nativ, cei doi lideri ai USL s-au grăbit să meargă cu jalba în proțap la Comisia Europeană și să ceară explicații pentru „tupeul“ lui Cioloș de a-l felicita pe Funeriu în numele Comisiei Europene. Prizonier al termenului de „mandat“, procurorul mediocru Ponta s-a grăbit să întrebe dacă acesta avea mandat să rostească astfel de cuvinte sau este doar un agent electoral pentru PDL și Guvernul Boc. Lipsa de experiența a ieșit încă o dată la iveală, pentru că la acest nivel nimeni nu vorbește în numele Comisiei fără mandat. Simple lecții de relații internaționale în ceea ce privește „analiza a discursului“ și o cunoaștere minimală a unei fișe de post pentru un comisar european, i-ar fi scutit pe Ponta și Antonescu de penibilul de care s-au umplut chiar la Bruxelles. Opiniile privind reforma sistemului de educație din România, exprimate de comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloș în timpul recentei sale vizite la București, sunt cele ale Comisiei Europene, a declarat ieri Dennis Abbott, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Educație, Androulla Vassiliou.
Cu jalba-n proțap
Confirmarea reprezentantului CE a venit la o săptămâna după Ponta și Crin i-au cerut comisarului european Dacian Cioloș, printr-o scrisoare deschisa, lămuriri legate de unele declarații pe care le-a făcut în cadrul conferinței susținute pe 2 decembrie cu ministrul Educației, Daniel Funeriu. Antonescu și Ponta au susținut ca unele declarații ale lui Cioloș par să nu fie în acord cu declarațiile comisarului european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret Androulla Vassiliou. „Avem motive să credem că citatul este cel puțin inexact, pentru că doamna Androulla Vassiliou a arătat mai puțin entuziasm cu privire la reforma din învățământ, la modul în care aceasta este implementată și la modul în care garantează libertățile academice. De asemenea, vă rugăm să precizați dacă ați avut mandatul Comisiei Europene pentru a-i mulțumi domnului ministru Daniel Funeriu, în numele Comisiei, pentru o lege cel puțin controversata atât în interiorul, cât și în exteriorul țării. De aceea, dorim să precizați dacă declarația citata în comunicatul ministerului este corectă și vă poate fi atribuita dumneavoastră, sau este doar o forma a ministerului de generare a legitimității'', menționau Crin Antonescu și Victor Ponta în scrisoarea adresată comisarului european Dacian Cioloș. În traducere liberă, o nouă acțiune de turnători a celor doi semi-politicieni care au încercat în ultimii să „externalizeze“ problemele și antipatiile interne direcționându-le înspre diverse instituții europene, acolo unde cred ei că își vor găsi „căi de atac“.
Puși la punct la Bruxelles
Deși probabil așteptau ca de la Bruxelles să le vină o gură de oxigen politic, extrem de necesară pentru ei în războaiele politice interne cu puterea, cei doi lideri USL au fost puși la punct de către Comisia Europeană. „România a adoptat o reforma sistemică, ambițioasa, la toate nivelurile educaționale. Rezultatele românești la testele internaționale arată nevoia urgentă de consolidare a calității sistemului de educație în ansamblul său. De aceea, este important ca reformele să continue, întrucât învățământul poate fi ameliorat doar prin eforturi susținute privind politica în domeniu“, se arată în răspunsul lui Dennis Abbott, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Educație, Androulla Vassiliou. Mai mult, oficialul UE a spus că CE investește în educație și în inovație ca motoare de dezvoltare pentru viitor, astfel că direcția aleasă de Funeriu este lăudată. „Educația și pregătirea se afla în centrul Strategiei Europa 2020, strategia de creștere a UE pentru următorii 10 ani. Mai ales în perioade de criza și austeritate, este esențial ca reformele și implementarea lor să fie construite pe un consens politic solid pentru domenii de importanță strategică, precum educația“, a mai spus Dennis Abbott, citat de Agerpres.
Punând încă odată mai presus de interesul național, lupta lor politică internă cu actuala putere, Crin Antonescu și Victor Ponta demonstrează, pentru a câta oară(?), că nu sunt nici pe departe politicienii de anvergură care se visează , iar strategiile lor de viitor sunt limitate la cârcotelile dâmbovițene cu care ne-au obișnuit.
Nicolae Bucur