Dintre toate caile ilegale de a face bani, traficul cu masini pare sa fie cea mai profitabila -afacere-. De-a lungul timpului, Politia a reusit sa identifice si sa anihileze unele retele specializate in furtul de masini de lux, insa, pe masura ce o banda era scoasa din joc, o alta ii lua locul imediat. Pe masura ce Politia devenea mai vigilenta, retelele de traficanti inventau noi metode de a fenta legea. Una dintre ele este furtul aranjat, prin care se urmareste, in primul rand, fraudarea societatilor de asigurari.
-Parteneriat- romano-german
De la acte false, repatrieri fictive si inlocuirea seriilor caroseriei si motorului masinii, traficantii de masini au trecut la fraudarea societatilor de asigurare, prin vanzarea ascunsa a masinii si declararea acesteia ca furata. In aceasta situatie, furtul este -aranjat- de comun acord cu proprietarul care, dupa -constatarea- acestuia, reclama disparitia masinii si intocmeste formalitatile pentru incasarea primei de asigurare.
Cum Romania este o tara destul de saraca, iar cei care detin masini de lux asigurate pentru sume importante nu sunt prea dornici de a scapa de ele, cele mai multe fraude se petrec -in colaborare- cu parteneri straini. Cele mai multe astfel de afaceri se incheie cu cetateni germani.
Actul de folosinta, cheia -afacerii-
Modul de actiune a traficantilor este extrem de simplu, dar foarte bine acoperit legal. Intr-o prima faza, masina este cumparata de la un cetatean strain care, pentru a ascunde vanzarea, incheie un act prin care incredinteaza masina cumparatorului roman. Actul de folosinta este autentificat de un notar, fiind perfect legal. In baza acestor documente, masina este introdusa in tara, unde este pusa la punct si vanduta in targ. Traficantii vaneaza, in general, profani care nu se obosesc sa verifice provenienta automobilului si care au impresia ca fac afacerea vietii lor. Marea surpriza se petrece insa in momentul in care noul proprietar se prezinta la Politie. Aici se constata ca masina a fost radiata din circulatie si data in urmarire, fiind declarata furata.
In situatia in care cumparatorul chiar doreste sa folosesca masinal mai da cateva sute de marci in plus si primeste documente de inmatriculare false. Aceasta metoda este insa mult mai riscanta, falsul fiind destul de usor de depistat.
Cinci masini intr-o saptamana
Intr-o singura saptamana, Politia de Frontiera a indentificat cinci masini aduse prin aceasta metoda, noii proprietari incercand sa paraseasca tara la volanul lor. Doar la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, in aceeasi zi, au fost descoprite patru masini suspecte. Masinile, doua Ford-uri, un Opel si un Audi, erau conduse de cetateni romani, fiind inmatriculate in Germania si incredintate spre folosinta unor romani. In toate cazurile, autoturismele erau cedate prin intermediul unor acte notariale perfect valabile. In urma verificarilor efectuate de Politie, a rezultat ca asigurarile internationale erau falsificate, fiind eliberate la date anterioare inmatricularii masinii. Toti cei patru soferi au declarat ca au achizitionat masinile din targ, pentru sume cuprinse intre 1.500 si 3.500 de marci germane.
Ult alt caz a fost a fost descoperit la Radauti, unde un cetatean roman incerca sa vanda un autoturism Mazda, declarat furat, pentru care vanzatorul avea o procura, restul actelor de provenienta fiind falsificate.
Retelele internationale de trafic cu masini sunt extrem de bine organizate, fiecare membru avand o specializare bine determinata. De foarte multe ori, afaceristii beneficiaza chiar de sprijinul unor politisti care inmatriculeaza masinile chiar daca stiu ca acestea au o provenienta dubioasa. Astfel, in fiecare an, sute de masini furate sau doar declarate ca furate intra in Romania, fiind inmatriculate si circuland fara probleme.