In numar mult mai mic decat in ceilalti ani, ieri, timisorenii au comemorat victimele Revolutiei din 1989. A fost o zi pe care multi parca si-ar fi dorit sa treaca mai repede, nefiind marcata de sirene, fanfara militara, mitinguri in Piata Operei sau vizita unor inalti demnitari sau politicieni, ci doar de citeva slujbe de comemorare. Mult mai intensa a fost, in aceasta perioada, activitatea -revolutionara-. Stiind ca acum au mari sanse sa se faca auziti, revolutionarii cer privilegii, invocand eroismul lor in timpul evenimentelor din decembrie 1989. Cei din Timisoara solicita reanalizarea a 26 de mii de de certificate de revolutionar, acuzand ca multi dintre ei sunt impostori. Aceasta gilceava i-a facut pe unii sa nici nu se mai sinchiseasca de oprobiul opiniei publice, care ii poate acuza ca profita de pe urma celor care si-au pierdut vietile pentru eliberarea tarii de sub dictatura…
Ieri, s-a mai facut un pas spre uitare
Cu 13 ani in urma la Timisoara izbucneau primele scantei ale revoltei, care avea sa duca la caderea regimului lui Nicolae Ceausescu. Spre deosebire de anii trecuti, de aceasta data manifestarile comemorative organizate la Timisoara au fost mult mai modeste. La Catedrala Mitropolitana si la Biserica Martirilor au fost oficiate slujbe de comemorare, urmate de depuneri de coroane si parastase de pomenire, in cimitirele in care sant ingropati eroii Timisoarei. La comemorari au participat reprezentantii autoritatilor locale, cei ai asociatiilor de revolutionari si ai partidelor politice. Timisorenii au fost si ei prezenti la aceste manifestari, dar nu in numar atat de mare ca in anii trecuti. Ieri dupa amiaza, la Domul Catolic era programat un concert de muzica sacra, iar la Asociatia -Memorialul Revolutiei- un film documentar cu titlul -Noi nu murim – Decembrie 1989-. Si atat!
Ziua revendicarilor
Pentru revolutionari, ziua de 17 decembrie nu a mai fost zi care sa se bucure de atentia opiniei publice, pentru revendicari aflarea adevarului sau pedepsirea vinovatilor pentru moartea a mii de oameni. Nu, pentru ei, autointitulatii revolutionari, a fost doar o buna ocazie de a-si prezenta noi si noi revendicari. Ei cer o noua lege, care sa le aduca privilegiile pierdute in urma cu cativa ani, credite pentru infiintarea unor societati comerciale sau pentru locuinte, scutirea de impozite, improprietarirea cu un hectar de teren agricol, reduceri la transportul pe calea ferata. Revolutionarii din Timisoara mai cer reanalizarea dosarelor celor peste 26 de mii de posesori ai certificatelor de luptatori in revolutie, multi dintre ei, spun liderii organizatiilor de revolutionari din Timisoara, fiind, de fapt, impostori.
Front comun
Asociatiile de revolutionari incearca sa se grupeze intr-o uniune nationala. In acest sens, deja a fost constituita Liga de Onoare a Revolutionarilor din Decembrie 1989. Membrii fondatori ai Ligii sunt asociatiile si organizatiile infiintate in 1990, dar din liga pot face parte si cele infiintate dupa anul 1990. Consiliulul National al Ligii va avea sediul in Timisoara, iar Consiliul de Administratie la Bucuresti. A luat fiinta si un comitet de lucru pentru redactarea statutului, comitet ce se va intruni in perioada imediat urmatoare, tot la Timisoara. S-a mai hotarat sa se ceara si punctul de vedere al presedintelui Ion Iliescu si al primului-ministru Adrian Nastase pentru amendarea viitorului statut.