Home Actualitate Garda Financiara Iasi cauta nod in papura comerciantilor

Garda Financiara Iasi cauta nod in papura comerciantilor

DISTRIBUIŢI

-Un comisar al Garzii Financiare nu concepe ca poate sa faca un control la o societate comerciala fara sa descopere ceva si sa dea o amenda. S-a creat o mentalitate in randul comerciantilor: vine Garda, trebuie sa dai o amenda si scapi cel putin o luna fara control-, spune un fiscalist, care cunoaste bine mecanismul.

Un fiscalist cu experienta a decis sa ne marturiseasca, sub protectia anonimatului, ce se ascunde in spatele cifrelor seci pe care le prezinta Garda Financiara Iasi drept realizari demne de -panoul de onoare-. Realitatea este trista si jenanta, in conditiile in care acesti comisari obtin, uneori, stimulente care depasesc echivalentul a trei salarii. Amenzile de miliarde cu care se lauda acestia sunt rezultatul unor controale de rutina la micii comercianti. Acestia sunt, de regula, cei mai fideli clienti si o sursa inepuizabila de amenzi. Comisarii Garzii se agata de elemente minore, cum ar fi completarea registrului de casa, ratacirea unei chitante, inregistrarea unei operatiuni care depaseste plafonul de 20 milioane de lei, o toneta nedeclarata ca punct de lucru. In general, maruntisuri. Comisarii ieseni, si nu numai ei, au si uitat ce inseamna contrabanda si evaziunea fiscala. Sunt cel putin doua motive pentru care comisarii prefera sa se lege de aspecte minore, aducatoare de amenzi. In primul rand, este vorba de rotunjirea veniturilor. Pe langa salarii, comisarii mai primesc 15% din amenzi si majorarile de intarziere incasate, precum si procente din contravaloarea bunurilor confiscate si valorificate. Astfel, veniturile acestora se ridica, uneori, pana la nivelul a trei salarii tarifare, fara sporuri. In al doilea rand, comisarii aveau un plan de amenzi, care, daca nu era realizat, atragea penalizari. Artizanul acestui proiect a fost Decebal Traian Remes. Ultimii zece comisari sefi au primit deseori mustrari si au fost chiar la un pas de a fi inlaturati. Asa se face ca, anul trecut, cei 32 de comisari zelosi ai Garzii Financiare Iasi au controlat peste 3.100 de agenti economici si au dat amenzi in valoare de 7,8 miliarde de lei, au stabilit diferente de impozite si taxe de 5,4 miliarde de lei si au efectuat confiscari in valoare de 9,3 miliarde de lei. Comerciantii achita amenzile primite, iar comisarii incaseaza comisioanele.

Nu acelasi lucru se intampla la Directiile Generale de Control Financiar si Fiscal. Aici, ponderea incasarilor amenzilor aplicate este cu mult mai scazuta decat in cazul Garzii. Anul trecut, cei 89 de inspectori ai DGCFF au controlat 2.714 societati, stabilind venituri suplimentare in valoare de 365 miliarde de lei. Din acestea s-au incasat doar 62,9 miliarde de lei, ceea ce inseamna o pondere de doar 17,25%. Inspectorii de la DGCFF controleaza insa unitati mari aflate in criza si blocaj economic. Amenzile aplicate acestor institutii nu fac decat sa amplifice blocajul. Sunt unitati in care amenzile si majorarile de intarziere depasesc capitalul social al societatii. Acestea au conturile bancare blocate si lucreaza numai cu numerar.

Un alt aspect la care comisarii sunt deficitari este pregatirea profesionala. Contabilii unor societati controlate s-au plans de faptul ca pregatirea comisarilor lasa de dorit. De multe ori, acestia nu sunt la curent nici cu ultimele prevederi publicate in -Monitorul Oficial-. Un contabil ne-a relatat ca, la un control, un comisar era foarte agitat si transpirat, dar nu intelegea de ce. In cele din urma, acesta a reusit sa descopere misterul: comisarului nu-i iesea corelatia dintre cheltuielile cu impozitul pe profit si profitul net, pe de o parte, si profitul brut, pe de alta parte. Acesta inca nu aflase ca, de doua-trei luni, impozitul pe profit fusese diminuat de la 38% la 25%. Fiscalistul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, spune ca numai sase comisari dintre cei 32 au calitatea de expert contabil. Acesta spune, de asemenea, ca o parte dintre comisari cunosc foarte bine doar cateva acte normative.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.