Premierul Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode, acuzați că și-au plagiat doctoratele, s-au gândit să prevină protestele care ar putea apărea în țara noastră și, în calitate de parlamentari, au depus un proiect de lege care majorează pedeapsa de la articolul 371 de la un maxim de 2 ani cât este astăzi sau amendă, la 7 ani.
Articolul 371 din Codul penal are astăzi următoarea formă: „Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”
Cei doi au decis să majoreze pedespele cu până la 5 ani
Proiectul de lege inițiat de cei doi PNL-iști majorează pedeapsa la închisoare de la 1 an la 5 ani și introduce două agravante:
(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârșită de către:
a) două sau mai multe persoane împreună; (n.a. deci la un miting, protest)
b) o persoană având asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.” (n.a.-animal ce poate pune în pericol sănătatea sau integritatea corporală a persoanelor este și un câine enervat).
Societatea civilă a explicat cum ne vor CIUCĂ și BODE la închisoare dacă protestăm
Reprezentanții societății civile reclamă modificarea articolului 371 din Codul Penal prin înăsprirea pedepselor pentru tulburarea liniștii publice – inițiativă similară cu cea a PSD din 2017.
”Ne opunem ferm acestei propuneri, pentru că ar introduce sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare.
Să ne imaginăm următoarea situație: un grup de cetățeni enervați se strâng în fața Guvernului și urlă în gura mare: „Jos! Huo! La pușcărie, mafioților! Ciucă anchetat! Bode e un hoț!” și altele asemenea, lucruri ce se strigă de obicei la un protest.
Analiza autorităților:
– urlă, deci tulbură liniștea publică;
– amenință cu pușcăria și aduc atingeri grave demnității cetățenilor Ciucă și Bode;
– sunt doi sau mai mulți.
Concluzia: închisoare de la 2 la 7 ani”, arată reprezentanții ONG-urilor ActiveWatch, Asociația ACCEPT, Asociația MozaiQ LGBT, Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI, Asociația Respiro, Asociația Rise OUT, Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Miliția Spirituală.
Ciucă nu știe sau nu înțelege ce a semnat
„Îmi pare rău că s-a interpretat greșit demersul. Vă rog să analizați și veți vedea că (n.r. – proiectul depus) nu aduce cu nimic atingere dreptului de a manifesta și protesta. Este vorba doar de cei cu arme, arme albe, obiecte contondente etc. Am cea mai mare deschidere pentru dialog și modificare, în consultare directă cu toți cei care consideră că demersul este greșit”, a declarat Nicolae Ciucă pentru Libertatea.
Nicolae Ciucă a precizat că proiectul are la bază „protejarea copiilor, bătrânilor, a cetățenilor împotriva actelor de violență, tâlhărie, lovituri cauzatoare de moarte”.
Președintele EUROPOL îi ironizează pe cei doi miniștri
“În acest pachet de modificări propus de către premierul Ciucă şi ministrul Bode – pentru că este important de precizat cine este iniţiatorul acestor modificări, vorbim despre nişte iniţiatori de forţă – nu pot să nu vă spun că, având în vedere dubiile cu privire la cele două personalităţi mi-am pus întrebarea dacă nu cumva le-au copiat de undeva. Parte din ele sunt copiate pentru că înainte de modificările Codului Penal din 2014 cuantumurile pedepselor pentru parte din aceste infracţiuni într-adevăr erau la acelaşi nivel ca şi cel propus acum. În 2014 am avut parte de o înlesnire a pedepselor pentru diferite infracţiuni şi de reconfigurare a unora dintre ele. Simţeam nevoia să văd o fundamentare care să se raporteze la cifre şi la statistici, adică să vedem că numărul de infracţiuni de tulburare a ordinii şi liniştii publice a crescut cu X procente sau cu Y procente, să vedem o jurisprudenţă pe astfel de fapte, adică ce fel de pedepse s-au aplicat din 2014 de la ultima modificare a Codului Penal pe aceste infracţiuni până în prezent. Nu avem nimic în sensul acesta, nu avem niciun fel de informaţii în nota de fundamentare şi nici ulterior nu am văzut ca cineva să aibă acces la astfel de informaţii şi există o oarecare temere a societăţii civile cel puţin cu privire la câteva infracţiuni pe care dacă le citeşte un cetăţean de rând ar putea inclusiv în situaţia în care avem parte de o adunare publică, un protest, dacă unul dintre participanţii trage de gard şi jandarmul la fel, de cealaltă parte trage de gard, se poate considera că a produs prin acţiunea sa tulburarea ordinii şi liniştii publice şi se circumscrie acestei fapte”, a afirmat Cosmin Andreica la Prima Tv.